De baas van Bank of America werd deze week onder vuur genomen door een nieuwe activistische aandeelhouder. Het opvallende was: de aandeelhouder is een 15-jarige scholiere.

Natalie Clarke, die 5.000 aandelen van de Amerikaanse bank bezit, wilde deze week van topman Brian Moynihan weten waarom de aandelenkoers van de bank niet hoger is.

Clarke, die de aandelen van haar ouders kreeg toen ze een baby was, stelde tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering de vraag wat de top van bank doet om de koers van het aandeel te verhogen.

De 15-jarige scholiere kreeg volgens The Wall Street Journal na haar vragen veel bijval van de andere aanwezige aandeelhouders. Ook zij wilden weten wanneer ze een betere waarde voor hun aandelen zouden kunnen krijgen.

Aandelenkoers Bank of America

De koers van het aandeel Bank of America is dit jaar met zo’n 11 procent gedaald en het aandeel noteert vrijwel vlak sinds de aantreding van Moynihan in 2010. De aandelen van de belangrijkste concurrenten van Bank of America laten overigens ook kleinere koersdalingen zien voor dit jaar.

"Natuurlijk vinden wij ook dat de aandelenkoers hoger zou moeten zijn", zei Moynihan tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Er wordt volgens hem hard gewerkt om de beleggers te laten zien dat de bank in staat is om stabiele winsten te genereren zelfs in het geval van een nieuwe financiële crisis. Hij voegde daaraan toe dat zijn hele vermogen is verbonden met de bank en dat hij nooit aandelen heeft verkocht.

Banken onder vuur

Ook bij andere Amerikaanse banken beginnen de aandeelhouders rusteloos te worden nu de resultaten van de banken stagneren door de lage rente, nieuwe striktere regels en volatiele markten.

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Citigroup stemde ongeveer een derde van de stemgerechtigde aandeelhouders tegen het beloningspakket voor het bestuur vanwege de slechte prestatie van de aandelenkoers. Bij de regionale bank Comerica riepen sommige aandeelhouders op om de bank te verkopen aan een grotere speler.

Bij Bank of America legde Clarke de vinger op de zere plek. De scholiere vroeg tijdens de aandeelhoudersvergadering aan Moynihan wat de bank doet om efficiënter te opereren, aangezien de bank op dat vlak achterblijft bij haar concurrenten. De bestuursvoorzitter antwoordde dat de bank in de kosten blijft snijden.

Moynihan, die sinds begin 2010 aan het roer staat van de bank, werd ook onder vuur genomen door andere aandeelhouders. Na het puin ruimen bij de bank moet de bestuursvoorzitter nu laten zien dat hij in staat is om meer waarde te creëren voor de aandeelhouders.

Toen Clarke in 2002 haar aandelen kreeg, schommelde de koers van het aandeel Bank of America rond 34 dollar. Donderdag sloot het aandeel op 14,79 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl