Mooi dat de euro zo hard is gedaald, maar nu is het welletjes, volgens de Franse minister van Financiën. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Volgens de Franse minister van Financiën is de zwakke euro “goed nieuws” voor de economie van de eurozone, maar een verdere daling zou “gevaarlijk” zijn. “Niemand wil een nieuwe beweging in de euro,” zei Sapin volgens persbureau Bloomberg tijdens de IMF-vergadering afgelopen weekend in Washington. De euro/dollar koers is sinds de top op mei 2014 van krap 1,40 met ongeveer 25 procent gedaald naar licht boven pariteit, wat in de ogen van Sapin het “juiste niveau is.” Ten opzichte van een gewogen mandje van valuta van de belangrijkste handelspartners is de euro sinds mei vorig jaar met 15 procent gedaald.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.Het lijkt een beetje op een wapenstilstand tussen president-commissaris Ferdinand Piëch van Volkswagen en topman Martin Winterkorn. Volgens de krant Die Welt wil de familie Porsche, als grootaandeelhouder van VW, niet dat Piëch het veld ruimt, na zijn mislukte poging om topman Winterkorn de tent uit te werken. En ook de afgevaardigde in de raad van commissarissen van de machtige vakbond IG Metall wil niet dat Piëch vertrekt.

Vakbondsman Huber zei volgens persbureau DPA het een pre te vinden dat Volkswagen geleid wordt door “twee sterke persoonlijkheden.” Handelsblatt weet te melden dat de raad van commissarissen spoedig weer bijeenkomt om er voor te zorgen dat Piëch en Winterkorn vóór de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders de strijdbijl begraven. Winterkorn heeft alvast zijn trip naar de autosalon van Shanghai afgezegd vanwege een “griepje.”

3.In Duitsland zijn het niet alleen topmannen die rollend over straat gaan. Ook vakbonden mijden het conflict niet. Vakbond Verdi heeft met steun van 95 procent van zijn leden een "onbeperkte" staking bij de consumententak van Deutsche Bank afgekondigd. Bij een eerdere 30-daagse staking lagen 670 kantoren vier dagen plat, maar de volgende fase zal “meer nadrukkelijke effecten” hebben, aldus Verdi.

Deutsche Bank is bezig met een diepgaande herstructurering om de winstgevendheid op te krikken. Volgens persbureau Reuters geeft het bestuur de voorkeur aan de verkoop van het onderdeel Postbank, maar een andere optie is een diepgaande reorganisatie bij zowel de zakenbank als de tak voor particulieren en mkb. Wat als een paal boven water staat is dat er duizenden banen verloren zullen gaan.

4.De Finnen hebben bij de parlementsverkiezingen afgelopen weekend hun hoop gezet op 53 jaar oude miljonair en ondernemer Juhna Sipilä. Sipilä won 49 zetels in het 200 zetels tellende parlement, en zal waarschijnlijk een regering vormen met twee andere (centrum)rechtse partijen: de Nationale Coalitiepartij en de eurosceptische Ware Finnen.

Sipilä erft een van de zwakst presterende economieën van de eurozone. Ten opzichte van de piek in 2008 is de economie bijna 7 procent kleiner, een depressie die ongeveer even diep is als in Spanje, Italië en Portugal. De drie partijen waarvan verwacht wordt dat ze de regering vormen, willen allen in meer of mindere mate proberen met structurele hervormingen en bezuinigingen de Finse economie uit het slop te halen. Al heeft dat tot nog toe niet gewerkt.

5.KPN heeft vanochtend een punt gezet achter zijn laatste buitenlandse avontuur. KPN verkoopt de Belgische mobiele divisie Base voor 1,3 miljard euro aan Telenet, toevalligerwijs eigendom van Libertly Global, KPN’s grote concurrent op de Nederlandse breedbandmarkt.

KPN verkocht in 2013 al zijn andere buitenlandse tak, de Duitse mobiele divisie E-Plus. KPN heeft zich achter de landsgrenzen teruggetrokken, en is rijp om overgenomen te worden door een partij die er in het kader van de consolidatieslag in de Europese telecomsector brood in ziet om in een klap een marktleider op de Nederlandse markt te worden. Beter gezegd: vroeg rijp. Want wie wil groot zijn in een markt waar KPN al jaren lang de omzet en marges onder druk heeft zien staan? KPN is op zijn beurt te klein en zwak om een vuist te maken buiten Nederland, en komt op eigen kracht niet verder dan een kleine tactische overname.

6.Paniek in Beijing, of toeval dat de Chinese centrale bank prompt na een crash in aandelenkoersen het monetaire beleid verruimt? Afgelopen vrijdag kelderden contracten op in Hong Kong genoteerde Chinese aandelen op een gegeven moment met 5 procent vanwege strengere regelgeving voor margefinanciering voor de aankoop van aandelen en uitbreiding van de mogelijkheden om te speculeren op koersdalingen. En vanochtend kondigde de centrale bank opeens aan de kasreserve-eisen voor banken met 1 procentpunt te verlagen, de grootste verlaging sinds de crisis van 2008.

Daarnaast meldt zakenkrant the Wall Street Journal dat de centrale bank overweegt om evenals de ECB goedkope leningen aan banken beschikbaar te stellen om kredietverlening aan het bedrijfsleven te stimuleren. Afgelopen weekend zei centrale bank topman Zhou Xiaochuan dat China zeker de ruimte heeft om het monetaire beleid verder te verruimen, maar niet al deze ruimte ook daadwerkelijk zal benutten.

7.Baggerbedrijf Boskalis laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep alsnog proberen de beschermmuur van bodemonderzoeker Fugro te slopen. Vorige maand probeerde Boskalis tevergeefs via de rechter zijn gelijk te halen en de beschermingsconstructie weg te krijgen. Topman Peter Berdowski vindt de constructie namelijk achterhaald. “Dat moet ooit zijn bedacht ten tijde van de Slag bij Nieuwpoort, maar ze willen het niet loslaten”, zei Berdowski in maart tijdens een conference call.

Boskalis heeft inmiddels een belang van 25 procent opgebouwd in Fugro, naar alle waarschijnlijkheid om het bedrijf over te nemen. Boskalis blijft echter bij hoog en laag beweren dat het niet uit is op een overname.

8.Europese beurzen zijn bezig de Griekse griep te boven te komen en stonden aan het begin van de middag op winsten uiteenlopend van 0,5 procent voor Parijs tot krap 1,5 procent voor Frankfurt. Uit het nieuws afgelopen weekend rond Griekenland werd duidelijk dat het haast uitgesloten is dat er een akkoord komt tussen Griekenland en de Eurozone over de uitkering van 7,2 miljard euro aan noodleningen. In het best case scenario komt er een akkoord tijdens het Eurogroup overleg op 11 mei, een dag voordat Griekenland 774 miljoen euro aan het IMF moet betalen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl