De grote zorgverzekeraars hebben de afgelopen twee dagen hun premies bekend gemaakt voor de basisverzekering van de zorg in 2019. De stijgingen zijn beduidend lager dan het kabinet Rutte 3 eerder dit jaar had ingeschat.

De verwachting was dat zorgpremies met gemiddeld een tientje per maand zouden stijgen.

Achmea (Zilveren Kruis): zorgpremie 7,50 euro per maand omhoog

Verzekeraar Achmea heeft diverse merken onder zich, waaronder Zilveren Kruis.

De premie van de meest gekozen basisverzekering van Zilveren Kruis, de Basis Zeker, stijgt met 7,50 euro naar 126,95 euro per maand. De Basis Budget is hier 114,95 euro per maand.

Volgens Zilveren Kruis, met vijf miljoen klanten, is de stijging nodig doordat er steeds nieuwe dure medicijnen beschikbaar komen en omdat we met z’n allen steeds meer van zorg gebruikmaken. De overheid heeft bovendien de dekking van de basisverzekering ook in 2019 uitgebreid.

VGZ: zorgpremie 4,75 euro per maand omhoog

De premie van de basisverzekering van zorgverzekeraar VGZ (onder meer Univé) voor 2019 komt uit op 120,95 euro. Vergeleken met 2018 stijgt de maandpremie met 4,75 euro. Dat is ruim de helft minder dan het ministerie van VWS eerder aankondigde, laat VGZ weten.

De zorgverzekeraar zegt dat hij de premiestijging lager heeft weten te houden door de effecten van de zogenoemde Zinnige Zorg-strategie en door het verlagen van de eigen bedrijfskosten met 7 procent.

VGZ, met 2,1 miljoen leden, heeft onder de grote zorgverzekeraars de laagste premie.

Menzis: zorgpremie 3 euro per maand omhoog

De premie van de basisverzekering van Menzis (onder meer HEMA zorgverzekeringen) stijgt met 3 euro naar 122 euro per maand. De zorgverzekeraar met zo'n 2,2 miljoen leden ziet de zorgkosten toenemen, maar dat leidt volgend jaar niet tot de voorspelde stijging van 10 euro per maand die het kabinet voorrekende, laat Menzis weten.

,,Het liefste zouden we de premie niet laten stijgen, maar dat is gezien de oplopende zorgkosten niet verstandig. Het is echter wel gelukt de stijging te beperken", zegt financieel directeur Frank Janssen van Menzis. ,,Dat is omdat we samen met zorgaanbieders de kosten weten te beperken en omdat Menzis een deel van de reserves gebruikt om de premie betaalbaar te houden."

Menis verwacht dat de zorgkosten de komen de jaren fors blijven stijgen. ,,Het is voor ons én voor zorgaanbieders de uitdaging om de zorg betaalbaar te houden", zegt Janssen.

CZ: zorgpremie 8,55 euro per maand omhoog

De premie van de basisverzekering van CZ stijgt met 8,55 euro per maand en komt daarmee uit op 124,80 euro. Dat is een stijging van 7,4 procent ten opzichte van de premie van vorig jaar.

CZ zegt dat de premie hoger zou uitkomen als die wordt berekend op basis van de werkelijke kosten. ,,Maar door de inzet van 97 miljoen euro uit de reserves, kan CZ een premie aanbieden die 2,75 euro per maand onder de kostprijs ligt."

Andere zorgpremies in 2019

Van de grote zorgverzekeraars moet alleen Achmea (onder meer Zilveren Kruis) nog met de premies voor 2019 naar buiten komen.

Eerder deze week meldde Nationale-Nederlanden dat de premie voor zijn basisverzekering voor volgend jaar met 9,02 euro (7,5 procent) omhoog gaat tot 128,60 euro per maand.

De maandpremie van Ohra komt uit op 116,30 euro. Dat betekent een stijging van 8,34 euro, ofwel 7,7 procent.

DSW maakte in september traditiegetrouw als eerste de nieuwe premie bekend. Daar gaat het maandbedrag met 4,50 euro omhoog tot 112 euro.

Het kabinet voorspelde een premiestijging van ruim 10 euro

De tot nu toe bekendgemaakte premies stijgen minder hard dan het ministerie Volksgezondheid in september voorspelde. Dat komt doordat de zorgkosten dit jaar minder hard stijgen dan het ministerie berekende. In de miljoenennota werd uitgegaan van een stijging van een tientje.

Zorgverzekeraars bepalen iedere herfst zelf welke premie ze van hun klanten vragen, maar het kabinet stelt jaarlijks een raming vast. Die komt op 119,33 per maand in 2019, ruim een tientje meer dan nu.

Door de bloeiende economie is bijvoorbeeld het personeel in de gezondheidszorg meer gaan verdienen en kosten ook geneesmiddelen en dergelijke meer. Dat maakt de zorg duurder. De zorgkosten lopen ieder jaar sowieso al wat op door bijvoorbeeld nieuwe behandelingen.

Doordat het kabinet het eigen risico voorlopig niet wil verhogen, gaat de premie wat extra omhoog. Anders hadden zorgverzekeraars immers wat later de portemonnee kunnen trekken en hadden zij minder nadeel ondervonden van de stijgende zorgkosten.

Verder hebben gepensioneerden, zelfstandigen en werkgevers in 2018 wat meer meebetaald aan de zorg dan normaal. Dat wordt komend jaar rechtgetrokken, waardoor premiebetalers wat meer moeten bijdragen. Ten slotte stijgt de premie ook omdat de wijkverpleging tegenwoordig uit de zorgpremie wordt betaald, en daar was de premie nog niet helemaal op berekend.

LEES OOK: Hypotheekrente kiezen: zo groot is het verschil bij aflossingsvrije en annuïtaire hypotheken tussen de laagste en hoogste rentes