President Donald Trump wil nog steeds een muur bouwen op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico om illegale immigranten tegen te houden.

Zijn mening: “We hebben geen land als we geen grenzen hebben.”

Maar ook Turkije heeft recent een muur gebouwd op de grens met Syrië. De Correspondent signaleerde een tijdje terug al dat de grensmuur weer helemaal terug van weggeweest is.

Iedere grens in de wereld is weer anders. Hieronder vind je 21 foto’s van de scheidingslijn tussen verschillende landen – muren, rivieren, prikkeldraad of een simpele streep over de weg.


Deze foto, genomen door een satelliet van NASA, laat de grens tussen het dorre Haïti en de groene Dominicaanse Republiek duidelijk zien.

Foto: NASA [Public domain], Wikimedia Commons

De grens tussen Israël en Egypte is duidelijk te zien vanuit de ruimte.

Foto: Wikimedia Commons

De Beringstraat is de natuurlijk scheiding tussen Rusland (links) en de Verenigde Staten (rechts). De grens loopt precies tussen de twee Diomedeseilanden door, te zien in het midden van de foto.

Foto: Wikimedia Commons

De adembenemende Watervallen van de Iguaçu vormen de scheidslijn tussen Brazilië en Argentinië.

Foto: Wikimedia Commons

Hier zie je het hek tussen de Verenigde Staten en Mexico. Rechts ligt Tijuana, links begint het Amerikaanse San Diego.

Foto: Wikimedia Commons

Het hek tussen de twee steden loopt door tot Arizona. De hekken en wegen die de grens aangeven, stoppen op een bepaald punt om een paar kilometer verder weer te beginnen.

Foto: Getty Images/John Moore

Bron: The Atlantic


De Verenigde Staten en Canada hebben twee van de langste grenzen ter wereld, bijna 9000 kilometer. Op de foto zie je de Niagarawatervallen, die de natuurlijke scheidingslijn vormen tussen de landen. Canada links, de VS rechts.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: The Library of Congress


De grensovergang tussen Costa Rica en Panama is een brug over de Sixaola-rivier.

Foto: ray_lac / Flickr

Deze foto laat de grens tussen Frankrijk en Italië zien. De drie opgelichte steden zijn Torino in Italië en het Franse Lyon en Marseille. De grens loopt door het midden van de foto.

Foto: NASA Earth Observatory/Wikimedia Commons

In Baarle-Nassau kun je duidelijk zien of je in Nederland of in België bent dankzij de tegels op de weg.

Foto: Flickr/iamdanw

Hier laat het subtiele verschil in asfalt de grens tussen Ierland (links) en Noord-Ierland (rechts) zien.

Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters

Deze foto laat de grens zien tussen India (bovenin de foto) en Pakistan (onder de grens). Omdat India de grens helemaal heeft uitgelicht om smokkelaars tegen te gaan, is de scheidingslijn duidelijk te zien vanuit de ruimte.

Foto: By ISS Expedition 28 crew (NASA Earth Observatory), Wikimedia Commons

Bron: NASA Earth Observatory


Sinds 1959 vind je op de Wagah-grens tussen India en Pakistan dagelijks een militaire optocht. Iedere avond, voor zonsondergang, halen de soldaten van beiden kanten de vlaggen naar beneden.

Foto: Flickr/Guilhem Vellut

Bron: BBC


Deze foto laat de forten zien die stammen uit de tijd van de Iraaks-Iraanse Oorlog. De diagonale lijn rechtsboven laat de huidige grens tussen Iran (bovenin) en Irak zien.

Foto: NASA

Torkham, hier te zien, is de belangrijkste grenspost langs de 2500 kilometer lange, zwaar omstreden Durand Line tussen Afghanistan en Pakistan.

Foto: Wikimedia Commons

In 2013 begonnen de Bulgaren aan de bouw van een hek tussen hen en Turkije. Het hek moet vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika tegenhouden. Het hek is 4,5 meter hoog en 1,5 meter breed.

Foto: Stoyan Nenov/Reuters

Bron: Daily Mail


Nog een foto van een militair bij de Torkhamgrens bij Afghanistan.

Foto: Pfc. Daniel M. Rangel, Wikimedia Commons

De Svinesundbrug is een boogbrug op de grens tussen Noorwegen en Zweden.

Foto: Wikimedia Commons

De grens tussen Engeland en Schotland is 155 kilometer lang en loopt tussen Marshall Meadows Bay in het oosten naar Solway Firth in het westen. Een hek geeft de grens aan.

Foto: Wikimedia Commons

De China-Noord-Korea Vriendschapsbrug, ook wel Sino-Koreabrug genoemd, is de verbinding over de Yalu-rivier tussen China en Noord-Korea.

Foto: Reuters Staff

De Guadiana-rivier vormt de natuurlijke grens tussen Portugal en Spanje. Hier zie je een oud politiestation in Vila Real de San Antonio in het zuiden van Portugal. 

Foto: Marcelo Del Pozo/Reuters