OPINIE – Bij het raam of aan het gangpad? Dat is de vraag die vaak centraal staat bij het boeken van zitplaatsen in het vliegtuig. De middelste stoel wordt vaak gezien als de slechtste optie. Onterecht.

Ja, het midden klinkt als de minst comfortabele plaats. Wie wil er immers urenlang tussen twee vreemden ingeklemd zitten? Zeker wanneer je buren kunnen genieten van de vrijheid van het gangpad of het comfort van het raam.

Toen ik laatst de middelste stoel toegewezen kreeg op een vlucht van meer dan vijf uur, baalde ik enorm. Zelf zit ik normaal het liefst bij het gangpad.

Uiteindelijk viel het echter reuze mee. Voortaan zou ik zelfs overwegen om uit vrije wil voor de middelste stoel te kiezen. Dit zijn drie redenen waarom.

1) Zit je in het midden, dan krijg je de armleuningen cadeau

Het grootste voordeel van in het midden zitten, wordt pas duidelijk als je er een tijdje zit: je buren hebben medelijden met je.

Tijdens een recente vlucht naar Las Vegas stond mijn buurman aan het gangpad gelijk de gedeelde armleuning aan mij af. Mijn andere buur zei dit niet expliciet, maar maakte plaats door tegen het raam aan te leunen.

2) Wie aan het gangpad zit, is afhankelijk van anderen

Sommige reizigers, waaronder ik voorheen, zweren bij een stoel aan het gangpad. Toch kleven daar ook flink wat nadelen aan.

Elke keer dat de reizigers naast je naar de wc moeten, moet jij opstaan. En als je ook maar iets te veel richting het gangpad leunt, beuken mensen die door het vliegtuig lopen tegen je schouder aan. Je loopt ook het risico dat mensen die graag een praatje maken in het gangpad, besluiten om tegen jouw stoel aan te leunen.

3) Zit je bij het raam, dan heb je een sterke blaas nodig

Over het algemeen zijn de stoelen bij een raam het meest begeerd.

De reden hiervoor is simpel: je hebt geen last van passagiers die niet kunnen blijven zitten, je hebt een hoofdsteun voor als je wilt slapen en je kunt foto's maken van de wolken om je volgers op Instagram te laten weten dat je op reis bent.

Maar wil je naar de wc, dan moet je langs maar liefst twee personen zien te komen. Deze plek is dan ook minder geschikt voor mensen met een overactieve blaas.

LEES OOK: Dit zijn de 29 onveiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld – Russische vliegmaatschappijen scoren zwakst