Oliereus Shell wil graag boren naar olie nabij Alaska. Maar de Amerikaanse regering vindt dat Shell de veiligheidsmaatregelen nog niet op orde heeft. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Shell heeft weer eens pech met de olieboringen in het onherbergzame Arctisch gebied nabij de kust van Alaska. Shell mag van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken namelijk nog steeds geen proefboringen verrichten in delen van de Tsjoektsjenzee waar de oliebronnen zich daadwerkelijk bevinden.
Volgens de vergunningen, die Shell woensdag kreeg van het ministerie, mag de oliereus namelijk alleen maar buiten de olievelden zelf boren. Shell heeft namelijk niet de benodigde veiligheidsmaatregelen kunnen treffen om in de olievelden te mogen boren. Een mechanisme dat olielekkage bij de bron moet voorkomen ontbreekt namelijk. De ijsbreker die voor het transport van dit veiligheidssysteem had moeten zorgen, heeft schade aan de romp opgelopen. Pas als dat systeem ter plaatse is, kan Shell aan de slag.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
2. Apple heeft vanwege teleurstellende groeivooruitzichten voor de iPhone verkopen de investeringen verlaagd. Apple gaat in het lopende boekjaar 12 miljard dollar investeren in productiefaciliteiten, datacentra en de winkelketen. Dat is ongeveer een miljard minder dan gepland. Afgelopen kwartaal verkocht Apple 47,7 miljoen iPhones, ruim een miljoen stuks minder dan verwacht. Apples omzetverwachting was ook teleurstellend, wat leidde tot zorgen dat ook Apple wordt getroffen door een verzadiging van de markt voor smartphones.
3. De Portugese president Anibal Cavaco Silva heeft woensdagavond aangekondigd dat het land op 4 oktober naar de stembus gaat. Maar in tegenstelling tot Griekenland of (mogelijk) Spanje gaat dat geen politieke aardverschuiving opleveren. Portugal wordt al jaar en dag geregeerd door of de centrumrechtse PSD-partij van de regerende premier Coelho of de centrumlinkse socialisten. En na de verkiezingen van oktober zal dat niet anders worden.
Volgens de peilingen is het en nek-aan-nek race tussen de PSD en de socialisten, die beiden ongeveer op 38 procent van de stemmen in de peilingen staan, op afstand gevolgd door Coelho’s coalitiepartner, de conservatieve CDS-partij.
Beleggers belonen Portugal voor die politieke stabiliteit, ondanks het feit dat de Portugese staatsschuld van 130 procent van het bbp de op twee na grootste in de eurozone is en de privatesectorschuld van 203 procent van het bbp het op vijf na hoogst is. Portugese staatsleningen waren in de eerste zes maanden van 2015 de beste presterende Europese staatsleningen.
Eerder deze maand hadden Portugese staatsleningen het zwaar vanwege de Griekse crisis. Maar sinds de crisis weer in wat rustiger vaarwater terecht is gekomen is het papier flink in koers hersteld.
4. De Wereldbank is bearish op grondstoffen. De Wereldbank heeft woensdagavond in zijn nieuwe voorspellingen voor de grondstoffenmarkt gezegd dat de prijzen van onder meer olie, aardgas en kolen dit jaar met 39 procent zullen dalen. Alle belangrijke commodity-indexen zullen naar verwachting dalen in 2015, met name door zeer ruim aanbod en, in het geval van industriële bulkgoederen, zwakke vraag. Klein lichtpuntje was er voor olie. De Wereldbank denkt dat de prijs van Brentolie dit jaar gemiddeld 57 dollar per vat zal bedragen. In april lag de voorspelling nog op 53 dollar.
5. Over olie gesproken, het zwarte goud is bijna weer in een bear market vanwege de forse koersdalingen van de afgelopen tijd. Donderdagochtend schommelt de prijs van een vat Brent rond de 56 dollar per vat, wat net geen 20 procent onder de top van begin mei van 69,63 dollar per vat is. Bij een koersdaling van 20 procent of meer wordt doorgaans gesproken van een bear market.
Volgens de definitie was olie begin juli eventjes in een bear market, want op 7 juli werd een dieptepunt gezet op 55,10 dollar, wat meer dan 20 procent onder de top van mei lag. Olie en andere grondstoffen staan zwaar onder druk omdat beleggers zich zorgen maken over de groei van de wereldeconomie. Zo bleek deze week uit de Wereldhandelsmonitor van het Centraal Plabureau dat in mei mondiale handelsvolumes met 1,2 procent daalden en in bijna elke maand dit jaar zijn gekrompen, een zeldzaamheid buiten een mondiale recessie. Bovendien is er in grondstoffenmarkten simpelweg sprake van overcapaciteit.
6. Unilever is uitblinker in de AEX nadat het voedings- en levensmiddelenconcern meevallende halfjaarcijfers bekendmaakte. Afgelopen zes maanden steeg de omzet van het Brits-Nederlandse bedrijf met niet minder dan 12 procent naar 27 miljard euro dankzij de zwakke euro-wisselkoers. Onderliggende groeide de omzet met 2,9 procent, terwijl analisten hadden gerekend op 2,7 procent groei. De onderliggende operationele marge, een ander cijfer waar analisten nauwlettend naar kijken, steeg naar 14,5 procent, 0,3 procentpunt boven de analistenverwachting.
Het commentaar dat het bedrijf bij de cijfers gaf was somber van toon: “Consumentenvraag in de markten waar wij actief zijn bleef zwak en [verkoop]volumes waren vlak. Opkomende landen waren getemperd, terwijl groei in Europa en Noord-Amerika verwaarloosbaar is.” De Europese thuismarkt was een drama, met prijsdalingen van 2,0 procent. Desalniettemin steeg de marge in Europa dankzij kostenbesparingen en hogere verkoopvolumes.
7. Iets minder massawerkloosheid in Spanje. Volgens de Spaanse overheid daalde de werkloosheid in het tweede kwartaal naar 22,4 procent, het laagste niveau sinds 2011. In het eerste kwartaal bedroeg de werkloosheid 23,8 procent. Op het hoogtepunt begin 2013 was de werkloosheid net geen 27 procent, meer dan drie zo hoog als voor het niveau van voordat de crisis uitbrak in 2008.
8. Het Griekse parlement is vannacht met een ruime meerderheid akkoord gegaan met de laatste twee wetten die de schuldeisers aangenomen willen zien in ruil voor het starten van de onderhandelingen over een derde pakket noodleningen. Woensdag stemden 263 van de 300 Griekse volksvertegenwoordigers voor de wetgeving. Van premier Tispras' Syriza-partij stemden 36 van de 149 parlementsleden tegen, wat betekent dat de regeringsleider wederom de steun van de oppositie nodig had.
Desalniettemin zit Tsipras nog stevig in het zadel. De oppositie heeft namelijk geen trek in nieuwe verkiezingen omdat Tsipras erg populair blijft onder de Griekse kiezers, die hem vergeven voor de vernederende en strenge bailout die de premier volgende maand hoopt te ondertekenen. 60 procent van de Grieken is positief over Tsipras. En als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou Syriza 42,5 procent van de stemmen krijgen, het dubbele van de nummer 2, het centrumrechtse Nieuwe Democratie.
De meeste Grieken zien de gevestigde partijen en niet Syriza als verantwoordelijk voor de diepe crisis waarin Griekenland zich sinds 2008 in bevindt. En bovendien heeft Tsipras tenminste er nog voor geknokt om zachtere voorwaarden voor een derde bailout te krijgen, zo gaat de redenatie.
9. Europese beurzen noteerden vanochtend vlak, waardoor de AEX op weg is naar een weekverlies van nog geen een procent nu de euforie over het uitzicht op een derde bailout voor Griekenland wat is bekoeld. Zorgen over de wereldeconomie doen met name grondstoffen gerelateerde fondsen geen goed. En bovendien kan de Fed de rente wel eens gaan verhogen in september. Maar ondanks die beslommeringen staat de AEX voor het jaar met een stand van rond de 497 punten voor het jaar een stevige 17 procent in het groen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl