Dat vrouwen meer zouden moeten beleggen dan mannen staat buiten kijf: ze leven gemiddeld langer en hebben dus meer geld nodig. Bovendien werken ze vaak minder, zeker na de komst van kinderen. Daardoor verdienen ze niet alleen minder, maar bouwen ze ook minder pensioen op. Maar dat vrouwen ook betere vaardigheden dan mannen hebben om succesvol te zijn met beleggen, is minder vanzelfsprekend.

Toch ervaart Puck Landewé van financieel educatie platform Elfin dat vrouwen wel degelijk betere beleggers zijn dan mannen. Wat haar betreft springen deze 3 vrouwelijke skills er echt uit:

1. Vrouwen analyseren risico’s beter

Vrouwen zijn kritisch en dat is nuttig, want een succesvolle belegging begin je vooral door veel vragen te stellen. Die kritische houding komt voort uit een gevoel van voorzichtigheid en doordat vrouwen minder bereid zijn risico te nemen. Daardoor zijn vrouwen juist een meester in het opbouwen van een gespreide beleggingsportefeuille: zo’n portefeuille is in verband met de inflatie op de lange termijn minder risicovol dan sparen, zeker als je goed de hoogte bent van de krediet-, specifieke en marktrisico’s. Doordat vrouwen kritisch zijn, willen ze deze risico’s eerst goed kennen. Het gevolg is dat vrouwen echt doorvragen, en zich niet zomaar beleggingsproducten van willekeurige aanbieders laten aansmeren.

2. Vrouwen handelen niet overhaast

Uit onderzoek van Elfin blijkt dat vrouwen gemiddeld 6 tot 12 maanden de tijd nemen voordat ze een eerste belegging doen. Dat is belangrijk, want beleggen doe je niet voor een jaar, maar liever voor minimaal 10 jaar. Bij beleggen gaat het immers om vermogensopbouw op de langere termijn, dus je wilt in zee gaan met een partij die bij je past. Vrouwen lezen zich uitgebreid in en voeren gesprekken met een financieel adviseur voordat ze ergens instappen. Dat draagt volgens Landewé bij aan hun succes.

3. Vrouwen laten zich minder leiden door emotie

De beleggingswereld zit volgens Landewé boordevol emoties. Er is vaak veel paniek en onrust, zeker na het uitbreken van crises als corona of de oorlog in Oekraïne. Juist doordat vrouwen de tijd hebben genomen zich in te lezen en kritisch zijn geweest op de beleggingen die ze hebben gedaan, zijn ze minder geneigd uit te stappen als de beurs door deze onrust in elkaar zakt. Uit onderzoek blijkt ook dat hoe passiever je belegt, hoe beter het is voor je eindrendement. Onderstaande figuur laat bovendien zien dat je beter passief kunt beleggen, dan proberen de beste dagen te timen. En dat is precies wat vrouwen met hun langetermijnbeleggingen doen.

Starten met beleggen

Wil je beginnen met beleggen, ga dan vooral eerst veel kennis opdoen. Landewé: “Dat is cruciaal, want kennis is macht. Zodra je weet hoe vermogensopbouw werkt, wordt het ook minder spannend”. De basis voor goede beleggingen is volgens haar een financieel plan. Daarin zet je wat je uitgangspunten zijn: Wil je eerder met pensioen of misschien een sabbatical? Wanneer gaan je kinderen studeren? Daarna bepaal je hoeveel risico wilt nemen. Als je over 2 jaar een huis wilt kopen, ga je niet beleggen maar sparen. Kies vervolgens een beleggingsproduct dat bij je past. Als je een emotioneel persoon bent, zijn volatiele beleggingsproducten misschien niet de beste optie voor je. En tot slot: automatiseer je beleggingen. Dan heb je er geen omkijken naar en hoef je je niet elke maand af te vragen of je wel moet inleggen.