Imtech overweegt de uitgifte van extra aandelen om zijn financiële buffers te versterken en in Duitsland is het hoogste Hof definitief akkoord met het Europese noodfonds ESM. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.In Japan is een rel ontstaan rond GPIF, het grootste pensioenfonds ter wereld. De regering van premier Abe zou GPIF onder druk hebben gezet om meer beleggingsrisico’s te nemen door in aandelen te stappen. Hogere aandelenkoersen zouden als bewijs moeten dienen voor het Japanse publiek dat `Abenomics` – de combinatie van monetaire en fiscale stimulering – de economie uit het slop weet te krijgen.
Heel vergezocht is dit verhaal niet. Stelt u eens voor dat minister van Economische Zaken Henk Kamp voor de verandering het eens niet heeft over de buikriem aantrekken, maar publiekelijk aankondigt dat hij de AEX in een maand tijd op 500 punten wil zien, bereid is zo nodig aandelen een handje te helpen om daarmee het publiek weer vertrouwen te geven in de economie. Dat is namelijk precies wat zijn Japanse collega evenknie deed.
De prominente Japanse minister van Economische Zaken Akira Amari zei in februari 2013, toen Abenomics nog in zijn kinderschoenen stond en de Nikkei krap boven de 10.000 punten noteerde, dat de regering een koersdoel voor de Nikkei index heeft. “Het is belangrijk om te laten zien dat wij ons best doen en de Nikkei naar de 13.000 punten zien stijgen aan het einde van het fiscale jaar [maart 2013] (…) “Wij willen doorgaan met het nemen van maatregelen om aandelenprijzen te helpen verder te stijgen.” Het duurde overigens niet een maar twee maanden voordat Amari’s koersdoel werd bereikt.
2. Imtech overweegt een claimemissie of een verkoop van bedrijfsonderdelen om van zijn schuldenberg af te komen, blijkt vanochtend uit de jaarcijfers van de in zwaar weer verkerende technische dienstverlener.
Van zijn financiers krijgt Imtech vooralsnog tot eind 2015 om schoon schip te maken, want dan lopen de vanochtend bekendgemaakte nieuwe kredietlijn van 1,3 miljard euro en 843 miljoen euro aan garanties af. Imtech zei de nettoschuld, die eind vorig jaar was gedaald naar 745 miljoen euro, met ten minste 400 miljoen euro te willen verlagen.
Over 2013 leed Imtech een nettoverlies van 701 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg het nettoverlies 247 miljoen euro. Als gevolg van aanhoudende problemen in Duitsland en Oost-Europa, goed voor een vijfde was de omzet, was de operationele EBITDA 44 miljoen euro negatief. Imtech melde verder omkooppraktijken te hebben geconstateerd bij de Zwitserse dochteronderneming Fritz & Macziol en de Turkse dochter AE Arma-Elektropanç tegen een verlies van 41 miljoen euro te hebben verkocht.
3. De Franse grootbank Société Générale gaat dikke bonussen over boekjaar 2013 uitkeren. Société Générale gaat zijn aandeelhouders vragen om sommige personeelsleden bonussen uit te keren van twee keer hun jaarsalaris. Volgens de nieuwe EU-regelgeving mogen vanaf boekjaar 2014 de bonussen maximaal een jaarsalaris bedragen. Bonussen mogen het dubbele van het jaarsalaris bedragen als aandeelhouders hier mee instemmen.
4. Interessant nieuws voor broker BinckBank. Société Générale gaat het meerderheidsbelang in online bank Boursorama uitbreiden voor 1,05 miljard euro. Société Générale, dat al 56 procent van Boursorama bezit, betaalt 12 euro per aandeel voor de 23 procent van de aandelen Boursorama die vrij verhandelbaar zijn. Het lijkt er op dat Société Générale waarschijnlijk ook de resterende aandelen Boursorama die in handen zijn van het Spaanse Caixa gaat overnemen.
5. En Rusland heeft de Krim bijna verorberd. President Poetin heeft vanochtend een voorlopige wet voor de toetreding van de Krim ondertekend. Om twaalf uur vanmiddag houdt Poetin een toespraak in het Russische parlement, en volgens lokale media zal hij en de voorzitter van het parlement van de Krim de handtekening zetten onder het verdag voor de toetreding tot de Russische Federatie. Waarschijnlijk zullen het Russische Constitutionele Hof en het parlement nog deze week de toetreding definitief maken.
6. De obligaties en aandelen van Chinese vastgoedontwikkelaars gaan vanochtend door het putje na nieuws dat Zhejiang Xingrun Real Estate op het punt staat om om te vallen. Gisteren meldde persbureau Bloomberg op basis van overheidsbronnen dat Zhejiang Xingrun Real Estate niet de middelen heeft om meer dan een half miljard dollar aan schulden af te lossen. De Chinese economie is aan het afkoelen en vastgoedprijzen zijn aan het dalen. Daardoor komen steeds meer bedrijven in betalingsproblemen. Eerder deze maand vond een default plaats op een obligatielening van een Chinese producent van zonnepanelen.
7. De Europese automarkt komt verder uit het hele diepe dal. Registraties van nieuwe personenauto’s stegen vorige maand met 8,0 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2013. Het ging om de zesde maand op rij dat de afzet van auto’s stijgt. Aan kop ging Portgual met een groei van 40,2 procent.
8. Het Duitse Constitutionele Hof kwam vanochtend met de definitieve uitspraak over het Europese noodfonds ESM. In de zomer van 2012 keurde het Hof Duitse deelname aan het noodfonds ESM voorlopig goed en dinsdag bevestigde het Hof die uitspraak.
9. En Europese aandelen doen vanochtend een stapje terug na het herstel van maandag. Het is heel erg rustig in zowel aandelen- als obligatieland nu de crisis op de Krim blijft doorsudderen.
10. Maar handelaren wachten vooral op het rentebesluit van de Fed morgenavond. De verwachting is dat de Fed de obligatieaankopen wederom met 10 miljard dollar per maand verlaagd en de belofte de rente laag te houden op de schop zal nemen. De Fed zal mogelijk de rentestand niet langer koppelen aan het werkloosheidspercentage. Om zichzelf zoveel mogelijk armslag te geven, zal de Fed waarschijnlijk een kwalitatieve uitspraak doen over wanneer de rente wordt verhoogd.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl