Op de tekentafel liggen de plannen er al jaren, maar de top van de Communistische Partij in China wil nu echt doorpakken met de grootste stad ter wereld. Beijing wordt samengevoegd met twee grensregio’s om een megastad te vormen van 130 miljoen inwoners.
Uiterlijk 2017 moet het zover zijn, zo lieten Chinese overheidsfunctionarissen zich deze week ontvallen. Ministeries, universiteiten, ziekenhuizen en wellicht zelfs de centrale zetel van de Communistische Partij trekken uit het centrum van de hoofdstad Beijing. Het startschot voor de vorming van een nieuwe superstad: Jing-Jin-Ji.
De naam voor het nieuwe metropolitane gebied is een samenvoeging van Beijing, de aangrenzende havenstad Tianjin en een historische naam van de provincie Hebei (Ji). De operatie laat zich, zoals vaak in China, alleen in superlatieven beschrijven.
(klik voor uitvergroting)
Jing-Jin-Ji: groot, groter grootst
De beoogde nieuwe metropolitane regio omvat een gebied met een oppervlakte van ongeveer 200 duizend vierkante kilometer. Ofwel: zo'n vijf keer de omvang van Nederland. Daar komen bij elkaar tegen de 130 miljoen mensen te wonen. Een soort mega-Randstad dus.
Chinese supersteden
De samenvoeging van Beijing, Tianjin en de provincie Hebei brengt het politieke en culturele centrum van China, een grote havenstad en een onderontwikkelde plattelandsregio bij elkaar.
Op deze manier willen de Chinese leiders een nieuw stedelijk knooppunt creëren dat kan concurreren met drie andere grote stedelijke regio's: havenstad Shanghai met het achterland van de Yangze-rivier, Hongkong met het achterland van de provincie Guangdong en de Parelrivier en het stedelijke gebied rond Nanjing in centraal China.
Ontlasting Beijng, ontwikkeling Hebei
Met de samenvoeging van twee grote steden en een provincie hoopt de Chinese overheid twee problemen aan te pakken. Hoofdstad Beijing, met meer dan 21 miljoen inwoners, dreigt onleefbaar te worden door de enorme bevolkingsdruk, verkeersinfarcten en smoglagen die over de stad hangen. Aan de andere kant is het rurale Hebei nog onderontwikkeld. Het contrast in rijkdom met grote Chinese steden is enorm.
Door vitale functies uit Beijing te verplaatsen naar het achterland wordt de hoofstad ontlast en de plattelandsregio onwikkeld. Dat moet gepaard gaan met de aanleg van een nieuw netwerk van hogesnelheidsleijnen, zodat je binnen uur in één van vijf aangewezen subcentra van de superstad kunt zijn.
Het exacte tijdspad voor de ontwikkeling van Jing-Jin-Ji is nog geheim, maar dat het de Chinese leiders menens is blijkt wel uit de bereidheid om ook het politieke centrum te verplaatsen. Een vertrek van het landsbestuur uit het gebied rond de Verboden Stad, de eeuwenoude zetel van de Chinese keizers, zou voor Chinese begrippen van enorme symbolische betekenis zijn.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl