• Vijftien burgemeesters uit Zuid-Limburg staan de heropening van de horeca en cultuurinstellingen op zaterdag toe.
  • Het gaat om alle gemeenten uit de veiligheidsregio Zuid-Limburg, behalve Valkenburg, waar vrijdag al een protestactie gaande was.
  • De burgemeesters van de vier grote steden gaan niet mee in het “gedoogbeleid” en geven aan dat er dit weekend gewoon zal worden gehandhaafd.
  • Lees ook: Ruim 3 op de 5 Nederlanders is voor invoering 2G-beleid, blijkt uit peiling

Vijftien burgemeesters uit Zuid-Limburg willen horeca en cultuurinstellingen zaterdag de ruimte geven om van 10.00 uur tot 20.00 uur open te gaan. Dat melden de burgemeesters van onder meer Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen in een gezamenlijk persbericht. “Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft”, aldus de burgemeesters.

Het gaat om alle gemeenten uit de veiligheidsregio Zuid-Limburg, behalve Valkenburg. Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg liet donderdag al weten dat horeca en winkels vrijdag open mochten als onderdeel van een protestactie, van 10.00 uur tot 16.00 uur. In Op1 zei Prevoo donderdagavond dat hij zo’n zelfde actie zaterdag niet ziet zitten.

De opening zaterdag moet volgens de Limburgse burgemeesters wel op een veilige manier gebeuren. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden, mondkapjes zijn verplicht en coronatoegangsbewijzen moeten worden gecontroleerd. “Wij vertrouwen hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van onze ondernemers, inwoners en bezoekers.”

De groep benadrukt dat de coronaregels door de gemeenten gehandhaafd worden. “Wij, de burgemeesters, handhaven deze regels langs de weg van de geleidelijkheid; excessen zijn uit den boze. Onze medewerkers moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen doen.”

De animo voor acties waarbij horecagelegenheden ondanks lockdownregels toch opengaan groeit, nadat donderdag was uitgelekt dat deze branche nog op slot blijft wegens de aantallen coronabesmettingen. Waarschijnlijk worden de coronaregels voor winkels per aanstaande zaterdag wel versoepeld.

Burgemeesters gaan zelf over de handhaving van de coronaregels. Eerder lieten al andere burgemeesters uit het land weten dat ze opening van winkels en horeca oogluikend zullen toestaan.

Ze zien het als een demonstratie tegen de strenge lockdown. De voorzitters van de veiligheidsregio's hebben donderdag in het zogenoemde Veiligheidsberaad wel met elkaar afgesproken dat het naleven van de coronaregels het uitgangspunt blijft.

Grote steden gaan niet mee in 'gedoogbeleid'

De burgemeesters van de vier grote steden zijn niet van plan om de illegale opening van horecazaken en culturele instellingen zaterdag oogluikend toe te staan. Ook het onbeperkt openen van winkels wordt niet toegestaan, omdat het op grond van de geldende coronaregels verboden is.

"Er is geen sprake van gedoogbeleid", laat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema via een woordvoerder weten. "De veiligheid van ieders gezondheid is van groot belang. We verwachten dat ondernemers zich aan de regels houden en zullen dat ook in de gaten houden."

Ook in Den Haag wordt er zaterdag gehandhaafd, laat een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen weten. "Dit weekend is net zoals anders. We werken steekproefsgewijs en meldingsgericht, op basis van excessen."

Rotterdam "gaat er vanuit dat iedereen zich ook zaterdag aan de regels houdt", aldus een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij zegt dat er zaterdag "niets verandert aan de wijze waarop wij handhaven". "We gaan niet gedogen."

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht vindt eveneens dat de coronaregels gehandhaafd moeten worden zolang ze gelden. Dat betekent dat ondernemers die hun zaak zaterdag openen daarop eerst worden aangesproken. Daarna volgt een waarschuwing. Als dat niet helpt, kan er een boete worden opgelegd en in het uiterste geval wordt een zaak gesloten. "Bij excessen kunnen die stappen elkaar heel snel opvolgen", waarschuwt de Utrechtse burgemeester.

LEES OOK: Ondernemers pleiten voor aanpassing quarantaineregels en einde lockdown: ‘Veel mensen zitten onnodig thuis’