Is de euro veel te duur? De Fransen vinden van wel. Olie is in elk geval een stuk goedkoper, in de VS althans dankzij de productie van schalie-olie. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Amerikanen kunnen voorlopig goedkoop blijven tanken. Volgens het Internationaal Energie Agentschap worden de Verenigde Staten in 2015 de grootste olieproducten ter wereld, voor Saudië-Arabië en Rusland. Dat komt door de winning van schalie-olie. Hierdoor zullen de Verenigde Staten in de komende twee decennia zelfvoorzienend worden in de energievoorziening, aldus het IEA.

2. Duitse huishoudens en kleine bedrijven moeten als het aan de grootindustrie ligt blijven opdraaien voor de Energiewende, de verduurzaming van de energievoorziening in Duitsland. De Duitse grootindustrie heeft de CDU/CSU en de SPD opgeroepen de subsidies voor energie-intensieve productie in stand te houden. Anders kan de grootindustrie niet concurreren met de Verenigde Staten, die profiteren van de schalie-revolutie.

3. Euro-skepticisme is op zijn retour. De leider van de nationalistische partij Ware Finnen, Timo Soini, heeft gezegd dat het niet langer “realistisch” is de euro op te geven. Volgens Soini was het een “grote fout” toe te treden tot de euro, maar Finland kan niet op eigen houtje de euro vaarwel zeggen.

4. EU slikt woorden in: Eurostat heeft een rapport dat kritisch was over Spaanse begrotingsgevens van zijn website gehaald. Een woordvoerder van de EU heeft in een reactie laten weten dat “sommige uitspraken in het rapport te algemeen waren.”

5. De Fransen vinden de euro nog steeds te hard. Minister van Industrie Monetbourg zei vanochtend op de Franse radio dat de koersdaling van de euro sinds de onverwachte renteverlaging van de ECB nog steeds niet genoeg is.

6. Twee topmannen van de Fed hebben aangegeven terughoudend te zijn over het verminderen van de monetaire stimulering. De als een hardliner bekend staande Dennis Lockhart zei pas te willen `taperen` als de inflatie gestegen is naar de Feds doelstelling van 2 procent. De gematigde Narayana Kocherlakota zei dat de Fed geld in de economie moet blijven pompen, zelfs als waarderingen in financiële markten torenhoog zijn geworden.

7. Alitalia is terug aan het komen op de aandelenemissie na berichtgeving dat grootaandeelhouder Air France-KLM niet wil meedoen. Volgens de Italiaanse krant Il Sole wil Alitalia het overleg met de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij over de emissie voortzetten.

8. KPN’s Belgische dochter Base heeft 120 miljoen euro opgehoest voor een 4G-licentie in België. Dat is een schijntje vergeleken met de 1,35 miljard die KPN bij de Nederlandse spectrumveiling betaalde.

9. Handelaren zijn vandaag gericht op de Britse werkloosheidscijfers en het inflatierapport van de Bank of England. De Bank of England heeft gezegd de rente niet verhogen zolang de werkloosheid boven de 7 procent staat. De Britse economie is dit jaar echter sterker dan verwacht gegroeid, waardoor de werkloosheid, die nu nog 7,7 procent is, sneller is gaan dalen. Waarschijnlijk zal de centrale bank in het rapport een positievere toon aanslaan over de economie, waardoor markten een renteverhoging eerder zullen inprijzen.

10. Europese aandelenbeurzen zijn vandaag lager gestart en op weg naar het tweede verlies op rij. Er wordt gewacht op macrocijfers uit de eurozone, waaronder de industriële productie en de groeicijfers voor het derde kwartaal, die morgenochtend komen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl