Wat is er enger dan met iemand praten tot wie je je aangetrokken voelt? En al helemaal op Valentijnsdag?

Gelukkig heeft de sociale wetenschap uitgevogeld hoe je succesvol kunt flirten – en hoe niet.

Hieronder hebben we een aantal van de meest intrigerende bevindingen over de kunst van het flirten opgesomd, zodat je met vertrouwen je heimelijke liefde tegemoet kan treden.

Dit is een bewerking van een artikel dat oorspronkelijk is geschreven door Drake Baer.


Er zijn zes verschillende redenen om te flirten.

In een overzicht van de literatuur over het flirten uit 2004 onderscheidde professor David Dryden Henningsen van de Northern Illinois University zes verschillende redenen voor flirtgedrag:

• Seks: proberen de ander in bed te krijgen

• Lol: het als sport zien

• Ontdekken: kijken hoe het zou kunnen zijn in een relatie

• Relationeel: proberen je relatie intiemer te maken

• Zelfvertrouwen: je zelfvertrouwen een opkikker geven

• Als middel: proberen iets van de andere persoon te krijgen.

In dat onderzoek ondervroeg Henningsen 101 vrouwelijke en 99 mannelijke studenten om een hypothetisch flirterig gesprek op te schrijven tussen een man en een vrouw en daarna de reden achter de dingen die ze zeiden aan te geven.

Dat bleek te verlopen via de klassieke man-vrouw-lijnen: mannen gaven duidelijk vaker seksuele beweegredenen aan en vrouwen neigde meer naar relationele redenen.


Getrouwde stellen flirten ook.

Net als Tinder, katten en alleen doodgaan wordt flirten vaak geassocieerd met singles. Maar koppels moeten ook weten hoe ze moeten flirten.

Bij een onderzoek uit 2012 naar 164 getrouwde mensen viel het Brandi Frisby van de University of Kentucky op dat de meeste van hen flirtten. Dat deden ze door 'voetje te vrijen' of in het oor van hun partner te fluisteren om de intimiteit die ze als koppel hebben te onderhouden en te benadrukken. Vaak flirten getrouwde koppels met elkaar om "een privé-wereld met de echtgenoot te creëren."


Sommige openingszinnen werken beter dan andere.

Voor een onderzoek in het tijdschrift Sex Roles ondervroeg psycholoog Chris L. Kleinke van de University of Alaska 600 mensen om de effectiviteit van drie verschillende openingszinnen in een flirterige situatie te rangschikken:

• De geforceerd grappige zinnen als "Jij moet in een bibliotheek werken, want ik zie dat je me aan het controleren bent"

• Open en onschadelijke vragen als "Wat vind je van deze band?" of "Voor welke club ben je?"

• Directe benadering zoals "Je bent schattig. Kan ik je wat te drinken aanbieden?"

De antwoorden waren duidelijk naar geslacht terug te leiden: terwijl de mannen in het onderzoek een duidelijke voorkeur hadden voor de directe benadering, gaven vrouwen de voorkeur aan de open vragen. De zogenaamd grappige openingszinnen werden, niet al te verrassend, nauwelijks genoemd.


Mensen voelen zich verbonden als het niet meer over koetjes en kalfjes gaat.

Je weet waarschijnlijk al dat vragen stellen aan andere mensen een goed idee is. Maar het gaat daarbij vooral om het soort vragen dat je stelt.

Volgens een veel geciteerd onderzoek uit 1997 van psycholoog Arthur Aron van de State University of New York voelen mensen zich meer met elkaar verbonden wanneer ze elkaar intieme vragen stellen zoals: "Welke rol spelen liefde en affectie in je leven?" en "Zijn er dingen zo ernstig dat je er geen grappen over kan maken?"

Zes maanden later waren twee deelnemers van het onderzoek zelfs verliefd op elkaar geworden - een intrigerend resultaat, maar niet om conclusies uit te trekken want er deden heel veel mensen mee.


Mannen overschatten hoe geïnteresseerd vrouwen zijn.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat heteroseksuele mannen de neiging hebben de seksuele interesse van vrouwen te overschatten, terwijl vrouwen juist de seksuele interesse van mannen onderschatten.

Mannen denken vaak dat vrouwen voor ze gaan terwijl dat helemaal niet het geval is, en vrouwen hebben lang niet altijd door als mannen interesse in hen hebben.

In een analyse uit 2000 van verschillende van die onderzoeken kwamen de psychologen Martie G. Haselton en David M. Buss van de University of Texas met meerdere verklaringen daarvoor. Daaronder het feit dat mannen worden opgevoed om meer seks te zien in hun omgeving en vrouwen wordt geleerd zich bescheidener op te stellen. Maar psychologen hebben nog geen eenduidige verklaring gevonden voor de verschillen tussen mannen en vrouwen.


De aantrekkelijkste eigenschappen zijn voor mannen en vrouwen verschillend.

Volgens een door psychologe Jessica Tracy van de University of British Columbia uitgevoerd onderzoek uit 2011 zijn er grote verschillen tussen wat heteroseksuele mannen en vrouwen aantrekkelijk gezichtsuitdrukkingen vinden.

Na 1041 mensen verschillende gezichtsuitdrukkingen te laten zien, ontdekte Tracy dat:

• Blijdschap de meest aantrekkelijke vrouwelijke gezichtsuitdrukking was, maar de minst aantrekkelijke bij mannen.

• Trots was de aantrekkelijkste mannelijke gezichtsuitdrukking, maar één van de minst aantrekkelijke bij vrouwen.

• Opvallend genoeg was een uitdrukking van schaamte zowel bij mannen als vrouwen relatief aantrekkelijk.


Een lichte aanraking doet wonderen

Een schoudermassage met alles erop en eraan is natuurlijk niet nodig, maar met een hand op andermans arm kom je al een heel eind.

In 2004 liet psychologe Nicolas Gueguen 20-jarige mannen vrouwelijke voetgangers benaderen met het verzoek om hun telefoonnummer. De helft van de tijd werd het verzoek uitsluitend verbaal gedaan, de andere helft van de tijd raakten de mannen kort de arm van de vrouwen aan.

Weinig verrassend - de mannen die de vrouwen kort aanraakten hadden meer succes in het verkrijgen van het telefoonnummer.


Flirten maakt je aantrekkelijker.

Evolutionair psycholoog Steven W. Gangestad van de University of New Mexico vertelde Psychology Today dat flirten een 'proces van onderhandelen' is dat direct na de eerste momenten attractie plaatsheeft.

Het is een subtiele manier van aftasten, je zegt immers niet direct: Ik vind jou leuk, vind jij mij ook leuk? 

"Het werkt veel beter om je aantrekkelijkheid te verhullen en het in kleinere doses toe te dienen," aldus Gangestad."Het flirten wordt dan iets dat je steeds aantrekkelijker maakt."


Mooi weer helpt ook een handje.

Een ander slim experiment van Guegen suggereert dat het weer van grote invloed is op het succes van jouw geflirt.

Opnieuw benaderden 20-jarige mannen vrouwen op straat en vroegen hen om hun telefoonnummer. De helft van de tijd was het zonnig weer, de andere helft bewolkt.

Het verbaast wellicht niet dat met mooi weer de vrouwen mer geneigd zijn om hun telefoonnummer af te staan.


Hoe je je voelt na een flirt met iemand die niet je partner is, hangt af van of je een man bent of een vrouw.

Flirten houdt niet op wanneer je eenmaal eindelijk een relatie hebt.

Echter, uit een studie uit van 2008 van de McGill University blijkt dat mannen en vrouwen in een relatie verschillend reageren nadat ze hebben geflirt met iemand anders dan hun partner.

In een studie ontmoetten 71 mannen die een relatie hadden ofwel een aantrekkelijke vrouw die ook met hen flirtte, ofwel een niet beschikbare vrouw die hen negeerde. Hetzelfde experiment werd herhaald met 58 vrouwen met aantrekkelijke mannen of mannen die niet beschikbaar waren.

Na de ontmoetingen vroegen de onderzoekers aan de participanten hoe ze zouden hebben gereageerd wanneer hun partner er iets van gezegd zou hebben. Mannen die de aantrekkelijke vrouw hadden ontmoet waren 12 procent minder vergevingsgezind, terwijl vrouwen die de aantrekkelijke man hadden ontmoet 17,5 procent vergevingsgezinder waren.


Het gaat er niet om dat je de meest aantrekkelijke persoon in de kamer bent.

Het gaat erom dat je laat zien dat beschikbaar bent.

Psychologe Monica Moore van Webster University  doet onderzoek naar flirtgedrag in single bars, winkelcentra en andere plekken waar jonge mensen komen. Uit haar onderzoek blijkt dat vrouwen die lachen en oogcontact maken met anderen eerder benaderd worden dan vrouwen die er alleen maar goed uitzien.


Oogcontact werkt echt.

Oogcontact maken en staren blijkt echt te werken, overdrijf echter niet, je hebt zo het stigma 'griezel' te pakken.

In een studie lieten de onderzoekers 48 koppels van onbekende mannen en vrouwen gedurende 2 minuten de volgende taakjes uitvoeren: 1) naar de ogen van de ander staren, 2) naar de handen van de ander staren en 3) bijhouden hoe vaak de ander met de ogen knippert.

Wanneer de koppels de oogcontact-opdracht tezelfdertijd uitvoerden (en elkaar dus aankeken) hadden ze eerder gevoelens van affectie dan wanneer een van de andere taken werd uitgevoerd.


Er bestaan 5 flirtstijlen.

Iedereen houdt er een bepaalde flirtstijl op na.

In 2010 publiceerden Jeffrey A. Hall en Chong Xing een studie die de suggestie wekt dat er 5 generieke flirtstijlen bestaan. In 2015 publiceerden ze de resultaten van een vervolgstudie door elke stijl onder te verdelen in verbale en non-verbale gedragingen.

Susan Krauss Whitbourne zette in Psychology Today deze gedragingen op een rijtje:

• Fysieke flirts door subtiele aanrakingen.

• Traditionele flirts door te denken dat mannen het initiatief moeten nemen.

• Oprechte flirts waardoor mensen zich opener opstellen.

• Spelenderwijs flirten door de interactie als een spel te zien en het flirten niet als een doel op zich te zien.

Je kunt zelfs een door Hall ontwikkelde quiz doen om uit te vogelen welke stijl het beste bij jou past.