In navolging van de Finland, heeft de Zweedse regering op maandag “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Naar verwachting zal de aanvraag in de loop van deze week verstuurd worden.

De twee landen maken met hun aanvraag voor NAVO-lidmaatschap een einde aan decennialange neutrale buitenlandpolitiek. De agressie van Rusland in Oekraïne en de internationale afschuw die de oorlog in het land oproept, zorgde voor een historische verandering in de neutrale positie ten opzichte van de NAVO.

Rusland veroordeelt de stappen van Finland en Zweden, schrijft Politico. Staatssecretaris Sergei Ryabkov noemde het maandag een “grove fout” en waarschuwde de twee landen dat ze “geen illusies” moeten hebben dat Moskou deze uitkomst “zomaar accepteert.”

Ryabkov sprak tegenover het Russische staatspersbureau Interfax van “verreikende consequenties” voor Finland en Zweden. De Russische export van elektriciteit aan Finland werd dit weekend al stopgezet.

Scandinavische landen beschermen Finland en Zweden tegen agressie

Noorwegen, Denemarken en IJsland spraken vanmiddag in een gezamenlijke persverklaring hun steun uit aan Finland en Zweden, in het geval dat ze aangevallen worden tijdens het aanvraagproces.

"Samen met Denemarken en IJsland staat Noorwegen klaar om de Noordelijke buren met alle middelen te helpen mochten zij het slachtoffer worden van agressie op hun grondgebied, terwijl ze hun NAVO-lidmaatschap aanvragen", zei de Noorse premier Jonas Gahr.

Deze steunbetuiging komt na de opmerkingen van een woordvoerder van het Kremlin, die liet weten "nauwlettend te volgen wat de consequenties zullen zijn" voor de twee NAVO-aspiranten. Ook zal Moskou "voor de eigen absolute veiligheid" de activiteiten van de buurlanden in de gaten houden.

President Vladimir Poetin waarschuwde al eerder dat het inzetten van militair materieel van de NAVO in Finland en Zweden "zeker een reactie zal uitlokken", schrijft The Guardian.

NAVO-baas: snelle toetreding Zweden en Finland verwacht

De Russische inval van Oekraïne eind februari zette de internationale veiligheidsorde op zijn kop. In Finland en Zweden groeide de steun onder politici en burgers om lid te worden van de NAVO.

Andere buurlanden van Rusland, zoals ook de Baltische Staten en Polen, vrezen dat ook zij na Oekraïne het volgende slachtoffer zijn op het verlanglijstje van Poetin.

Op dit moment heeft Turkije de grootste bezwaren tegen toetreding van Finland en Zweden in de NAVO. Toch denk secretaris-generaal Jens Stoltenberg beide landen snel en soepel kunnen toetreden. Met de aanvraag voorzien NAVO-landen Finland en Zweden al van bescherming. Naar verwachting duurt het nog maanden voordat de twee landen lid kunnen worden van de NAVO.

LEES OOK: Wat gebeurt er als Poetin doodgaat? ‘Er zijn geen politieke partijen die daadwerkelijk iets voorstellen, er zijn geen politici die naar voren kunnen treden’