De smartphone neemt een meer dan centrale plaats in ons leven in. We staan altijd en overal met iedereen in verbinding, we daten en vinden onze partners ermee en het is onze belangrijkste bron van informatie.

Maar er zit een keerzijde aan die medaille. Sterker nog, de smartphone verslechtert de kwaliteit van leven in verschillende opzichten.

Suzana E. Flores is klinisch psycholoog en auteur van “Facehooked: How Facebook Affects Our Emotions, Relationships, and Lives“. Flores is er rotsvast van overtuigd dat smartphones weliswaar bruikbaar zijn, maar dat er grote nadelen aan kleven.

“Natuurlijk zijn we verslaafd – ze liggen altijd binnen handbereik”, aldus Flores tegen Business Insider. “We moeten zeker blijven genieten van onze digitale verbindingen, maar die moeten op de tweede plaats staan. Dus na de ervaringen die we ‘offline’ hebben”.

Op deze twaalf manieren verslechtert de smartphone onze kwaliteit van leven.


1. Smartphones veroorzaken slaapproblemen

Foto: het felle licht verslechtert de kwaliteit van onze slaap. Bron: Jon Åslund/Attribution License/Flickr

Uit meerdere studies blijkt dat wie de smartphone voor het slapengaan gebruikt, moeilijker in slaap valt door het blauwe licht van het scherm.

"En dat niet alleen. Ook worden we afgeleid door social media", aldus psycholoog Flores.


2. Ze verpesten je romantische uitjes

Foto: Relaties zijn veranderd onder invloed van smartphones. Bron: Charles Thompson/Attribution License/Flickr

Smartphones zijn ook schadelijk voor je relatie. Het is je vast al eens overkomen: je bent op een date en degene met wie je de afspraak hebt is meer met zijn of haar telefoon bezig dan met jou.

"De boodschap is duidelijk. Hun telefoon is belangrijker dan jij", aldus dr. Flores.

Sommige koppels besteden meer tijd aan hun telefoon dan aan elkaar, wat ten koste gaat van de intimiteit. "Mensen geven en ontvangen informatie met hun vijf zintuigen - we willen de warmte voelen van de omhelzing van onze partner, we moeten de roos ruiken - bij wijze van spreken dan. Fysiek tijd doorbrengen met onze geliefden in het echte leven is iets wat we emotioneel nodig hebben", zegt psycholoog Flores. "Die ervaring kan niet vervangen worden door digitale communicatie".


3. Ze ondermijnen je vriendschappen

Foto: Smartphones kunnen onze vriendschappen beschadigen. Bron: Dima Tsyrenschikov/Strelka Institute/Attribution License/Flickr

"Vrienden verliezen hun manieren en de sociale etiquette uit het oog  dankzij hun smartphones", aldus Flores. "Telkens wanneer onze telefoon overgaat of we een berichtje ontvangen, maken we dopamine aan. Daardoor vinden veel mensen die meldingen belangrijker dan de mensen in onze omgeving."


4. Smartphones hebben een negatieve invloed op ouderschap en opvoeding

Foto: Kinderen kunnen zich emotioneel verwaarloosd voelen. Bron: Egor Slizyak/Strelka Institute/Attribution License/Flickr

Uit onderzoek blijkt dat ouders die op hun smartphone zitten in het bijzijn van hun kinderen, er eigenlijk 'niet zijn'. En dat kan leiden tot een heel scala aan emotionele ongemakken bij kinderen, zo staat te lezen in Psychology Today.

"Kinderen voelen zich geliefd als ze aandacht krijgen van hun ouders - zonder aandacht voelen ze zich verwaarloosd. Erger nog, wanneer ouders fysiek aanwezig zijn, maar hun aandacht is constant ergens anders op gericht, dan geven ze daarmee een signaal af aan hun kinderen: dat ze geen belangrijk deel van hun leven uitmaken (in tegenstelling tot hun contacten op social media)".


5. Ze vervangen directe communicatie en conflicten

Foto: Digitale communicatie heeft ons vermogen om te communiceren en conflicten op te lossen veranderd. Bron: Lukas Schulze/Getty Images

Sommige mensen verkiezen diepgaande 'discussies' en geschillen via de telefoon, in plaats van dat ze dingen direct bespreken.

"In veel opzichten verandert digitale communicatie de mate waarin we ons op ons gemak voelen ten aanzien van open en directe communicatie en probleemoplossing. Dit heeft een negatieve invloed op onze relaties - belangrijke gesprekken voer je direct en persoonlijk. En in het slechtste geval telefonisch", aldus psycholoog Flores.


6. Mensen verwachten dat we altijd maar online en verbonden zijn met onze smartphones

Foto: Mensen zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week verbonden. Bron: Marco Verch/Attribution License/Flickr

Iedereen verwacht van je dat je constant bereikbaar en verbonden bent en al je berichten direct beantwoordt.

Dit is niet alleen irreëel, wanneer de een wel een altijd bereikbaar wil zijn en de ander niet, dan leidt dit onherroepelijk tot problemen.

"Social media platforms zijn zo ontworpen dat je er steeds meer tijd op doorbrengt. Maar uiteindelijk bepalen we zelf of we wel of niet verslaafd raken aan die houding", zegt Flores.


7. Sommige mensen ontlenen hun eigenwaarde aan het aantal likes dat ze op social media krijgen

Foto: Social media heeft impact op ons zelfvertrouwen. Bron: Marco Verch/Attribution License/Flickr

Misschien ken je ze wel: mensen die prat gaan op de hoeveelheid likes die ze van hun contacten krijgen naar aanleiding van hun posts.

"Mensen vergelijken zichzelf met anderen op social media", aldus Flores, "Maar het is ongezond om je eigenwaarde te baseren op likes van anderen".


8. Met smartphones ben je bang om ook maar iets te missen

Foto: Die 24/7 verbondenheid genereert gevoelens dat je dingen mist als je even niet op je smartphone kijkt. Bron: Dima Tsyrenschikov / Strelka Institute/Attribution License/Flickr

Het is heel eenvoudig om te blijven hangen in andermans foto's. Een verschijnsel dat dan optreedt heet 'fear of missing out' (FOMO), de angst om iets te missen.

"Een goede indruk maken op anderen en jezelf met anderen vergelijken is niet nieuw. In tegendeel, het is heel menselijk. Het emotionele effect ervan wordt echter duizendmaal uitvergroot door social media".


9. Het is bewezen dat lezen op een smartphone ten koste gaat van leren en begrip

Foto: Smartphones hebben impact op ons vermogen dingen te begrijpen. Bron: John Loo/Attribution License/Flickr

Met een mini-computer op zak waar je ook heen gaat, is het gemakkelijk om vanaf je smartphone te lezen in plaats van een boek of een tijdschrift.

Ondanks al het gemak, lijkt onderzoek erop te wijzen dat het verstandig is om je twee keer te bedenken voordat je alle papier de deur uitdoet. Er zijn studies die aangetoond hebben dat studenten beter van papier leren dan van schermen.

"Het is gezond om je blootstelling aan digitale media te beperken. En dit geldt ook voor lezen op je smartphone. Extra voordeel is dat je minder snel blootgesteld wordt aan de vaak grote hoeveelheden negatieve berichten of nieuwsartikelen die via social media rondgepompt worden".


10. Mensen weten niet meer hoe ze iemand moeten versieren of vriendschappen in het echte leven moeten sluiten

Foto: We zijn steeds minder persoonlijk, we zijn steeds minder sociaal. Bron: Kārlis Dambrāns/Attribution License/Flickr

"We brengen steeds minder tijd door met elkaar omdat we ervan overtuigd zijn dat we met onze online connectiviteit al voldoende gesocialiseerd zijn", aldus Flores.


11. Volgens sommige studies zijn smartphones niet goed voor onze hersenen

Foto: We zijn afhankelijk van smartphones. Smartphones denken voor ons. Bron: REUTERS/Carlo Allegri

We worden mentaal lui van smartphones. Hoofdrekenen of op papier een berekeningetje maken wanneer je de restaurantrekening met vrienden moet delen? Dat doen we even op de smartphone.

Echter, steeds meer studies lijken erop te wijzen dat het gebruik van smartphones onze denkprocessen vertraagt! 


12. Ze zijn slecht voor onze mentale gezondheid

Foto: Smartphonegebruik kan leiden tot angst en depressies. Bron: aaayyymm eeelectriik/Attibution License/Flickr

Toegenomen smartphonegebruik kan depressieve gevoelens veroorzaken. Jammer voor Mark Zuckerberg: verschillende onderzoeken onder studenten tonen aan dat naarmate studenten meer op Facebook zitten, hun gevoelens van welzijn afnemen.

LEES OOK: IJshoofdpijn: waarom je hersenen ‘bevriezen’ als je ijs eet