Nederlanders moeten volgend jaar meer geld neertellen voor hun zorgpolissen. De premies van de zorgverzekeraars gaan allemaal omhoog.

Bij VGZ stijgt de premie voor de basisverzekering volgend jaar met 4,50 euro, tot 124,45 euro per maand. CZ (129,60 euro), Achmea (128,45 euro) en Menzis (130 euro) verhogen de premies ook.

De zorgpremies liggen boven de verwachting van gemiddeld 123 euro per maand die het kabinet op Prinsjesdag deed.

Volgens de verzekeraars heeft de uitbraak van het coronavirus een beperkt effect op de stijging van de zorgpremie.

Daar zijn ze dan: de zorgpremies voor 2021. Verzekeraars moeten deze uiterlijk 12 november bekendmaken. Daar wachten ze vaak tot het laatste moment mee om te zien wat de concurrenten doen.

Nu hebben vier grootste zorgverzekeraars hun kaarten op tafel gelegd. De conclusie: alle premies gaan volgend jaar omhoog.

De premie van VGZ (waaronder ook Univé, IZA en UMC vallen) stijgt met 4,50 euro en wordt 124,45 euro per maand. Nu is dat nog 119,95 euro.

Lees ook op Business Insider

Bij CZ (inclusief Ohra en Nationale-Nederlanden) bedraagt de zorgpolis volgend jaar 129,60 euro per maand, een stijging van 8,65 euro vergeleken met dit jaar. Het gaat dan om de meest gekozen basisverzekering (Zorg-op-Maatpolis).

Bij Achmea (het moederbedrijf van Zilveren Kruis, De Friesland, Interpolis, Pro Life en FBTO) komt de meest gekozen basisverzekering uit op 128,45 per maand, een premiestijging van 3 euro.

De maandpremie van de basisverzekering van Menzis (ook bekend van Anderzorg en de zorgverzekering van de HEMA) stijgt in 2021 met 7 euro naar 130 euro. 

Alle premies liggen boven de voorspelling die het kabinet op Prinsjesdag deed. De regering verwachtte dat de zorgpremie met gemiddeld 5 euro per maand zou stijgen, tot 123 euro.

In september maakte de kleinere verzekeraar DSW traditioneel als eerste de nieuwe zorgpremie bekend. Die lag met 124,50 euro ook al boven de verwachting van het kabinet.

Premiestijging beperkt, ondanks de coronacrisis

De premies stijgen al jaren, omdat de zorgkosten in Nederland oplopen door vergrijzing, meer zorgvraag, hogere lonen en duurdere behandelingen en medicijnen.

Dit jaar komt daar nog eens de uitbraak van het coronavirus bij die extra druk op het zorgsysteem zet. Toch valt de invloed van de coronacrisis op de zorgpremie mee, zeggen de verzekeraars.

“Door het coronavirus zijn er veel extra zorgkosten gemaakt. Daar staat tegenover dat reguliere zorg tijdelijk stil heeft gelegen”, aldus CZ. “Per saldo is het effect van het coronavirus op de stijging van de zorgpremie beperkt.”

Ook Menzis-topman Dirk Jan Sloots zegt dat de extra zorgkosten voor coronabehandelingen en uitgestelde reguliere zorg “nu nog in evenwicht” zijn.

Wel putten de zorgverzekeraars uit eigen reserves om de premiestijging te dempen. Menzis haalt 112 miljoen euro uit zijn eigen buffers, CZ ruim 100 miljoen euro, Zilveren Kruis/Achmea zo’n 120 miljoen euro en VGZ maar liefst 150 miljoen euro.Lees meer over zorgverzekeringen: