Je denkt misschien dat je goed luistert als je knikt en oogcontact maakt met iemand. Maar dit hoeft niet zo te zijn.

Goed kunnen luisteren is meer dan de ander aanstaren terwijl hij of zij spreekt. Er is veel voor nodig om een goede luisteraar te zijn, meer dan je misschien beseft.

Om je inzicht te geven of je echt goed luistert naar wat anderen zeggen, zet Business Insider een aantal signalen op een rij waaruit blijkt dat je minder goed luistert dan je denkt.


Je stelt geen vragen

“Vragen stellen is misschien het belangrijkste signaal om anderen te laten blijken dat je luistert en geïnteresseerd bent,” zegt Kate Gigax, de oprichter van coachingsbedrijf Development Corps.

Elke vraag heeft een andere lading, legt ze uit. Bijvoorbeeld, vragen die beginnen met ‘hoe’ lokken een lang antwoord uit over een proces. Vragen die als antwoord slechts ‘ja’ of ‘nee vereisen’, zijn gesloten vragen. Ze dienen vooral om iets te verhelderen in plaats van een gesprek op gang te houden.

Vragen die met 'wat' of 'waarom' beginnen, zetten de spreker er juist toe aan om het gesprek te verdiepen, aldus Gigax.


Jij praat het meest

talking talk conversation friends speak

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Als jij het meest praat, belet je anderen om ook wat te zeggen, zegt Dory Wilson, oprichter van loopbaanadviesbureau Your Office Mom.

Slechte luisteraars hebben de neiging om het gesprek over zichzelf te laten gaan en niet over de ander, aldus Wilson.


Je vat niet samen om te laten zien dat je begrijpt wat de ander heeft gezegd

Volgens Wilson is het goed om de belangrijkste punten van je gesprekspartner samen te vatten. Zo laat je zien dat je luistert en kan je nagaan of je hebt begrepen wat de ander heeft gezegd.

Slechte luisteraars doen dit niet en veronderstellen simpelweg dat ze de ander hebben begrepen, aldus Wilson tegen Business Insider.


Je bent met andere dingen bezig tijdens het gesprek

Met de opkomst van moderne technologie denken veel mensen dat ze kunnen multitasken. Maar volgens Gigax is dit een mythe. Studies tonen aan dat de kwaliteit van de dingen die je doet significant vermindert door te multitasken.

"Als je je sociale media bijhoudt op je telefoon of een tekst aan het schrijven bent terwijl je in gesprek bent, ben je niet volledig betrokken bij wat de ander zegt", zegt Gigax. "Typisch is dat je langzamer gaat praten en deel van het verhaal mist", legt ze uit.


Je overtuigt de gesprekspartner niet van je belangstelling

Blackish couple argue fight talking ABC

Foto: ABC

Mensen waarderen kleine aanmoedigingen terwijl ze praten, vertelt Gigax aan Business Insider. Dat kan een eenvoudig met 'ga door' of 'vertel meer', want als we niet actief luisteren is het niet zo leuk voor de ander om te praten, legt ze uit.

"Mensen die actief luisteren door aanmoedigingen te geven, zoals 'vertel', geven de ander het gevoel dat je interesse in ze toont en dat ze gehoord worden. Als je dit niet doet kan de ander denken dat je niet echt betrokken bent bij het gesprek", zegt Gigax.


Je valt de ander steeds in de rede

Mensen die anderen steeds in de rede vallen, laten hun gesprekspartner niet uitpraten, zegt Wilson. De reden is meestal dat deze mensen denken te weten welke richting het gesprek opgaat en wat de gesprekspartner zal gaan zeggen.


Je schoenen wijzen niet naar je gesprekspartner

Een ander kenmerk van een slechte luisteraar is dat zijn of haar voeten niet in de richting van de gesprekspartner wijzen, aldus Steven Keyl, gedragsexpert en auteur van "The Human Whisperer."

De voeten zijn het verst van de hersenen verwijderd en staan het minst onder bewuste controle, legt hij uit. Je voeten wijzen in de richting waar je gedachten heen willen. Dit signaal manifesteert zich zodra de luisteraar geen aandacht meer heeft voor het gesprek.


Je knippert te veel met je ogen

friendship talking

Foto: Ebtikar / Shutterstock

Zonder dat ze het zich realiseren knipperen sommige mensen meer dan normaal met hun ogen, aldus Keyl.

"Desinteresse verraadt zich ook in een stijging van knipperfrequentie. Dit is een subtiele vorm van gedrag waarvan de luisteraar zich meestal niet bewust is", zegt Keyl tegen Business Insider.


Je knikt te vaak met je hoofd

"Als de luisteraar zo vaak knikt dat hij lijkt op zo'n karikaturaal poppetje met een groot hoofd, is de kans groot dat iemand de ander tevreden wil stellen, maar niet echt bezig is met luisteren", aldus Keyl.

Te veel knikken geeft het signaal dat de luisteraar probeert geïnteresseerd over te komen, maar dat niet echt is.


Je verbreekt steeds het oogcontact

Keyl legt verder uit dat telkens als je je blik afwendt van je gesprekspartner om de omgeving te scannen, je een signaal geeft dat je niet luistert.

"Een wat subtielere versie hiervan is als de luisteraar regelmatig oogcontact verbreekt en over de schouder van de spreker kijkt en langzaam je blik weer richting het gezicht van de spreker beweegt," aldus Keyl.


Je maakt te veel oogcontact

eye

Foto: Getty Images/Mark Mainz

Aan de andere kant, zegt Keyl, is te veel oogcontact ook een indicatie dat je niet goed luistert.

"Soms zoomen mensen mentaal uit als ze in gesprek zijn, maar zijn ze geconditioneerd om iemand niet te kwetsen door weg te kijken. Ze corrigeren dit door geforceerd oogcontact te houden", zegt Keyl. "Een andere goede indicator die vaak gepaard gaat met geforceerd oogcontact is weinig tot geen beweging maken, bijvoorbeeld niet knikken of geen handgebaren."


Je haalt diep adem of slaakt een zucht

Als je merkt dat je vaak diep adem haalt of zucht,is dat meestal een teken dat je je aandacht verliest bij wat de ander aan het vertellen is.

"Iemand die volledig opgaat in het gesprek heeft meestal een regelmatige ademhaling", aldus Keyl.


LEES OOK: Met deze 7 kleine veranderingen in je dagelijkse routine word je nét iets gelukkiger