Dijsselbloem lijkt niet de nieuwe eurocommissaris voor Monetaire Zaken te worden, nu het Duitse verzet tegen de Franse kandidaat Moscovici lijkt gebroken. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij.
1. IMF-directeur Christine Lagarde is vanochtend de degens aan het kruisen met de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble over de economie in de eurozone. In een toespraak maakte Lagarde een aantal punten over de kwakkelende economie: financiële markten kijken met een roze bril naar de eurozone waar de werkloosheid een forse 11,6 procent bedraagt; de Europese Centrale Bank moet het monetaire beleid ruim houden totdat er niet langer sprake is van onderbezetting; en het fiscale beleid voor de eurozone als geheel is noch stimulerend, noch dempend voor de economie. Met andere woorden: de eurozone als geheel is niet langer aan het bezuinigen en dat is goed in de ogen van Lagarde.
2. Tegenvaller voor Jeroen Dijsselbloem. De baan als eurocommissaris voor Monetaire Zaken lijkt aan Dijsselbloem voor bij te gaan. Vanochtend leek de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn weerstand tegen de benoeming van de voormalige Franse minister van Financiën Pierre Moscovici voor de functie op te geven. Schäuble maakte de afgelopen tijd nogal bezwaar tegen Moscovici omdat Frankrijk de begroting niet op order zou hebben. Naast Dijsselbloem geldt oud-premier van Finland Jyrki Katainen ook als kanshebber.
3. Microsoft-topman Satya Nadella gaat flink met de bijl hakken in het personeelsbestand van de softwarereus. Donderdag kondigde Microsoft aan 18.000 banen te schrappen. Dat komt overeen met 14 procent van het werknemersbestand en is daarmee de grootste ontslagronde ooit in de geschiedenis van het bedrijf. De klappen vallen vooral bij het Finse Nokia, waar meer dan 12.000 banen zullen verdwijnen.
4. Bij Amazon in Duitsland wordt er de komende tijd flink gestaakt. Boulevardblad Bild meldt dat vakbond Ver.Di stakingen heeft aangekondigd bij alle negen distributiecentra in Duitsland. De bonden willen dat de werknemers van Amazon een loonschaal krijgen die gebaseerd is op wat gangbaar is in de detailhandel in plaats van de lagere schaal van de logistiek. In Duitsland is de arbeidsmarkt krap, en dat maakt het voor vakbonden een stuk makkelijker om looneisen kracht bij te zetten.
5. Google's kwartaalcijfers kregen een positief onthaal van Wall Street. In de nabeurshandel bleef de koers doorstijgen nadat het fonds hoger was gesloten in een lagere markt. Er werd met name positief gereageerd op de omzetgroei van bijna een kwart tot 16 miljard dollar. En dat kwam vooral doordat de traditionele zoek- en advertentieactiviteiten goed boerden met een omzetgroei van 22 procent. Probleem voor Google blijf dat het nog steeds veel minder goed in staat is geld te verdienen aan mobiele advertenties.
6. IBM ging juist onderuit in de handel nabeurs nadat het techconcern teleurstelde met de cijfers. IBM zag voor het negende kwartaal op rij de omzet dalen vanwege krimp bij de traditionele hardware- en services-activiteiten. Dat kon niet worden gecompenseerd door groei bij onder meer cloud. De onderliggende winst per aandeel van 4,32 dollar was 1 cent beter dan verwacht dankzij kostenbesparingen en aandeleninkopen.
7. Griekenland wil na twee bailouts heel erg graag een beetje onder het juk van de trojka uitkomen en voorkomen dat het een derde pakket noodleningen nodig heeft. Als Griekenland zich weer zelfstandig kan financieren, zou Athene namelijk wat meer zelfstandig beleid kunnen voeren. Griekenland heeft daarom de afgelopen tijd twee obligatieleningen, ondanks dat de rente hierop een stuk hoger licht dan voor de noodleningen. Europa, de ECB en het IMF zijn dan ook sceptisch dat Griekenland zichzelf kan bedruipen. En uit een peiling van persbureau Bloomberg blijkt ook dat veel economen hun twijfels hebben. Zes van de tien geraadpleegde economen denkt dat Griekenland met de pet in de hand naar de trojka moet en om nieuwe noodleningen moet gaan vragen.
8. Vanwege alle oplaaiende geopolitieke spanningen raakt de in zwaar weer verkerende Portugese bank Banco Espirito Santo (BES) een beetje ondergesneeuwd. De koers van de bank is na de forse schommelingen (met name neerwaarts) vanochtend redelijk stabiel. De rust keert een beetje terug na berichtgeving dat Portugal op zoek is naar een sterke bank om BES over te nemen. Volgens de krant el Economista zou het oog zijn gevallen op het Spaanse Santander. Daarnaast zei de Portugese minister van Financiën geen aanleiding te zien om belastinggeld in de bank te stoppen. In de afgelopen dagen waren de senior obligaties van BES al wat herstelt in de veronderstelling dat deze effecten niet geraakt zouden worden door een Cyrpus-achtige afstempeling en dat hoogstens achtergestelde schuldeisers of aandeelhouders het bokje zouden zijn om de bank te herkapitaliseren.
9. De verbetering van het consumentenvertrouwen in Nederland is in juli tot stilstand gekomen. De vertrouwensindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleef deze maand haken op -2, wat het hoogste niveau sinds eind 2007 is. Consumenten waren wat minder positief over de economie in de komende twaalf maanden en bleven negatief over hun eigen financiële situatie.
10. Europese aandelenbeurzen weten vanochtend niet te herstellen van de stevige verliezen van donderdag, toen de crash van het waarschijnlijk uit de lucht geschoten toestel MH17 van Malasysia Airlines een zogenoemde flight to quality op gang bracht. Beleggers verkochten risicovolle effecten als aandelen en storten zich en masse in veilige staatsleningen, zoals die van Nederland Duitsland en de VS. In Europa zorgde dat er voor dat de lange rente voor onder meer Duitsland en Nederland op het laagste niveau ooit sloot. Vanwege de vliegtuigcrash gaat de AEX waarschijnlijk het tweede weekverlies op rij lijden.
11. Handelaren kijken vandaag tegen een hele lichte beursagenda aan. Uit de VS komen nog de leading indicators, een zeer betrouwbare conjunctuurindicator. Als de groei van dit indexcijfer negatief wordt, volgt er namelijk bijna altijd een recessie. Gelukkig wees het cijfer er vorige maand op dat de economie nog altijd aan het aantrekken is, ook al valt het tempo vooralsnog tegen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl