Tegenvallende groeicijfers uit Duitsland en Frankrijk betekenen dat het economisch herstel van de eurozone in het tweede kwartaal is uitgedoofd. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De Franse economie heeft in het tweede kwartaal nulgroei laten zien, en dat moge geen verrassing heten want de economie heeft sinds medio 2011 nagenoeg geen vooruitgang geboekt. Dat kunt u zien in de grafiek (klik voor vergroting), waarin ik de ontwikkeling van het bruto binnenlands product (bbp) heb geïndexeerd van de grootste eurolidstaten.

bbp

De markt had overigens gerekend op groei van 0,1 procent, maar niet dat dat veel voorstelt. Onderliggend waren de cijfers minder dramatisch dan op het eerste gezicht blijkt. Dankzij een toename van de consumptie en overheidsbestedingen was de binnenlandse vraag positief en steeg de import. Maar omdat de export stagneerde, was de bijdrage van de handelsbalans negatief. Groot probleem is vooral dat de bedrijfsinvesteringen wederom krompen.

2. Vanwege de tegenvallende groeicijfers heeft de Franse minister van Financiën Michel Sapin de handdoek in de ring gegooid en de doelstellingen voor het begrotingstekort geschrapt. Frankrijk wil dit jaar het tekort verlagen naar 3,8 procent van het bbp. Vanwege de tegenvallende groeicijfers halveerde Sapin de groeiverwachting voor 2014 naar een half procent, en zal het begrotingstekort waarschijnlijk boven de 4 procent uitkomen, aldus Sapin.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

De Socialistische leider Jean-Christophe Cambadelis zei vanochtend tegen de krant Les Echos dat het "onvermijdelijk" is dat Sapin ook een streep zet door de doelstelling van een begrotingstekort van 3 procent in 2015. Dat de begrotingsdoelstellingen er uit gaan komt overigens niet alleen door de tegenvallende groei, waardoor Frankrijk steeds achter de feiten aanloopt met elk nieuw bezuinigingspakket. De Europese Centrale Bank (ECB) faalt in het op peil brengen van de inflatie, en dat maakt bezuinigingen nog meer self-defeating in de door onderbezetting geteisterde economie. De markt heeft dit allang door, en de Franse rente daalt naar een nieuw dieptepunt.

3. De Duitse economie is in het tweede kwartaal sterker dan verwacht gekrompen met 0,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal (de markt had gerekend op min 0,1 procent). Daarnaast werd de groei voor het eerste kwartaal verlaagd van 0,8 naar 0,7 procent. De krimp was onder meer het gevolg van een sterkere toename van de import dan de export. Daarnaast daalden de bedrijfsinvesteringen, met name in de bouw. De terugval in de bouw was het gevolg van de milde winter, waardoor de sector een erg sterk eerste kwartaal had en terugval later in het jaar haast onvermijdelijk werd. Tegenvallend dat de economie krimpt, maar niet zo dramatisch als de cijfers op het eerste gezicht doen vermoeden.

4. De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal in lijn met de verwachting met een half procent gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal. Grote meevaller was dat de krimp voor het eerste kwartaal werd herzien naar 0,4 van 0,6 procent. Helaas maakt het CBS geen gedetailleerde cijfers voor de kwartaal op kwartaal groei bekend, en moeten we het doen met de mededeling dat de export de groeimotor was. De economie heeft de afgelopen drie kwartalen sterke schommelingen in de groei laten zien. Onderliggend is het groeitempo zo’n 0,2 procent kwartaal op kwartaal. Dat is heel erg sloom, helemaal als je bedenkt dat de economie zes jaar na het uitbreken van de crisis nog 2 procent kleiner ten opzichte van de piek van 2008. Alleen in de Grote Depressie was het herstel van het bbp zo traag. En waarschijnlijk zal de economie meer tijd nodig hebben om de vorige piek te evenaren dan in de Grote Depressie het geval was.

5. De macrocijfers van vanochtend betekenen dat het economisch herstel van de eurozone in het tweede kwartaal is uitgedoofd. De ECB had juist gehoopt dat het economisch herstel in de loop van het jaar aan kracht zou winnen, en dat dit vervolgens de inflatie zou aanzwengelen. Maar het lijkt er niet op dat er een groeiversnelling inzit. De toegenomen geopolitieke spanningen zullen de rem zetten op de bedrijfsinvesteringen en de export, de zwakke schakels in de Franse en Duitse cijfers. En nu de inflatie naar 0,4 procent is gedaald, neemt de druk op de ECB om met meer stimuleringsmaatregelen te komen verder toe.

6. Staatsobligaties hebben wederom een hele mooie dag vanwege het slechte economische nieuws. Vanochtend kwam de Duitse 10-jaars rente voor het eerst onder de 1,00 procent uit. Andere eurolidstaten, waaronder Nederland, zagen ook rentestanden naar nieuwe dieptepunten dalen. De reden daarvoor is dat beleggers meer magere jaren inprijzen met weinig tot geen groei en zeer lage inflatie. Dat, en mogelijk een sprankje hoop dat de ECB besluit in te grijpen en over gaat tot kwantitatieve verruiming.

7. Aegons nettowinst is in het tweede kwartaal met 43 procent gestegen naar 343 miljoen euro. Dat kwam vooral door een forse toename van de beleggingswinsten en lagere afwaarderingen. De onderliggende winst voor belasting steeg met 7 procent naar 514 miljoen euro vanwege een winstsprong in Nederland.

8. Hollands glorie Boskalis is met een koerswinst van tegen de 10 procent de witte raaf op het Damrak nadat het baggerbedrijf verraste met sterke kwartaalcijfers. Boskalis boekte een recordnettowinst van 253 miljoen euro – een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2013 – dankzij een hoge bezettingsgraad en goede projectresultaten. Boskalis zei dat de winst dit jaar de recordwinst van 2013 zal overtreffen en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan. Op basis van de slotkoers van woensdag heeft dat inkoopprogramma een omvang van ongeveer 380 miljoen euro.

9. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend rood na het tegenvallende economische nieuws uit de eurozone. Verliezen lopen uiteen van 0,3 procent voor de AEX tot meer dan een procent voor de Spaanse Ibex. Vooral cyclische aandelen als banken en basismaterialen gaan er uit, wat er op wijst dat beleggers somber zijn over de economie.

10. Het enige agendapunt van belang vandaag zijn de Amerikaanse wekelijkse uitkeringsaanvragen. De markt verwacht dat de aanvragen net onder de 300.000 blijven, een teken dat de arbeidsmarkt in de VS in een stevig tempo banen blijft scheppen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl