De gaswinning in Groningen moet deze kabinetsperiode maximaal worden verminderd. Dat zei minister Eric Wiebes in een eerste reactie op de beving van maandag, de zwaarste in vijf jaar. Wiebes liet weten zich niet per se te willen houden aan wat in het regeerakkoord staat.

De coalitiepartijen hebben afgesproken de winning tot 2021 te verlagen, van 21,6 naar zo’n 20 miljard kubieke meter. De minister is al langer bezig alle mogelijkheden om de winning te verlagen op een rijtje te zetten. ,,Ik probeer maximaal te verminderen”, aldus Wiebes. ,,Wat we ook maar kunnen verzinnen. We moeten de gaswinning omlaag krijgen. Nederland moet van het gas af.” Een brief over die inventarisatie gaat in het eerste kwartaal van dit jaar naar de Kamer.

Wiebes vindt het nieuws vooral ,,vreselijk” voor de bewoners van het gebied. ,,Dit gebied is al eerder getroffen, dus deze mensen gebeurt dat voor een tweede keer.” De minister schaart zich naar eigen zeggen achter de getroffen Groningers. ,,Waar Groningers op inzetten, zet ik op in. Dat betekent de gaswinning naar beneden, het schadeprotocol rond krijgen en op een verstandige manier de verstevigingsoperatie op gang brengen.”

Ook elders in Den Haag werd fel gereageerd op het nieuws. SP-Kamerlid Sandra Beckerman wil dat de Tweede Kamer eerder terugkomt van reces, en ook Agnes Mulder (CDA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) willen snel met Wiebes in debat over de kwestie. Henk Nijboer (PvdA) vindt dat er meer tempo moet worden gemaakt met het opstellen van een nieuw schadeprotocol voor de getroffen Groningers.

In de Groningse plaats Zeerijp vond maandag rond 15.00 uur een aardbeving plaatsgevonden met een magnitude van 3,4.

Het is de zwaarste aardbeving sinds 2012. Het KNMI kwalificeert de aardbeving als "zwaar''.

Van Appingedam tot Groningen en Winsum: vanuit de een groot deel van de provincie komen meldingen, zo meldt Dagblad van het Noorden. Veel mensen melden niet eerder zo'n zware schok te hebben gevoeld.

Het is de op twee na zwaarste beving in de provincie tot nu toe. Alleen de bevingen in Huizinge in augustus 2012 met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter én die in Westeremden in 2006 met 3,5 waren zwaarder.

Bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) waren maandagavond 316 meldingen binnengekomen van mensen die schade hebben opgelopen.

Een woordvoerder van het CVW verwacht dat het aantal schademeldingen nog zal stijgen. ,,Uit ervaringen met eerdere zware bevingen blijkt dat mensen pas een of enkele dagen later erachter komen dat ze schade hebben aan hun woning. Dus dat getal van 316 zal deze week zeker nog verder oplopen,'' zegt de woordvoerder.

Van alle schademeldingen kwamen er 46 uit de directe omgeving van Zeerijp, het epicentrum van de beving.

Het CVW houdt zich bezig met schadeafhandelingen na aardbevingen. Het centrum bleef maandagavond langer open, tot 20.00 uur. Bewoners kunnen dinsdag ook op het gemeentehuis van Loppersum terecht om schade te melden.

 

Onrustig in omgeving Zeerijp

RTV Noord laat weten dat het de zesde aardbeving met als epicentrum Zeerijp in iets meer dan een maand tijd is. In december was het vijf keer raak, aldus een overzicht van het nieuwsmedium:

- 1 december 12:33 uur: 1,7 in Zeerijp
- 1 december 22.05 uur: 1,3 in Zeerijp
- 22 december 20:40 uur: 1,7 in Zeerijp
- 22 december 21:06 uur: 0,4 in Zeerijp
- 30 december 00:15 uur: 1,4 in Zeerijp
- 8 januari 2018 - 15:00 uur: 3,4 in Zeerijp

Gasboringen NAM

De aardbevingen waar Groningen regelmatig mee te maken heeft, zijn het gevolg van gasboringen door de NAM. Veel inwoners klagen al jaren dat de regering te weinig doet om het probleem op te lossen. Na protesten besloot de vorige regering afgelopen april om de gaswinning te verlagen van 27 miljard naar 21,6 miljard kuub.