Hoe vaak is bitcoin de afgelopen jaren niet afgedaan als een hype? Ondanks alle scepsis liep de koers van bitcoin in 2020 echter verder op, tot boven de 28.000 dollar. 

Niet alleen brak de koers van de cryptomunt het oude record uit 2017. Bekende bitcoin-goeroes als Raul Paul, Tim Draper, Paul Tudor Jones en Anthony Pompliano verwachten dat de koers van bitcoin de komende twee jaar kan oplopen tot 100.000 of zelfs 250.000 dollar. 

Waar is dit optimisme over de bitcoinprijs op gebaseerd? We zien drie redenen die een verdere stijging van de koers van de cryptomunt mogelijk maken. 

1. Banken verliezen hun wantrouwen naar bitcoin

Voor 2019 werden bitcoin en andere cryptomunten niet zo goed begrepen door banken en institutionele beleggers. Ze hadden het gevoel dat alleen duistere bedrijven erbij betrokken waren. Verder waren ze al helemaal sceptisch dat zoiets als bitcoin bankdiensten ooit zou kunnen vervangen.

Inmiddels zijn veel banken en institutionele beleggers om. Zelfs de Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft haar mening bijgesteld. De bank is niet alleen niet langer negatief over bitcoin, ze is zelfs bezig met het ontwikkelen van een eigen blockchain: Quorum. En dat is opmerkelijk, want CEO Jamie Dimon staat bekend als de grootste tegenstander van bitcoin en cryptovaluta in het algemeen.

Het lijkt erop dat de banken inzien dat ze, om te overleven, zich wel moeten aanpassen en bitcoin en andere cryptovaluta niet langer kunnen negeren. Wie heeft hun diensten nodig als al het geldverkeer straks gedecentraliseerd gebeurt?

2. Je wilt waarschijnlijk íets doen met je vermogen

Zowel tijdens de financiële crisis als de Covid19-crisis is er door centrale banken massaal geld gecreëerd. Geld kwam bij wijze van spreken uit de lucht vallen.

Op korte termijn was dit misschien een oplossing, maar op lange termijn zou het weleens een groot probleem kunnen worden in de vorm van inflatie. En geldontwaarding is funest voor spaarders. Maar let op, beleg alleen met geld dat je kunt missen.

Waar de geldhoeveelheid door monetair beleid van overheden in theorie oneindig kan worden vergroot, is dat bij bitcoin zeker niet het geval. Sterker, het proces is precies tegenovergesteld. De totale beschikbare voorraad bitcoin is eindig. De hoeveelheid van een op blockchaintechnologie gebaseerde cryptomunt als bitcoin is immers bepaald door wiskundige formules.

Waar traditioneel geld door overheden kan worden ‘bijgedrukt’ en de waarde ervan afhangt van het vertrouwen van de burgers in diezelfde overheden, zal bitcoin altijd schaars zijn omdat de hoeveelheid eindig is. 

3. Bitcoin is mogelijk een alternatief voor goud

De ingebakken schaarste van bitcoin en andere cryptomenten maakt het mogelijk een interessante belegging voor iedereen die inflatie vreest. Het aanhouden van grote kasreserves is in tijden van inflatie link.

Waar kunnen institutionele en andere beleggers dan wel naartoe met hun geld? Er is natuurlijk goud, dat in tijden van inflatie altijd een toevluchtsoord is, maar dat wordt uiteindelijk vaak gezien als een middel om waarde te behouden. 

Bitcoin lijkt voor steeds meer beleggers een goed alternatief. Na jarenlang de rol van de glorieuze underdog te hebben gespeeld, lijkt bitcoin nu echt volwassen te worden. De interesse in bitcoin groeit. Dat zou er weleens toe kunnen leiden dat zelfs de meest ambitieuze koersverwachtingen voor bitcoin uiteindelijk misschien te conservatief zijn. Maar let op: het blijft een volatiel product. De koers van de bitcoin kan heftig bewegen, waardoor je ook mogelijk geld kunt verliezen. 

Waar kun je nu makkelijk en veilig bitcoin kopen?

LiteBit is een platform waar je op een veilige en gemakkelijke manier bitcoin en meer dan 50 andere crypto's kunt kopen en verkopen. LiteBit werkt met verschillende betaalmethoden, zoals iDEAL en Creditcard. We hebben ook een app. Bitcoin kopen is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Dit is het vierde en laatste artikel in de maand van cryptocurrencies. Deze serie wordt mogelijk gemaakt door LiteBit. LiteBit is de plek waar je veilig, simpel en persoonlijk kunt handelen in crypto.