Na in het eerste kwartaal de vuile was te hebben uitgehangen, laat Ben van Beurden nu mooie cijfers van Shell zien. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De Fed heeft woensdag zoals verwacht weer een stap gezet richting de exit van het ruime monetaire beleid. Zoals verwacht werden de obligatieaankopen verlaagd met nog eens 10 miljard dollar naar 25 miljard dollar per maand. Daarnaast bleek dat de Fed zich niet echt zorgen meer maakt over te lage inflatie en was ook de beoordeling van de arbeidsmarkt ook positiever nu de werkloosheid is gedaald naar 6,1 procent. Met betrekking tot de arbeidsmarkt houdt de Fed nog wel een slag om de arm, onder meer omdat er nog veel Amerikanen gedwongen deeltijd werken, de participatiegraad van de beroepsbevolking erg laag is en het met de loongroei niet opschiet.

2. Royal Dutch Shell heeft vanochtend meevallende kwartaalcijfers bekendgemaakt nadat de nieuwe topman Ben van Beurden het eerste kwartaal gebruikte als ‘kitchen sink quarter’ om alle vuile was in een keer buiten te zetten. Over het tweede kwartaal steeg de winst gecorrigeerd voor onder meer prijsschommelingen van voorraden meteen naar 6,1 miljard dollar. En zowel bij upstream als downstream ging de winst omhoog. Het dividend van 47 dollarcent per aandeel in contanten was conform de verwachting.

3. Randstads kwartaalcijfers waren min of meer in lijn met de verwachting en de uitzender gaf aan dat het geleidelijke herstel van de uitzendmarkt zal doorzetten. Het onderliggende bedrijfsresultaat (EBITA) steeg met bijna een vijfde naar 174 miljoen euro, precies het cijfer dat analisten hadden voorspeld. De 4 procent hogere omzet van 4,27 miljard euro was iets beter dan verwacht. De Nederlandse omzet liet helaas nog geen groei zijn over het tweede kwartaal, maar de uitzender merkte wel op dat er in juni wel sprake was van groei.

4. De inflatie in de eurozone is in juli gedaald naar een nieuw dieptepunt van 0,4 procent, het laagste niveau sinds 2009. De heel erg lage inflatie blijft met name het gevolg van lagere voedsel- en energieprijzen. Groot probleem voor de ECB is dat de prijs van goederen nu al maanden lang nulgroei laat zien, een teken dat er heel erg weinig prijsdruk is. De ECB heeft al aangegeven dat het dit jaar geen noemenswaardige stijging van de inflatie verwacht, en zal daarom de cijfers negeren in afwachting van de lancering van de nieuwe lang lopende leningen aan banken in september.

5. Er was ook een beetje positief economisch nieuws uit de eurozone. De werkloosheid is in juni verder gedaald naar 11,5 procent van 11,6 procent in mei en 12,0 procent in juni 2013. Verantwoordelijk voor de daling waren Nederland, waar de werkloosheid zakte van 7,0 naar 6,8 procent, en Spanje, waar de werkloosheid zakte van 24,7 naar 24,5 procent. Omdat de economische groei zwak is, daalt de werkloosheid in een slakkentempo en zal het nog jaren duren voordat de werkloosheid is genormaliseerd.

6. De koers van de Portugese probleembank Banco Espirito Santo (BES) is vandaag bijna gehalveerd na het bekendmaken van de kwartaalcijfers woensdag nabeurs. BES meldde gisteren een megaverlies van 3,6 miljard euro als gevolg van verliezen op de blootstelling aan de Espirito Santo Group. Hierdoor daalde de kern Tier 1-ratio (de verhouding tussen de naar riscio gewogen activa en het eigen vermogen) naar een schamele 5 procent, onder de minimumeis van 7 procent en de helft van de 10 procent die beleggers willen zien. BES heeft aangegeven dat het wederom op zoek gaat naar vers kapitaal nadat het in juni voor de tweede keer in twee jaar tijd een emissie deed. Beleggers vrezen echter dat BES er met een emissie niet komt en dat achtergestelde obligaties zullen worden afgestempeld.

7. Techaandelen zitten vandaag in de hoek waar de klappen vallen nadat het Koreaanse Samsung teleurstelde met de kwartaalcijfers. Samsungs onderliggende nettowinst daalde met bijna een vijfde naar omgerekend 4,5 miljard euro, en dat was 10 procent lager dan de analistenverwachting. Samsung kampt met stevige concurrentie in de smartphonemarkt, waardoor de marges onder druk staan en de marketingkosten worden opgeschroefd om de concurrentie de loef af te kunnen steken.

8. Argentinië is weer een wanbetaler, maar omdat het Zuid-Amerikaanse land toch was uitgesloten van de kapitaalmarkt, trekken beleggers zich er weinig van aan. Daarnaast is de default een stuk minder erg dan die in 2002, wat het grootste staatsbankroet aller tijden is. Argentinië heeft namelijk de middelen om obligatiehouders te betalen en wil dit ook, maar mag dat alleen niet doen van een Amerikaanse rechter.

De rechter heeft namelijk bepaald dat de obligaties die na 2002 niet zijn afgestempeld (ongeveer 7 procent van de Argentijnse obligaties werd niet afgestempeld) toch moeten worden afgelost, tenzij Argentinië een akkoord weet te bereiken met de houders van de niet-afgestempelde obligaties (een groep hedgefondsen die ook wel aasgierfondsen worden genomen). En zolang er geen deal is met de hedgefondsen, heeft de rechter de aflossing van de andere obligaties, de obligaties die wél zijn afgestempeld, geblokkeerd.

Argentinië heeft voet bij stuk gehouden en is de hedgefondsen niet tegemoet gekomen. Argentinië zegt namelijk dat als de hedgefondsen een betere deal krijgen, het verplicht is ook de afgestempelde obligaties te laten mee profiteren van de deze deal. En daar zijn de schamele valutareserves van Argentinië veel te klein voor. En van de huidige situatie worden eigenlijk alleen maar advocaten beter, want zeker is dat de rechtszaken voort zullen slepen.

De hedgefondsen hebben nog steeds niets en hebben minder leverage omdat Argentinië toch weer bankroet is; de afgestempelde obligatiehouders kunnen voorlopig ook fluiten naar hun geld; door alle onzekerheid raakt de Argentijnse economie nog dieper in het slop; en de Amerikaanse rechter, de 83 jaar oude Thomas Griesa, zit met een zaak die als een Gordiaanse knoop in elkaar steekt. Wordt vervolgd.

9. Europese aandelenbeurzen staan vandaag onder druk, en de verliezen zijn inmiddels opgelopen naar bijna een procent voor de DAX en de Stoxx 50 (de AEX doet het iets minder slecht met min 0,7 procent). En gisteren wisten Europese aandelen ook al niet te profiteren van de meevallende Amerikaanse groeicijfers. De verliezen kunnen het gevolg zijn van zorgen over het boomerang-effect van de westerse economische sancties tegen Rusland. Adidas gaf vanochtend een winstwaarschuwing, met name omdat de investeringen in Rusland in de koelkast gaan en er zelfs winkels worden gesloten. Beleggers vrezen mogelijk dat Adidas niet de laatste zal zijn met dit soort nieuws.

10. Op de beursagenda staan vandaag naar de Amerikaanse wekelijkse steunaanvragen. De consensusverwachting is 300.000 nadat de aanvragen vorige week daalden naar 284.000, het laagste niveau sinds 2006.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl