De Japanse economie begint te haperen, de Chinese handel stokt en de Oostenrijkse belastingbetaler moet opdraaien voor een failliete bank. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. Meneer de President, draai de gaskraan niet dicht. Dat is de boodschap aan de Russische President Poetin van Europa, dat voor een derde van de energiebehoefte afhankelijk is van Rusland.
Eurocommissaris voor Energie Günther Oettinger zei tegen Wirtschafswoche dat de economie het zwaar te verduren krijgt als de EU Rusland sancties oplegt. Daarnaast zei de topman van de Duitse Kamer van Koophandel Hans Wansleben tegen de Rheinische Post dat een escalatie van de crisis in de Oekraïne de Duitse industrie duur zal komen te staan.
De Oekraïners weten dat maar al te best, want de Oekrainse ministers van Energie verwacht dat de Russische staatsenergiemaatschappij Gazprom vanaf het tweede kwartaal de gasprijzen met 37 procent opschroeft. Europa is daarom uit voorzorg Amerika aan het smeken meer gas te exporteren.

2. Cyprus is geen template, althans, niet in Oostenrijk. Volgens een onderzoekscommissie onder leiding van de topman van de Oostenrijkse centrale bank Ewald Nowotny moet de belastingbetaler volledig gaan opdraaien voor de verplichtingen van de insolvente Hypo Alpe Adria bank. De onderzoekscommissie heeft voorgesteld dat de giftige activa en verplichtingen van Hypo Alpe Adria worden overgeheveld naar een bad bank, die vervolgens langzaam maar zeker moet worden afgewikkeld.
Dat zou betekenen dat de obligaties van Hypo Alpe Adria, die door de overheid zijn gegarandeerd, volledig worden afbetaald. De “nadelen van insolventie zijn groter”, zei Nowotny, die er aan toevoegde dat Oostenrijk niet Griekenland of Cyprus is, waar obligatiehouders wel het schip in gingen, en in de pas moet lopen met stabiele lidstaten als Duitsland.

3. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de vooruitzichten voor de AAA-rating van Nederland verhoogd van Negatief naar Stabiel, waardoor de kans op een downgrade aanzienlijk is afgenomen. Volgens Moody’s is de kans kleiner dat Nederland deel moet nemen aan nieuwe reddingsoperaties voor andere zwakke eurolidstaten. Daarnaast lijkt de Nederlandse economie het ergste achter de rug te hebben en zullen huizenprijzen en schulden van huishoudens zich positief gaan ontwikkelen. De afgelopen weken is Moody’s bezig geweest de kredietbeoordelingen of de vooruitzichten voor eurolidstaten te verhogen nu de crisis tot bedaren is gekomen.

4. De Japanse economie begint te sputteren, en dat is een groot probleem voor Premier Shinzo Abe, die beloofd heeft een einde te maken aan de decennia van stagnatie en deflatie. De groei van het derde op het vierde kwartaal werd neerwaarts herzien naar 0,2 procent van 0,3 procent. Dat is minder dan de helft van de 0,7 procent waar economen aanvankelijk op hadden gerekend.

Daarnaast bleek dat de economische verwachtingen vorige maand het sterkst daalden sinds de aardbeving en Fukushima kernramp van maart 2011. De economie zal naar verwachting in het lopende kwartaal nog aantrekken, maar waarschijnlijk in het tweede kwartaal weer gaan krimpen. Consumenten zijn namelijk aankopen naar voren aan het halen omdat volgende maand de BTW omhoog gaat van 5 naar 8 procent. De BTW gaat in 2015 verder omhoog naar 10 procent, maar premier Abe is daar uit bezorgdheid over de economie op terug aan het komen.

5. En Chinese macrocijfers waren afgelopen weekend ook niet al te best. Vorige maand kromp de export met 18 procent, terwijl gerekend was op groei. De import groeide met 10 procent, en daar zullen China’s handelspartners blij mee zijn.

6. SBM Offshore laat een mogelijke opdracht in Brazilië van Petrobras aan zich voorbij gaan vanwege het corruptieonderzoek. Volgens de Braziliaanse krant Estado zou SBM 1 tot 2 miljard mislopen doordat het zich niet inschrijft voor de tender.

7. Het rommelt weer behoorlijk in de Europese telecommarkt, waar een consolidatieslag aan de gang is. Het Franse Bouygues telecom heeft voorgesteld het eigen mobiele netwerk te verkopen aan de kleine rivaal Iliad om van toezichthouders de goedkeuring te krijgen van toezichthouders om SFR te mogen kopen.
Bouygues wil erg graag SFR voor de neus van het rivaliserende Numericable weg kapen. Toezichthouders staan echter niet te springen voor een overname van SFR door Bouygue,s omdat hierdoor het aantal spelers op de mobiele markt hierdoor daalt vier naar drie, waardoor de prijzen voor consumenten zullen stijgen. Opvallend genoeg heeft de Franse minister van Industrie Montebourg juist zijn voorkeur uitgesproken voor een overname door Bouygues. Montebourg zei tegen Le Parisien dat hierdoor een einde zal komen aan de “destructieve concurrentie” op de Franse mobiele markt.

8. En wat er met de Spaanse kabelaar Ono gaat gebeuren, weet niemand meer. Volgens de Wall Street Journal zijn de aandeelhouders van Ono bezig de beursgang door te zetten. Persbureau Reuters meldde vrijdag nog dat het Britse Vodafone juist een akkoord had bereikt om Ono over te nemen. De Spaanse krant Expansion meldt daarentegen vanochtend dat Vodafone het bod aan het verhogen is naar 7 tot 7,5 miljard euro. Het zou om een mondelinge toezegging zijn, en donderdag zou een officieel bod rond zijn.

9. Europese beurzen hebben vanochtend de weg omhoog weten te vinden nadat Azië vanochtend nog in het rood sloot en Wall Street vrijdag vlak eindigde, ondanks een meevallend banenrapport. Een directe aanleiding voor de koersstijging is niet te vinden.

10. De beursagenda is vandaag erg licht. Ministers van Financiën van de eurozone komen vandaag nog bijeen voor overleg. Op de agenda staan Griekenland, dat nieuwe steun nodig heeft, en de bankenunie, die nog steeds niet af is. Europa is er nog steeds niet over uit wie bepaalt of een bank uit zijn lijden moet worden verlost en wie de rekening hiervoor betaalt.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl