De omvang van files in ons land, de zogenoemde filedruk, is dit jaar flink toegenomen; met ongeveer 25 procent. Daarmee is een eind gekomen aan een daling van die filedruk van de afgelopen jaren. Het grootste knelpunt van 2015 is bij het Terbregseplein op de A20.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de VerkeersInformatieDienst (VID) dinsdag naar buiten heeft gebracht.

De laatste jaren nam de filedruk (lengte maal duur van files) juist flink af, maar aan die trend is een eind gekomen. Volgens de VID was de daling van de filedruk te danken aan meer bredere snelwegen. Ook zat de economie in het slop. Het effect van die bredere wegen is inmiddels (deels) uitgewerkt en de economie draait weer beter waardoor er weer meer verkeer is, stelt de VID.

Ook was het dit jaar vaker regenachtig tijdens de spits. Vorig jaar waren er 48 ‘regenspitsen’, dit jaar 64 en dan met name in de laatste vier maanden van het jaar. Daarbij komt ook nog eens dat mensen toch weer vaker gaan rijden tijdens spitstijden.

Drukste files: 11 knooppunten

Het grootste knelpunt was dit jaar het Terbregseplein op de A20 van Hoek van Holland naar Gouda. Op nummer twee staat dezelfde weg, maar dan bij Moordrecht. Op nummer drie de A1 naar Amersfoort bij Eembrugge.

Sterkste stijger is de locatie Wijdewormer bij de A7 tussen Hoorn en Zaanstad, die met stip binnenkomt op plaats 8, van plaats 38 in 2014.

Zie de tabel hieronder voor het hele overzicht van de top 11.

file-top-11-2016-vid