Inbraak en diefstal zijn een groot probleem voor veel bedrijven. Arjan Hendriksen, manager risicobeheersing bij Interpolis, geeft daarom 14 concrete tips om de kans op diefstal fors te verkleinen.

Security. Onder die noemer worden de tips die ik geef doorgaans samengevat. Securitydeskundigen delen antidiefstalmaatregelen vaak in volgens het OBER-principe: Organisatorisch, Bouwkundig, Elektronisch en Respons. Die indeling hanteer ik hieronder ook.

Organisatorisch

1) Spreek vreemden aan

Train uw medewerkers om vreemden in het gebouw aan te spreken. Natuurlijk wel hoffelijk en netjes. ‘Kan ik u ergens mee helpen?’, ‘Zoekt u iets?’

2) Houd het struikgewas laag

Hoe mooi bomen en forse struiken ook zijn, rond een bedrijfsgebouw zijn ze niet handig. Zorg dat uw pand vanaf de openbare weg goed zichtbaar is. Inbrekers zijn dat in dat geval ook. Dus struiken kort en laag houden.

3) Voer een goede sleuteladministratie

Maak gebruik van zogenaamde certificaatsleutels. Die zijn niet na te maken, behalve door degene die het bijbehorende certificaat bezit. Houd goed bij wie welke sleutels in zijn bezit heeft en laat medewerkers voor ontvangst tekenen.

Zorg ervoor dat mensen consequent hun sleutels inleveren als ze uit dienst gaan. Dus niet: ‘Geeft niet dat je ‘m vergeten bent, het komt nog wel een keer.’

4) Bezoekers melden zich altijd bij de receptie

Er zijn nog steeds organisaties waar bezoekers bij binnenkomst gewoon door kunnen lopen. Bij universiteiten bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk vragen om ongewenst volk en spullen die verdwijnen. Laat bezoekers zich altijd melden bij de receptie en zorg dat een medewerker hen daar ophaalt.

5) Laat bezoekers hesjes dragen

Gaat het om een bouwplaats of fabriek, laat bezoekers dan gekleurde hesjes dragen. Dat is niet alleen handig uit security-oogpunt, maar ook voor de algemene veiligheid: hier loopt iemand die mogelijk de gevaren niet kent.

6) Plan de nachtelijke rondgang op wisselende tijdstippen

Als een beveiliger een nachtelijke rondgang maakt door uw pand, zorg er dan voor dat hij dit niet iedere nacht rond dezelfde tijd doet. Inbrekers weten vaak precies hoe laat de bewaking zijn ronde maakt.

Bouwkundig

7) Zorg dat hang- en sluitwerk SKG-proof is

Zorg dat het hang- en sluitwerk voldoet aan de SKG-normen. SKG is de onafhankelijke Stichting Kwaliteit Gevelbouw. SKG maakt bij zijn goedkeuring gebruik van een sterrensysteem. Eén ster staat voor ‘standaard inbraakwerend’. Drie sterren (het hoogste aantal) voor ‘extra zwaar inbraakwerend’.

8) Voorzie deuren van schild en (eventueel) dievenklauwen

Zorg bij deuren altijd voor een SKG-gekeurd metalen schild rond de klink. Naar buiten draaiende deuren hebt u natuurlijk voorzien van minimaal drie dievenklauwen of veiligheidsscharnieren. Anders verwijderen dieven vrij eenvoudig de scharnierpennen en komen ze zo binnen.

9) Doe ramen op slot

Ramen die open kunnen, moeten aan de binnenkant voorzien zijn van een slotje. Doe de ramen standaard op slot als ze dicht zijn.

Elektronisch

10) Plaats passieve infrarood detectoren (PIR)

PIR-detectoren zijn helemaal niet duur meer. Deze apparaten ‘zien’ warmte in plaats van licht. Warmte die van een inbreker afkomt bijvoorbeeld. Let wel op: er zijn twee soorten PIR-detectoren.

De maskeerbare variant is eenvoudig te foppen door er een papiertje voor te schuiven of ‘m te bespuiten met lak. Kies daarom voor de niet-maskeerbare PIR. Als die ‘gefopt’ wordt, wordt dit gesignaleerd.

11) Plaats trillingsdetectoren

Voorzie kluizen of ruimtes die als kluis dienstdoen van trillingsdetectoren. Voor deuren en ramen bestaan speciale trillingsdetectoren die alarm geven als mensen proberen de deur of het raam te forceren.

Voor ruiten bestaan verder glasbreukdetectoren. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft overigens de securityrisico’s voor bedrijven goed beschreven met hulp van de VRKI-risicoklassenindeling.

Respons

12) Regel wie langskomt bij alarm

Regel dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt als ’s nachts het alarm in uw bedrijf afgaat. Op de politie moet je op het platteland ’s nachts vaak erg lang wachten. Als u een contract afsluit met een particuliere alarmdienst, leg dan vast hoe snel ze bij alarm ter plaatse zijn.

U kunt ook met uw eigen personeel in de buurt afspraken maken om te gaan kijken. Vanuit persoonlijke veiligheid is het natuurlijk niet gewenst dat personeel ’s nachts alleen naar binnen gaat. Wacht op de komst van meerdere collega’s, de particuliere alarmcentrale of de politie.

13) Plaats internetcamera’s

Camera’s worden steeds geavanceerder. Ze kunnen draaien, inzoomen, zelfs kentekens herkennen. Het mooiste is dat je de beelden ook live via internet kunt bekijken. Laat de particuliere alarmcentrale (PAC) of de politie (’s nachts) meekijken als er inbraakalarm is.

14) Check de security na een verbouwing

Als manager risicobeheersing bij Interpolis heb ik het regelmatig meegemaakt. Een bedrijf plaatst een glazen afscheiding in een ruimte, waardoor de pir-detectie deels niet meer werkt. Loop daarom na een verbouwing de veiligheidsmaatregelen allemaal goed langs.

Interpolis maakt graag een analyse van de veiligheid van uw bedrijfsruimte, waarbij we alle ‘OBER’-elementen in ogenschouw nemen. Natuurlijk doen we vervolgens verbetervoorstellen. Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsanalyse van Interpolis. Of stel uw vraag aan [email protected].

Arjan Hendriksen is manager risicobeheersing van Interpolis. In een reeks bijdragen laat hij bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl