• De 2G-maatregel lijkt voorlopig van tafel, omdat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid eerst meer onderzoek naar de maatregel wil.
  • Met deze maatregel hebben alleen volledig gevaccineerden en van corona recent genezen mensen toegang tot bepaalde plekken.
  • Een onderzoek van de TU Delft toonde eerder aan dat de maatregel niet erg effectief is in vergelijking met de 3G-maatregel.
  • Lees ook: Ruim 3 op de 5 Nederlanders is voor invoering 2G-beleid, blijkt uit peiling

De 2G-maatregel lijkt voorlopig van tafel. Zorgminister Ernst Kuipers laat nader onderzoek doen naar de 2G-maatregel. Hij vraagt de Tweede Kamer de wet waarin 2G wordt geregeld, nog even niet te behandelen.

“Dat betekent dat het op de korte termijn niet in de gereedschapskist zit”, zegt Kuipers in een toelichting over het 2G-beleid. In december werd de behandeling van 2G al eens uitgesteld. Er is vanuit de Tweede Kamer veel kritiek op het voorgenomen 2G-beleid, waarin alleen mensen met een bewijs van een recente vaccinatie tegen of genezing van het coronavirus toegang krijgen tot bepaalde plekken. Vooraf testen, het huidige 3G-beleid, is dan niet meer voldoende.

Het is nog niet duidelijk wie het onderzoek gaat doen en wanneer het klaar is. Voorlopig wordt de wet dus niet besproken, aldus Kuipers: “Er kan een situatie in de toekomst komen waarin het zinvol is om nog een keer te beoordelen of het op dat moment wel een meerwaarde heeft.”

Motie om wetsvoorstel volledig in te trekken

Vooralsnog wordt dinsdag over een motie van de SGP en het onafhankelijke lid Pieter Omtzigt gestemd om het wetsvoorstel helemaal in te trekken. Een groot deel van de oppositie steunt die motie, er is geen meerderheid in de Eerste Kamer voor het plan, waartegen ook coalitiepartij ChristenUnie zich verzet.

Kuipers stelt dat het gebrek aan enthousiasme in het parlement geen reden was om de omstreden 2G-maatregel voorlopig van tafel te halen.

SGP-leider Kees van der Staaij heeft dinsdagmiddag gevraagd om een hoofdelijke stemming, omdat het volgens de SGP gaat om een principiële kwestie. Dan moet ieder Kamerlid zeggen of diegene voor of tegen stemt. Het is nog niet zeker of dit deze dinsdag al kan worden ingepland, of dat het naar een later moment wordt verplaatst.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft Kuipers aan dat het recente veelbesproken onderzoek van de TU Delft laat zien dat "in de huidige epidemiologische situatie het verschil tussen de effectiviteit van 2G en 3G zodanig klein is dat er geen noodzaak is voor een spoedige invoering" van een 2G-wet. Daarom hoeft de wet voorlopig nog niet behandeld te worden, aldus Kuipers. Hij geeft aan dat ook de vele - kritische - vragen uit de Kamer aanleiding zijn voor het verzoek om behandeling van de wet uit te stellen.

Daarnaast wil kabinet "het model van het coronatoegangsbewijs regelmatig actualiseren om recht te doen aan de ontwikkeling van de epidemie", schrijft Kuipers.

LEES OOK: EMA keurt coronapil Pfizer goed, maar het is nog onduidelijk of het middel op de korte termijn in Nederland ingezet zal worden