Binnen een of twee jaar zijn er nog maar 3 of 4 telecomreuzen over in Europa. Het Franse AEX-bedrijf Altice ziet zichzelf als jager, KPN lijkt een prooi.

1. De Grieken: je geeft ze een vinger, maar nemen je hand. Nu Brussel voorzichtig toch nadenkt over een overbruggingskrediet – en dat is broodnodig omdat de bodem van de schatkist in zicht komt en miljarden euro’s aan vluchtkapitaal het land verlaten – gooit Varoufakis wat olie op het vuur.

Gaf de minister afgelopen week het idee dat over schuldverlichting in de vorm van verlening van de looptijd en rentebetaling gekoppeld aan groei te praten viel, nu trekt hij dat weer in. Europa moet gewoon schuld kwijtschelden, stelt hij in Der Spiegel. “Ik begrijp dat de Duitse regering het wordt schuldkwijtschelding wil vermijden, maar uiteindelijk is het voor de schuldeisers beter en gunstiger dan het verlenen van nog meer krediet”.

2. Volgens de financieel topman Dennis Okhuijsen van telecombedrijf Altice zijn er over 5 tot 10 jaar tijd nog maar een handjevol spelers op de Europese kabelmarkt overgebleven. Okhuijsen zei tegen het Financieele Dagblad dat uit de consolidatieslag er 3 of 4 telecomreuzen tevoorschijn komen. En natuurlijk is Altice niet de prooi, maar de grote jongen die de andere spelers inlijft en een van de kolossen is die overblijft.

3. KPN-topman Eelco Blok deed vanochtend ook zijn duit in het zakje en gaf ook vergezichten over de Europese telecommarkt. Blok zei tegen De Telegraaf dat de komende 1 tot 2 jaar in teken zal staan van overnames van telecombedrijven binnen de landgrenzen van EU-lidstaten. En al over 3 tot 5 jaar zal de consolidatieslag Europees gaan, aldus Blok.

4. ArcelorMittal rekent op een zwaar 2015, en dat komt vooral door de mijnbouwtak die een blok aan het been is van de staalreus. ArcelorMittal denkt dat het bedrijfsresultaat (ebitda) dit jaar daalt naar 6,5 tot 7 miljard dollar nadat deze in 2014 juist steeg naar 7,2 miljard dollar van 6,9 miljard dollar. ArcelorMittal behoort tot de grootste ijzerertsproducenten ter wereld en wordt daarom hardt geraakt door de halvering van de prijs van ijzererts afgelopen jaar. De crash in de prijs van ijzererts dreunt flink door in de bottom line van ArcelorMittal, want het verdere herstel van de staalmarkt wordt teniet gedaan.

5. De Griekse banken komt het water steeds meer aan de lippen te staan vanwege de confrontatie tussen de regering van premier Tsipras en de eurozone over een verzachting van de bezuinigingen, aanpassing van het hervormingsprogramma en schuldsanering.
Volgens de krant Kathimerini hebben Griekse banken inmiddels 90 miljard euro van de ECB geleend. Dat is een verdubbeling ten opzichte van november 2014, toen de regering van premier Samaras nog in het zadel zat en zorgen over een Grexit op de achtergrond bleven.
Griekenland kampt met grootschalige kapitaalvlucht, en banken ondervinden dat aan den lijve doordat Grieken hun bankrekening leeg trekken en het geld veilig parkeren in het buitenland. Volgens Kathimerini is er dit jaar tot nog toe 15 miljard euro aan deposito’s weggevloeid. In november hadden Griekse banken tezamen 213 miljard euro aan deposito’s op hun balans. De kapitaalvlucht kan overigens wel eens gaan afzwakken omdat Griekenland en de eurozone na de dreigementen van de afgelopen week toch wat dichter tot elkaar aan het komen zijn.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

6. De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2014 met een halve procent gegroeid vergeleken met het derde kwartaal, iets meer dan de marktverwachting van 0,4 procent groei. Bovendien werd de groei voor het derde kwartaal opwaarts herzien van 0,1 naar 0,2 procent.
Kijken we naar het grotere plaatje, dan stelt het allemaal niet zo heel erg veel voor. In de grafiek kunt het verloop van de economische groei sinds het uitbreken van de crisis in 2008 zien. De VS steekt er met kop-en-schouders boven uit. In de eurozone is Duitsland de bovenbaas, gevolgd door Frankrijk, België en Oostenrijk. Nederland zit ergens in niemandsland tussen de kopgroep en de periferie+Finland in. Om de grafiek niet te verpesten is Griekenland, wiens economie een kwart kleiner is, buiten beschouwing gelaten.(Klik op de grafiek om hem uit te vergroten)

Bron: Bloomberg

Bron: Bloomberg

7. Volgens Eurostat is de economie van de eurozone in het vierde kwartaal van het jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal. Dat was iets beter dan de marktverwachting van 0,2 procent, maar het is nog steeds niet veel soeps. De economie van de eurozone is twee procent kleiner ten opzichte van de top van voor de crisis, terwijl de Amerikaanse economie bijna 9 procent groter is ten opzichte van het piekniveau in 2008. Die kloof tussen de VS en de eurozone is in één woord kolossaal.

8. Dat de eurozone het zo slecht doet komt door te weinig vraag, waardoor de economie ver onder zijn potentie draait. De werkloosheid bedraagt meer dan 11 procent; er wordt vaak in deeltijd gewerkt; mensen hebben een baan die beneden hun opleidingsniveau ligt; lonen stagneren; fabrieken draaien op halve kracht; bedrijven verlagen prijzen om orders binnen te krijgen; huishoudens, bedrijven en overheden houden te weinig over om schulden in een noemenswaardig tempo af te lossen: het zijn allemaal symptomen van onderbezetting van de economie.
Op basis van de werkloosheid kunnen we uitrekenen dat de economie van de eurozone 8 procent onder zijn potentie presteert, en daarom voelt het economisch herstel voor de meeste mensen helemaal niet aan als herstel. En in het huidige groeitempo van 1 procent zou het nog acht jaar duren voordat de economie weer op volle toeren draait. Maar dan houden we geen rekening met wat er met de aanbodkant van de economie gebeurt. De beroepsbevolking en arbeidsproductiviteit groeien gewoon door, waardoor de potentie van de economie groter wordt. Anderzijds verliezen werklozen vaardigheden, emigreren mensen naar landen waar de economie het wel goed doet en worden leegstaande kantoren en fabrieken vroeg of laat gesloopt. Dat verlaagt de potentie van de economie juist.

9. Europese beurzen gaan de week afsluiten met nette winsten. Dat komt doordat beleggers zekerder zijn geworden in hun verwachting dat er voor Griekenland weer een ‘oplossing’ wordt gevonden. Bovendien geven de Europese groeicijfers van vanochtend beleggers vertrouwen dat 2015 beter gaat worden dan 2014. De Europese Stoxx 50 staat voor de week op een winst van 1,4 procent. De AEX staat op een weekwinst van ruim 2 procent en kan op het hoogste niveau sinds medio 2008 gaan sluiten.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl