De beursrally in Europa en in Azië gaat maar door. In Europa danken we dat aan de ECB, maar ook overnamegeruchten bezorgen beleggers rode oortjes, schrijft analist Arne Petimezas van AFS Group vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De beursrally in Europa weet maar van geen ophouden. Vrijdag staan de meeste beurzen licht in het groen, waardoor de week kan worden afgesloten met winsten van meer dan 2 procent. De AEX staat voor de week zelfs bijna 3 procent in het groen en kan op het hoogste niveau sinds januari 2008 gaan sluiten.

Vrijdagochtend bereikte de breed samengestelde Stoxx 600 de hoogste stand ooit op 411,11 punten. Enerzijds geldt nog steeds hetzelfde riedeltje: het obligatieaankoopprogramma van de ECB van 1,1 biljoen euro is groter dan verwacht. Daarnaast is de economie van de eurozone aan het aantrekken en kan het groeitempo van 2011 van 1,6 procent weleens geëvenaard worden.

Daarnaast krijgen beleggers rooie oortjes van overnames zoals die van BG Group door Shell. Beleggers zijn zo naarstig op zoek naar rendement, dat kredietwaardige bedrijven als Shell (en ook de mindere goden) namelijk nagenoeg geen rente betalen op obligatieleningen, zelfs als ze hun balans verzwakken door middel van overname-avonturen.

2. Ook in Azië gingen aandelenbeurzen vrijdag door het dak. De Nikkei wist zelfs eventjes voor het eerst in 15 jaar tijd boven de psychologische grens van 20.000 punten uit te komen. De CEO van de Japanse grootbank Nomura noemde het bereiken van die mijlpaal een “tussenstop”. Volgens topman Koji Nagai zal de beurs verder blijven stijgen. “Ik heb niet het idee dat het overdreven wordt”, zei Koji tegen persbureau Bloomberg News.

Koij zei ook te verwachten dat buitenlandse beleggers ook een graantje zullen meepikken van de opmars van de Nikkei van ruim 14 procent dit jaar en krap 30 procent in de afgelopen twaalf maanden. Akira Amari, de Japanse minister van Economische Zaken, sprak vanochtend ook maar weer eens zijn zegen uit over de beursrally. "Een kleine zeepbel is iets dat we in bedwang kunnen houden. Als de recente koersstijgingen een teken van een kleine zeepbel zijn, dan is dat iets dat ik verwelkom", zei Amari, de beurs-cheerleader van de regering van premier Shinzo Abe.

Niet lang na zijn aantreden als minister in februari 2013, toen de Nikkei op ongeveer 11.000 punten stond en nog voordat de Japanse centrale bank de geldpersen had aangeslingerd voor QE, zei Amari dat het belangrijk is dat de regering “zijn moed toont en de Nikkei ziet stijgen naar 13.000 punten” aan het einde van maart. En dan is nu de vraag: ziet u Henk Kamp al zeggen dat de AEX aan het einde van het jaar op 750 punten moet staan?

3.
De Chinese regering in Beijing is juist terughoudend over de nationale beursrally, in tegenstelling tot Tokio. Staatspersbureau Xinhua schreef donderdag in een commentaar dat de beurs niet altijd zal stijgen en geen pinautomaat is. In een gezonde bull-market wordt ook gelet op de fundamentals van bedrijven, aldus de staatsspreekbuis. Chinese beurzen behoren dit jaar wereldwijd tot de best presterende beurzen. Voor het jaar staat de Shanghai Composite bijna 25 procent in het groen. De beurs van Shenzen heeft zelfs meer dan 50 procent gewonnen. Gesteund door (hoop op nog) ruimer monetair beleid hebben met name kleine beleggers zich gestort op de aandelenmarkt.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

4. Mondiale centrale banken hebben nog gauw voordat ECB-president Draghi QE aankondigde hun euro’s gedumpt. Volgens cijfers van het IMF daalde het aandeel van de euro in valuta-reserves van centrale banken eind vorig jaar naar 22 procent. In het derde kwartaal maakte de euro nog 22,6 procent uit van de mondiale valuta-reserves. En in 2009, voor het uitbreken van de eurozonecrisis, bereikte het aandeel een top op 28 procent.

5.
Kredietbeoordelaars hebben de messen getrokken om te gaan snijden in de kredietrating van Shell nu de olie- en gasmaatschappij van plan is BG Group in te lijven. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de AA rating van Shell op de lijst voor een mogelijke downgrade gezet. Niet dat Shell zich nou zorgen hoeft te maken: de olie- en gasmaatschappij kan voor tien jaar voor nog geen één procent lenen.

6. Midkapfonds Corbion doet ook mee aan het overnamefeestje op het Damrak en kondigde aan de melkzuuractiviteiten van de Amerikaanse agribusiness-gigant Archer Daniel Midlands over te nemen. Corbion gaf geen financiële details, maar zeker is dat de deal in de schaduw staat van Shells mega-overname van BG Group voor circa 47 miljard pond. Gabriel zei te hopen dat ondanks alle ellende in Oekraine het als het op zaken doen aankomt het weer gauw business as usual wordt.

7. ECB-president Draghi heeft de hand over zijn hart gestreken en Griekse banken in ruimere mate toegang verleend tot het noodloket voor financiering. Volgens Bloomberg heeft Draghi donderdag zijn collega-bestuursleden verzocht om voor de verandering eens niet krenterig te zijn en de ELA-noodfinanciering te verhogen met het bedragen waar de Grieken om vragen. Naar verluidt werd daarop de limit verhoogd met 1,2 miljard euro naar 73,2 miljard euro.

Er waren meer voortekenen dat Griekenland met de eurozone op 24 april tijdens het eurogroepoverleg in Riga eindelijk een definitief akkoord kan bereiken over de uitkering van een schamele 7,2 miljard euro aan noodleningen. De Italiaanse minister van Financiën Padoan, die getipt wordt als mogelijke opvolger van Dijsselbloem als eurogroepvoorzitter, zei tegen Bloomberg dat de onderhandelingen goed verlopen en dat er vooruitgang wordt geboekt.

IMF-baas Christine Lagarde zei het Fonds achter Griekenland staat en een aantal campagnebeloftes van premier Tsipras steunt. Opvallende afwezige is de Duitse minister van Financiën Schäuble, die zich op de vlakte houdt en al een aantal weken lang niet heeft geprobeerd de Grieken beentje te lichten.

8. Dus u vindt dat premier Tsipras met de Russische president Poetin aan het heulen is vanwege wat vage beloftes over energie-investeringen? De Duitse vice-kanselier en SPD-leider Sigmar Gabriel heeft vanochtend tegen het tijdschrift Focus gezegd dat "Europa Rusland opnieuw voor zich moet winnen als partner".

9. Mondiale pc-verkopen zijn volgens marktvorser Gartner in het eerste kwartaal in een sterker tempo gedaald. Vorig kwartaal bedroegen pc-verkopen 71,7 miljoen stuks, een afname van 5,2 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Over geheel 2014 was de daling van mondiale pc-verkopen iets minder sterk omdat veel gebruikers hun computer moesten upgraden omdat Microsoft de ondersteuning van Windows XP staakte. In het vierde kwartaal was er zelfs sprake van een plus van 1 procent.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl