Het is 12 november en officieel moeten dan alle premies van zorgverzekeringen voor 2020 bekend zijn. Tot het eind van het jaar kun je basisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen vergelijken op prijs én wat je ervoor krijgt.

De basisverzekering vergoedt de meeste zorg die medisch gezien nodig is, zoals een bezoek aan de huisarts en behandelingen in het ziekenhuis. Als je zorg uit het basispakket gebruikt, dan betaal je eerst nog het eigen risico. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis met hun ouders meeverzekerd en hebben geen eigen risico.

De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Verzekeraars hebben hiervoor een acceptatieplicht. Dat betekent dat ze een aanvraag niet mogen weigeren. Voor een aanvullende verzekering geldt de acceptatieplicht niet.

Hoewel iedere basisverzekering dezelfde vergoedingen biedt, kunnen de premies tot wel een paar honderd euro per jaar verschillen. Iedere verzekeraar bepaalt namelijk zelf de hoogte van de premie.

Inmiddels zijn alle premies voor 2020 bekendgemaakt. De gemiddelde premie voor 2020 bedraagt 119,83 euro. In 2019 bedroeg de gemiddelde zorgpremie 117,52 euro. Er is dus sprake van een licht hogere gemiddelde premie voor de basisverzekering.

Er zijn echter verschillende soorten polissen voor de basisverzekering, zoals de naturapolis, budgetpolis, restitutiepolis en combinatiepolis. We hebben de gemiddelde premie per soort polis op een rij gezet.

Gemiddelde premie per soort polis 2020

Natura budget          €110,72
Natura                        €117,50
Combinatie                €115,99
Restitutie                   €127,63

Of je een budget-, natura-, restitutie- of combinatiepolis neemt, bepaalt hoeveel keuze je hebt in zorgverleners. Hieronder leggen we de verschillende soorten polissen nader uit.

Naturapolis

Een naturapolis dekt alle zorg bij zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft. Een behandeling van deze aanbieders wordt volledig door de zorgverzekeraar vergoed. Je hoeft niets voor te schieten en krijgt dan ook geen rekening gepresenteerd.

Bij een naturapolis kun je wel gebruikmaken van niet-gecontracteerde zorgverleners, maar dan zul je misschien 10 tot 20 procent van de kosten zelf moeten ophoesten.

Budgetpolis (minder keus)

De budgetpolis, ook wel natura budget, budget online, selectief verzekering of selectief polis genoemd, dekt alleen de zorg die je krijgt van gecontracteerde zorgverleners. Het verschil met de naturapolis is dat je waarschijnlijk bij nog minder zorgverleners terechtkan. Daarbij ligt het serviceniveau lager dan bij een gewone naturapolis. Je zult veel online moeten regelen.

Restitutiepolis (vrije zorgkeuze)

De restitutiepolis geeft volledige keuzevrijheid in zorgverleners. Je hoeft dus niet te kiezen voor een gecontracteerde behandelaar wil je de kosten vergoed krijgen. Kies je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je de kosten wel voorschieten. En let wel, de verzekeraar vergoedt het marktconforme bedrag. Het is ook goed om te weten dat je soms niet bij de zorgverlener van jouw keuze terecht kan vanwege een prijsplafond dat de verzekeraar en de behandelaar hebben afgesproken.

Lees in dit verband: Zorgverzekering 2020 kiezen? Let dan op deze 2 valkuilen bij de duurdere restitutiepolis

Er zijn signalen dat de restitutiepolis in verhouding duurder wordt dan andere type polissen en dat het aanbod van restitutiepolissen daalt. Op dit moment zijn er 24 restitutiepolissen af te sluiten. Dit zullen er in 2020 minimaal drie minder zijn. Pro Life, De Friesland en Avéro Achmea stoppen er namelijk mee.

Combinatiepolis

Bij een combinatiepolis is het zo dat sommige soorten zorg vallen onder recht op zorg (natura) en andere soorten onder het recht op vergoeding (restitutie). Sommige restitutiepolissen heten nu combinatiepolis omdat de regels voor polisnamen zijn aangescherpt.

Een polis is pas een restitutiepolis als de zorgverzekeraar de kosten voor niet-gecontracteerde zorgverleners volledig vergoedt. Tenzij die boven het marktconforme bedrag liggen.

Het mag duidelijk zijn dat als je hecht aan veel keuzevrijheid of een bepaalde behandelaar, een budget- of naturapolis niet de beste optie is. Wil je de kosten laag houden, dan juist wel.

Lees meer over de zorgverzekering: