Het aantal faillissementen in Nederland is vorig jaar flink teruggelopen, na het recordaantal van 8376 in 2013.

Van de 360.000 bedrijven die in 2014 actief waren in Nederland, werden er gedurende het jaar 6645 failliet verklaard. Dat komt neer op een daling van bijna 21 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De cijfers weerspiegelen de iets verbeterde economische omstandigheden. De hoeveelheid bedrijven die over de kop gingen, was nog wel stukken groter dan enkele jaren terug. In vergelijking met 2008, het laatste jaar voor de crisis, lag het aantal faillissementen 73 procent hoger.

Minder bedrijven vallen om: bouw

In vrijwel alle sectoren ging het aantal bankroeten vorig jaar omlaag. Zo nam het aantal faillissementen in de bouw af met 45 procent. Het aantal faillissementen in de industrie was 35 procent lager dan in 2013, de daling in de handel bedroeg 25 procent.

Echter, In de financiële dienstverlening gingen juist 31 procent meer ondernemingen failliet.

Vooral in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant moest er nog vaak een rechter aan te pas komen, om het lot van slecht draaiende ondernemingen te bezegelen. Daar telde het CBS vorig jaar de meeste faillissementen. In Zeeland, waar ook minder bedrijven gevestigd zijn, lag het aantal juist het laagst.

Het gaat om cijfers exclusief eenmanszaken. Bij die laatste groep was eveneens sprake van een terugval, van 8 procent. Er vielen vorig jaar 975 eenmanszaken om, tegen 1055 een jaar eerder.

Verder gingen er nog 2035 particulieren failliet. Dat is een derde minder dan in 2013.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl