Stijgende huizenprijzen bij een dalend aanbod. De spanning op de Nederlandse huizenmarkt is ook in het eerste kwartaal van 2018 verder opgelopen.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van makelaarsclub NVM. De gemiddelde prijsstijging van koopwoningen vergeleken met een jaar eerder bedroeg 9,7 procent.

Tegelijk daalde het aantal verkochte woningen met 13 procent. NVM-makelaars verkochten 33.800 woningen in het eerste kwartaal en de totale markt zat op 48.000.

1. Huizenprijs knalt in grote steden: Den Haag aan kop

Vooral in de grote steden gaat het hard met de prijsstijgingen. Den Haag spant de kroon met een plus van 24,5 procent, maar ook Rotterdam is booming met een toename van 15 procent. “De vraag in de regio Den Haag is het afgelopen jaar hard gestegen, terwijl het aanbod bij lange na niet voldoende is om aan de vraag te voldoen”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma in een toelichting.

Vergeleken met het slotkwartaal van 2017 is overigens in sommige gebieden wel sprake van afvlakking of zelfs lichte dalingen van de gemiddelde huizenprijs: in Amsterdam lagen huizenprijzen bijvoorbeeld 3 procent lager vergeleken het voorgaande kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder klom de Amsterdamse huizenprijs wel met 11,6 procent.

De gemiddelde huizenprijs steeg in de eerste drie maanden dit jaar met 1,9 procent, vergeleken met het slotkwartaal van 2017. De gemiddelde transactieprijs is gestegen tot 273.000 euro.

Wat betreft de daling van het aantal verkopen is dit vooral zichtbaar bij de goedkopere prijsklassen. “Dat deel van de markt is snel aan het opdrogen”, aldus de NVM-voorzitter Jaarsma.

Lees ook op Business Insider

In de prijsklassen vanaf 5 ton is er een toename in het aantal transacties van tenminste 10 procent in vergelijking met een jaar eerder. “De oorzaak voor het teruglopende aantal verkopen moeten we vooral zoeken aan de aanbodkant. Er worden te weinig woningen te koop gezet om aan de vraag te voldoen. Consumenten wachten met de verkoop van de eigen woning totdat ze zelf een woning gevonden hebben”, zegt Jaarsma.

2. Kopers bieden tegen elkaar op: 28% woningen boven vraagprijs verkocht

Tekenend voor de spanning op de huizenmarkt is de combinatie van een afnemend aanbod, snellere verkooptijden en verkoopprijzen die steeds vaker boven de vraagprijs liggen.

(klik voor uitvergroting)

3. Aanbod te koop staande woningen zakt in

Tegelijk daalde het aanbod van te koop staande woningen bij de NVM tot 51 duizend, halverwege het eerste kwartaal. In totaal stonden er volgens de makelaarsclub toen 73 duizend woningen te koop.

(klik voor uitvergroting)

LEES OOK: Deze 2 dingen bepalen of jouw hypotheek ‘stressbestendig’ is… als de hypotheekrente stijgt