Of het nu gaat om bananenschillen, oud brood of zure melk, vaak gooien we etensresten weg terwijl we ze nog heel goed zouden kunnen gebruiken.

Dat is zonde, want Nederlanders gooien een hoop eten weg – zo’n 13 procent van al het eten dat we kopen. Daardoor gooien we zo’n 40 kilo eten per persoon per jaar in de afvalbak.

Ergens is dat wel begrijpelijk, want het is niet makkelijk om bij te houden wat we allemaal in de voorraadkast of koelkast hebben staan. Maar voordat je je eierdoppen of ranzige boter in de vuilnisbak kiepert, is het goed onderstaande tips te lezen over hoe je etensresten nuttig kan gebruiken.


1. Gebruik zure melk als vervanging voor karnemelk bij het bakken.

Foto: Guy Montag/flickr

Het ruikt misschien niet erg lekker maar zure melk kun je nog prima gebruiken om te bakken. “Sterker nog, bakken met zure melk is heerlijk. Het is een alternatief voor karnemelk”, zegt Dana Gunders van het Amerikaanse Natural Resources Defense Council tegen de Amerikaanse publieke omroep NPR. “Je kunt het gebruiken voor pannenkoeken of koekjesbeslag. En je proeft echt het zuur. Ik heb de melk heel oud laten worden en de pannenkoeken waren erg lekker.”

Maar wees wel voorzichtig. Met gepasteuriseerde melk kun je zonder probleem de grenzen opzoeken, maar van rauwe melk kun je ziek worden als het over de datum is. Gelukkig is de verkoop van onbewerkte, rauwe melk in Nederlandse supermarkten bij wet verboden, daardoor ga je wat minder snel de mist in.


2. Gebruik oud brood om croutons van te maken.

Lees ook op Business Insider

Foto: Jarkko Lane/Flickr

Het lukt niet altijd een heel brood op te eten, voordat het oud wordt. Maar vrees niet: zolang het niet beschimmeld is, kun je het altijd gebruiken om er croutons van te maken. En die smaken veel beter dan de croutons uit de supermarkt.

Om croutons te maken, snijd je je brood in blokjes. Die laat je vervolgens even weken in olijfolie. Met je lievelingskruiden erbij smaken ze nog beter. Tot slot bak je ze goudbruin.


3. Ververs je geurkaars met kruiden.

Foto: Pixabay

Lekker ruikende kruiden zijn de moeite waard om te bewaren, ook als je ze niet meer kan gebruiken in je eten.

Je kan een kaars die zijn geur is kwijtgeraakt weer lekker laten ruiken met kruiden. Daarvoor moet je eerste de kaars aansteken en het kaarsvet een beetje laten smelten. Vervolgens blaas je de kaars uit en doe je er voorzichtig de kruiden in. Je kan experimenteren met verschillende mixen van kruiden.


4. Maak je tuin vruchtbaarder met koffiedrab.

Foto: Universal Pictures

Het is helemaal niet nodig om de koffiedrab uit je filter of espressoapparaat weg te gooien. “Koffiedrab bevat voedingsstoffen als stikstof, kalium, magnesium en andere mineralen die de grond van je tuin rijker maken”, stelt het Amerikaanse HGTV. “Zeker planten die het goed doen in zure grond profiteren volop van koffiedrab.”

Koffiedrab kan ook helpen de juiste pH-waarde te bereiken, om zo naaktslakken en mieren af te schrikken.


5. Je tuin heeft ook baat bij eierschalen.

Foto: Shutterstock

Eierschalen hebben ook een aantal nuttige toepassingen in de tuin. Als ze gecomposteerd zijn kunnen ze dienen als natuurlijke mest voor de aarde.

Volgens Good Housekeeping schrikken geplette eierschalen ongedierte af en verjagen ze ook naakstslakken.


6. Gebruik boter in piepende scharnieren.

Foto: cheeseslave / Flickr

De olie in boter kan ervoor zorgen dat je piepende deur weer zonder irritant geluid open en dicht kan. Wrijf gewoon een beetje boter op het scharnier en je hebt nergens last meer van.


7. Scheer jezelf met pindakaas.

Foto: mrsdkrebs/Flickr

Als je geen scheerschuim meer hebt, maar nog wel heel veel pindakaas in de kast hebt staan is het tijd om je helemaal glad te scheren.

Met pindakaas kan je probleemloos je benen, je baard of oksels scheren. Hoewel het makkelijker is even naar de winkel te lopen voor scheerschuim, is de voldoening van een zachte gladde huid na het gebruiken van pindakaas extra groot.


8. Was je haar met oud bier.

Foto: AP

Soms kan je diep achterin je koelkast ineens een of twee vergeten blikjes bier vinden, die echt niet meer lekker smaken. Maar gelukkig hoef je dat totaal doodgeslagen bier niet weg te spoelen door de gootsteen, maar kan je het meenemen naar de badkamer.  Volgens InStyle zitten het hop en de gerst in bier boordevol vitamine B en dat helpt bij het versterken van je lusteloze haar.

Hoe je je bier gebruikt onder de douche? Eerst was je je haar met shampoo, vervolgens wrijf je het bier in je haar en laat je het een paar minuten inwerken, na het uitspoelen gebruik je je conditioner. Na een persoonlijke test was mijn haar glanzender, zachter en minder pluizig.


9. Maak je keuken en badkamer schoon met baking soda.

Foto: Flickr/Aqua Mechanical

Baking soda dat over de datum is kan niet meer zijn magische werk doen bij het bakken, maar kan nog wel worden gebruikt om hardnekkige vlekken in je keuken en badkamer weg te schrobben. Je kan ook een beetje in een afvoerputje gooien om de nare geurtjes te neutraliseren en smurrie af te breken.

Ook kan je met een mix van baking soda, heet water en afwasmiddel je aangekoekte pannen goed schoonmaken.


10. Poets je schoenen met bananenschillen.

Foto: Roland Tanglao/Flickr

Bananen bevatten veel kalium en dat is volgens Today een belangrijk bestanddeel van schoenpoetsmiddel. Wrijf simpelweg met de binnenkant van een bananenschil over je leren schoenen en veeg het af met een doekje en ze glimmen als nooit tevoren.

Lees ook: 11 trucs die supermarkten toepassen om je zo veel mogelijk te laten kopen