Het Amsterdamse bedrijf Adyen heeft een investering gekregen van Iconiq Capital, het durffonds dat investeert namens techmiljardairs als Mark Zuckerberg (Facebook), Sheryl Sandberg (Facebook), Reid Hoffman (LinkedIn) en Jack Dorsey (Twitter). 

Hoeveel Iconiq precies in Adyen steekt, maakte het investeringsfonds niet bekend. Wel dat de waardering van Adyen uitkomt op 2,3 miljard dollar. Daarmee is de Amsterdamse firma één van de grootste Europese internetbedrijven zonder beursnotering.

Adyen, opgericht in 2006, haalde vorig jaar al 250 miljoen dollar aan financiering op. Het bedrijf is een zogenoemde payment service provider: webwinkels kunnen door de dienst van Adyen te gebruiken in een klap verschillende betaalmethodes zoals iDeal, Paypal of creditcard in hun webshop integreren.

Dat is met name handig voor online winkels die in meerdere landen actief zijn en zo niet voor elk land een aparte betaalmethode hoeven ontwikkelen. In Nederland rekenen we bijvoorbeeld graag af via iDeal, terwijl Amerikanen zweren bij de creditcard.

Netwerk in Silicon Valley

Adyen is volgens CEO Pieter van der Does sinds 2011 winstgevend en behaalde vorig jaar een omzet van 165 miljoen euro. Dit jaar verwacht het bedrijf de inkomsten te verdubbelen.

De financiering die in 2014 werd binnengehaald is nog lang niet op, zegt Van der Does tegenover Het Financieele Dagblad. Hij gaat vooral met Iconiq in zee vanwege het uitstekende netwerk in Silicon Valley van het investeringsfonds. "Je hebt de schijn tegen omdat je geen Amerikaanse speler bent. Met deze investeerders worden we zichtbaarder, er gaat flinke marketingwaarde van uit", aldus Van der Does.

Hoewel Adyen zeven van de tien grootste internetbedrijven in de VS als klant heeft, waaronder Groupon en Facebook, mist bijvoorbeeld Apple op de klantenlijst. Daar kan Iconiq wellicht bij helpen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl