Echt iedereen kan interessant zijn.

Maar sommige mensen zijn van nature veel interessanter dan anderen. Als jij denkt dat je slaapverwekkend bent, dan zijn wij hier om je te helpen.

Hieronder hebben we twaalf eigenschappen opgesomd van saaie mensen op basis van een discussieonderwerp op Quora met als titel: “What makes a person boring?

Lees verder om te weten welke gedragingen je absoluut moet voorkomen als je als feestbeest gezien wilt worden.

Mike Nudelman en Drake Baer hebben bijgedragen aan eerdere versies van dit artikel.


Saaie mensen hebben onevenwichtige gesprekken.

Foto: Wikimedia Commons

In plaats van een goede afwisseling te vinden tussen praten en luisteren, zitten saaie mensen aan een van de uiterste kanten.

Lees ook op Business Insider

Quora-gebruiker Jack Bennett noemt dat een “asymmetrie in ‘geven en nemen’. Met andere woorden: alleen maar luisteren en niet praten of alleen maar praten en niet luisteren.”


Saaie mensen hebben niet in de gaten of andere mensen wel betrokken zijn bij een gesprek.

Foto: Tristan Quevilly/Attribution License/Flickr

Als je echt heel saai bent, heb je waarschijnlijk ook geen oog voor de lichaamstaal van andere mensen.

Garrick Saito stelt dat saaie mensen “steevast signalen en lichaamstaal negeren die (misschien niet duidelijk genoeg) zeggen: ‘Het interesseert me niet wat je vertelt, maar ik knik alleen uit beleefdheid om de paar seconden.'”


Saaie mensen kunnen anderen niet aan het lachen maken.

Foto: Nati Harnik/AP Images

Humor is een teken van “cognitieve flexibiliteit”: de mogelijkheid om een idee of gebeurtenis van verschillende kanten te bekijken en er dan heel natuurlijk een grap over te maken. Saaie mensen kunnen dat niet.

“Ik ben heel makkelijk aan het lachen te krijgen”, zegt Will Wister. “Dus kom op, zo moeilijk kan het niet zijn.”


Saaie mensen hebben nooit echt iets te zeggen in een gesprek.

Foto: Sebastiaan ter Burg/Flickr

Botte en lompe mensen hebben geen gevoel voor situaties en gaan er vaak met gestrekt been in, maar saaie mensen kunnen juist veel te voorzichtig zijn.

Alexa Knowles schrijft: “Waar de luidruchtige botterik denkt de meest interessante persoon ter wereld te zijn, denken saaie mensen dat het beter is nooit iets te zeggen, want wie zou er naar ze willen luisteren? Dat zijn de mensen die elke vraag beantwoorden met iets als: ‘Tsja, zou kunnen.'”


Saaie mensen doen altijd hetzelfde.

Foto: Columbia Pictures

Andy Warwick, die zijn profiel op Quora inmiddels verwijderd heeft, klaagt over vrienden die elke week naar de kroeg gaan en het dan vervelend vinden dat hij niet mee kan, omdat hij naar musea gaat, boeken leest of wandelingen maakt.

“Een leven zonder enige variatie maakt iemand saai”, zegt Warwick. “Verschillende ervaringen zorgen er voor dat mensen echt iets te vertellen hebben als ze wel naar de kroeg gaan.”


Saaie mensen hebben geen eigen mening.

Foto: Luis Alvarez/Getty Images

Als je nooit kritisch over de wereld hebt nagedacht, heb je weinig te bieden in een gesprek.

“Mensen die nooit verder kijken dan wat ze geleerd is”, zijn heel erg saai, stelt Maranda Marvin. “Dat soort mensen kan alleen maar hun heel beperkte blik werpen op alle gespreksonderwerpen.”


Saaie mensen weten niet hoe ze een goed verhaal moeten vertellen.

Foto: Thomas Lohnes / Getty Images

“Om de interesse van iemand anders op te wekken moet je in staat zijn een verhaal te vertellen”, zegt Dave Cheng. “En je moet echt geven om dat verhaal.”

Volgens een onderzoek uit 2016 van de universiteit van North Carolina zijn mannen die een goed verhaal kunnen vertellen aantrekkelijker voor vrouwen.

Je moet ook vragen om verhalen van anderen, zegt Cheng. En je moet daar echt interesse voor tonen.


Saaie mensen hebben niks nieuws toe te voegen.

Foto: Wikimedia Commons

Onderzoek toont aan dat we zijn gemaakt om op zoek te gaan naar nieuwe dingen. Die behoefte is de drijvende kracht achter 800.000 jaar evolutie. Voor een gesprek betekent het dat je iets nieuws te vertellen moet hebben, anders haakt je gesprekspartner af.

“Voor mij is een saai persoon iemand van wie ik niks nieuws kan leren”, zegt Stan Hayward. “Daarom kost het mij tijd om door te krijgen of iemand saai is, hoewel sommige mensen al heel snel duidelijke signalen afgeven.”


Saaie mensen kunnen zaken niet vanuit andere perspectieven zien.

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

“Saaie mensen begrijpen niet hoe een gesprek wordt ervaren door de ander”, zegt Drew Austin. “Het vermogen om jezelf in andermans schoenen te verplaatsen maakt iemand interessant om mee te praten.”

Daarom is emotionele intelligentie van doorslaggevend belang voor welk gesprek dan ook.


Saaie mensen betrekken anderen niet bij een gesprek.

Foto: Alessandro Valli/flickr

Wat iemand saai maakt is “het onvermogen om anderen bij een gesprek te betrekken”, zegt Marie Holland. “Vaak wil zo’n saai iemand simpelweg een punt maken en vertelt dan te veel details die helemaal niet relevant zijn.”

Dat heeft alles te maken met empathie: Als je niet weet hoe je iemand die zich buitengesloten voelt bij een gesprek kunt betrekken, ben je saai.


Saaie mensen kunnen niet improviseren.

Foto: Flickr/Aimee Custis Photography

Als je al helemaal een draaiboek in je hoofd hebt voor een gesprek en je daar niet van af kan wijken, heb je een probleem.

Erick Diaz schrijft:

“Het gebeurt regelmatig dat iemand ergens over begint waar ik helemaal niks over weet. Maar om het gesprek gaande te houden probeer ik met een anekdote te komen die daar in elk geval enige relatie mee heeft.

“Mensen die een goed gesprek kunnen voeren hoeven niet per se het juiste te zeggen, maar wel iets waar ze hun gesprekspartner mee voeren. Gesprekken zijn een soort pingpong-spelletje, en als je de bal niet terug kunt slaan, verlies je.”


Saaie mensen herhalen zichzelf.

Foto: Matt Cardy/Getty

Heb je weleens gehoord over die extreem saaie gesprekspartner? Die vertelt keer op keer hetzelfde verhaal. Maar heb je weleens gehoord van die extreem saaie gesprekspartner?

Fatima Nadeem schrijft dat “het herhalen van steeds maar hetzelfde in een gesprek iemand heel erg saai maakt”. Tip: probeer het nieuws te volgen of even goed de laatste paar uur te visualiseren voor wat nieuw materiaal.