In de eerste maanden van dit jaar is al een miljard euro aan zwart spaargeld gemeld bij de Belastingdienst.

Dat meldt het dagblad Trouw zaterdag.

Afgelopen september is een ‘inkeerregeling’ in werking getreden die per 1 juli dit jaar afloopt. Zwartspaarders die vrijwillig hun vermogen aanmelden bij de Belastingdienst, ontlopen een boete.

Daarna kan de fiscus, als iemand gebruik maakt van de inkeerregeling, een boete opleggen tussen de 10 procent en 300 procent van het verzwegen vermogen. Zie hier voor meer uitleg van de Belastingdienst.

Zwartspaarders komen tot inkeer

De Belastingdienst meldt tegenover Trouw dat het “storm” loopt met de aanmeldingen. “Tot een week geleden hebben tweeduizend inkeerders zich bij ons gemeld, met een gemiddeld vermogen van 500 duizend euro.”

Het aantal spijtoptanten is daarmee tien keer zo hoog als een jaar geleden. Als het huidige tempo van de aanmeldingen tot juli vergelijkbaar blijft kan het aangemelde bedrag stijgen tot meer dan 2,5 miljard euro.

De schatkist kan zo'n 150 miljoen euro extra incasseren op grond van de tot nog toe aangemelde bedragen in 2014, aldus Trouw.

Een extra prikkel kan komen van de toezegging die Luxemburg afgelopen donderdag deed op de top van Europese leiders, waarbij Luxemburg als laatste EU-land instemde met het opheffen van het bankgeheim voor buitenlanders vanaf 2015.

Lees ook:

Luxemburg bindt in: einde aan bankgeheim

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl