In de nacht van zaterdag op zondag is in een club in de Turkse stad Istanbul een aanslag gepleegd. In de nachtclub Reina zijn zeker 39 doden gevallen, 69 mensen liggen in het ziekenhuis. Inmiddels zijn er 21 slachtoffers geïdentificeerd, van wie er vijftien of zestien uit het buitenland afkomstig zijn.

De schutter, die volgens ooggetuigen verkleed was als kerstman, is spoorloos verdwenen. De politie maakt jacht op hem.

Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu gezegd.

Buitenlandse slachtoffers

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen bij de aanslag. Het consulaat in Istanbul houdt vinger aan de pols, aldus een woordvoerder. Later op de dag komen de Turkse autoriteiten waarschijnlijk met lijsten me namen van slachtoffers.

De Turkse politie is met man en macht op zoek naar de dader. Op weg naar binnen vermoordde die een politieman en een burger om vervolgens in het wilde weg om zich heen te schieten. De autoriteiten gaan uit van een terroristische actie. Veel is echter nog onduidelijk, zoals het motief. Sommige bezoekers van de club spraken van meer daders, van wie er zeker een verkleed was als kerstman, maar dat is niet bevestigd. De gouverneur houdt het op één dader.

Reina is een populaire uitgaansgelegenheid voor zowel Turken als buitenlanders. Ooggetuigen zeggen dat er tijdens de jaarwisseling zo'n zevenhonderd bezoekers in de nachtclub waren. CNN Türk sprak van vijf- à zeshonderd aanwezigen. Het Franse persbureau AFP meldt dat bezoekers de naastgelegen Bosporus indoken om de dader te ontwijken. De politie heeft meerdere mensen uit het water gered.

VS

De eigenaar van de nachtclub vertelde aan de Turkse krant Hurriyet dat er extra veiligheidsmaatregelen waren genomen nadat de Amerikaanse inlichtingendienst waarschuwde voor een mogelijke aanslag. De Amerikaanse president Barack Obama sprak vanaf zijn vakantieadres in Hawaii zijn medeleven uit en bood de Turkse regering hulp aan.