Amerikaanse blanke nationalisten hebben verheugd gereageerd op Donald Trumps aankondiging van donderdag dat zijn regering de “grootschalige moordpartijen” op witte boeren in Zuid-Afrika nauwlettend in de gaten zal houden.

De Zuid-Afrikaanse regering was allesbehalve ingenomen met Trumps tweet en verklaarde dat het “deze kleingeestige zienswijze verwerpt die ons land wil verdelen en ons herinnert aan ons koloniale verleden.”

De tweet van Trump werd in de VS onmiddellijk gevolgd door een item op Fox News waarin Tucker Carlson de herverdeling van land veroordeelde en ’s lands zwarte president een racist noemde.

Carlson, die ervan beschuldigd wordt de spreekbuis te zijn van witte nationalisten in de VS, haalde fel uit naar minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo voor het negeren van een onderwerp waarvan Carlson vindt dat het “wereldwijde aandacht” verdient.

Herverdeling van land en de rechtse reactie daarop

Herverdeling en eigenaarschap van land heeft een lange geschiedenis in een Zuid-Afrika, waar het voor de zwarte bevolking meer dan 80 jaar verboden was om land te bezitten.

In een poging iets te doen aan de raciale ongelijkheid heeft de Zuid-Afrikaanse overheid sinds de afschaffing van de Apartheid en het begin van het democratiseringsproces in 1994 land van witte boeren gekocht en aan zwarten gegeven.

Vandaag de dag is 79 procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking zwart en bezit zij slechts 9 procent van het land.

Afgelopen jaar zei president Cyril Ramaphosa een grondwetswijziging te willen steunen die het mogelijk maakt om ongebruikt land zonder compensatie te onteigenen, zolang dat niet leidt tot “ondermijning van de economie, landbouwproductie en aanvoer van voedsel”.

Zuid-Afrikaanse regering veroordeelt Trump

De opmerkingen van Trump zijn olie op het vuur voor speculanten die het gemunt hebben op de Zuid-Afrikaanse rand.

Eerder deze maand verzwakte de Zuid-Afrikaanse munt al tegenover de euro en de dollar, toen de Turkse lira-crisis uitbrak – het gevolg van onenigheid tussen Trump en de Turkse president Erdogan. Internationale beleggers trokken geld terug uit een aantal opkomende markten, waaronder Zuid-Afrika.

Analist Bart Hordijk van valutaspecialist Monex zegt vrijdag in een commentaar dat de onrust rond landonteigeningen en matige economische vooruitzichten voor Zuid-Afrika de Zuid-Afrikaanse rand verder onder druk kunnen zetten.

De rand noteerde vrijdag op 16,6 rand per euro.

Volg de koers van de Zuid-Afrikaanse rand op finanzen.nl »