De kans dat ABN Amro na de beursgang van 20 november in de AEX-Index komt is vrij groot. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. ABN AMRO keert op 20 november terug naar de beurs, 7,5 jaar nadat het fonds van het Damrak verdween vanwege de noodlottige overname door het consortium van Fortis, RBS en Santander. De voor 22 miljard euro genationaliseerde bank maakte vanochtend bekend dat de staat ongeveer 188 miljoen certificaten van aandelen zal verkopen tegen een prijs van 16 tot 20 euro. ABN AMRO wordt daarmee gewaardeerd op 15 tot 18,8 miljard euro.

De waarde van de aandelen die vrij verhandelbaar zijn zal in eerste instantie 3 tot 3,76 miljard euro bedragen. Er is een mogelijkheid tot overtoewijzing, waardoor de vrije verhandelbaarheid kan oplopen tot 4,3 miljard euro. Zou de staat het maximaal aantal aandelen verkopen, wat overeenkomt met een kapitaalbelang van 23 procent, dan zou de bank bij de herweging van de AEX in maart sowieso een plek in de hoofdindex krijgen.

In het meest conservatieve scenario, waarbij de staat 188 miljoen aandelen zou verkopen tegen de minimumprijs van 16 euro per aandeel, zou de vrije verhandelbaarheid 3,0 miljard euro bedragen. Het spant er dan om of ABN AMRO in de AEX komt. Op de ranglijst van de 25 grootste fondsen moet ABN AMRO tenminste de 23e zijn omdat bestaande AEX-leden voor de laatste twee plekken voorrang krijgen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.KPN gaat zijn aandeelhouders trakteren op een superdividend. Het telecombedrijf gaat 150 miljoen aandelen Telefonica Deutschland verkopen tegen een prijs van 5,37 euro per stuk, waardoor het kapitaalbelang in Telefonica Deutschland daalt naar 15,5 procent van 20,5 procent. Van de opbrengst van 805 miljoen euro vloeit volgend jaar 70 procent terug naar aandeelhouders KPN. De rest van de opbrengsten gebruikt KPN om de balans te versterken.

3.Geen nieuws is slecht nieuws bij verzekeraar Delta Lloyd. Beleggers hadden gehoopt dat Delta Lloyd vanochtend bij zijn kwartaalcijfers de solvabiliteit onder de nieuwe Solvency II regelgeving zou onthullen. Delta Lloyd stelde teleur door de bekendmaking van de solvabiliteitsratio uit te stellen tot de beleggersdag op 2 december.

Afgelopen zomer zag Delta Lloyd een kwart van zijn marktkapitalisatie verdampen toen bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers duidelijk werd dat de solvabiliteitsratio onder Solvency II onder de bandbreedte van 140 tot 180 procent was beland. Bij een te lage financiële buffer kan Delta Lloyd geen dividend uitkeren. Verzekeraars als Delta Lloyd kampen met lage solvabiliteitsratio’s vanwege de lage rentestanden. Door de lage rentestanden stijgt namelijk de waarde van de lange termijn verplichtingen van verzekeraars, wat ten koste gaat van de solvabiliteit.

4.Volgens het gezaghebbende Internationale Energie Agentschap blijft de wereld voor de rest van het decennium zwemmen in de olie. Investeringen in duurzame energie en efficiënter energiegebruik zullen het effect van lagere prijzen op het aanbod grotendeels teniet doen, aldus het IEA. Daardoor zal de olieprijs maar zeer langzaam herstellen naar 80 dollar per vat aan het einde van het decennium, zo luidt de centrale voorspelling in de Annual Outlook van het IEA.

In het rapport valt verder te lezen dat de groei van de vraag naar olie afkalft op een moment dat er een aanbodsoverschot is van 1 miljoen vaten per dag. “We zijn aan het einde van het grootste groeiverhaal in de energiegeschiedenis,” zei IEA-topman Fatih Birol tegen de Financial Times, wijzend op de tragere groei in opkomende landen en China in het bijzonder. Birol waarschuwde dat oliemaatschappijen het effect van zwakke vraag en verduurzaming van de economie onderschatten en dat het goed mogelijk is dat de olieprijs de rest van het decennium niet boven de 50 dollar per vat uitkomt.

5.Een topman van de Britse oliereus BP heeft vanochtend beaamd dat de olieprijs voorlopig zwak blijft. BP’s topman voor het Midden-Oosten, Michael Townshend, zei volgens persbureau Bloomberg News, dat de prijs de komende jaren rond de 60 dollar per vat zal schommelen.

6.Hedgefondsmanager Bill Ackman, de topman van hedgefonds Pershing Square is een ras-optimist. Dat, of hij heeft een bord voor zijn kop. Ackman praatte op maandagavond de koers van de in noodweer belande farmaceut Valeant omhoog door te zeggen dat het enige waar hij spijt van heeft, is dat hij “niet de mogelijkheid heeft nog meer [aandelen Valeant] te kopen.”

Valeant, Ackmans grootste belegging, heeft een forse duik gemaakt op de Amerikaanse beurs nadat short sellers in een rapport de farmaceut betichtten van fraude. Op 21 oktober, de dag dat het rapport naar buiten kwam, kelderde de koers met zo’n 40 procent naar 88,50 dollar. Op het hoogtepunt dit jaar stond de koers op 263,81 dollar. Eerder deze maand werd een nieuw dieptepunt gezet op 73,32 dollar. Volgens Ackman hebben de andere speculanten het helemaal mis en is Valeant “vooral een slachtoffer van angst en paniek.”

7.Europese beurzen waren vanochtend op weg naar het tweede verlies op rij. Met name grondstoffen gerelateerde fondsen moesten het ontgelden nadat zwakkere Chinese inflatiecijfers wezen op een afkoeling van de op twee na grootste economie ter wereld. Bovendien lijkt optimisme over de erg sterke Amerikaanse banencijfers van afgelopen vrijdag te zijn verdampt.

Onverwachte gebeurtenissen daargelaten lijkt een renteverhoging door de Federal Reserve volgende maand zo goed als zeker als gevolg van de banencijfers. Maar desalniettemin zijn er nog steeds twijfels over of de Amerikaanse economie een hogere rente aankan. Obligatiekoning Jeffrey Gundlach van Double Line Capital zei maandag in een conference call “niet te geloven dat verkrapping door de Fed de economie zal helpen. Volgens Gundlach zal “volatiliteit toenemen en de economie verzwakken.”

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl