Het belastingplan van de commissie-Van Dijkhuizen betekent een kaalslag onder de zzp’ers met een laag inkomen en een run op de bijstand.

Dat zegt de Stichting ZZP Nederland dinsdag in een reactie op het rapport.

Volgens de commissie kan de zelfstandigenaftrek worden geschrapt. ,,Maar hierdoor moeten zelfstandigen een extra belasting gaan betalen van circa 2700 euro. Voor pas gestarte zelfstandigen is de klap nog groter: zij zullen bijna 3500 euro moeten inleveren door het schrappen van de startersaftrek”, zegt de belangenclub.

Zelfstandigen met een laag inkomen zullen volgens ZZP Nederland al snel het hoofd niet meer boven water kunnen houden. ,,Zij worden linea recta verwezen naar de bijstand”, stelt de organisatie.

Ook andere ondernemers worden flink benadeeld door de voorstellen. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken dat vooral directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) hard worden geraakt. Dat zijn bedrijfsbestuurders die zelf ook veel aandelen bezitten in de onderneming.

,,Hun bedrijven, die vele honderdduizenden mensen werk geven, vormen de ruggengraat van het Nederlandse bedrijfsleven en kenmerken zich door continuïteit. De plannen van Van Dijkhuizen beperken juist hun mogelijkheden om uit hun winst te investeren en te groeien. Ook hun inkomen wordt door de voorstellen zwaar beknot. Het ontmoedigen van ondernemerschap is een levensgevaarlijke weg voor de Nederlandse economie”, aldus de belangenclubs.

Lees ook op Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl