ANALYSE – Terwijl de regen in Nederland met bakken uit de hemel komt, hebben de aandelen van zonnepanelenmakers het ook niet makkelijk.

Ondernemer Elon Musk koopt weliswaar SolarCity met zijn Tesla, maar dat waren al zusterbedrijven. De halfjaarcijfers bevatten veel tegenvallers.

Het Amerikaanse SunPower (Nasdaq-ticker SPWR), waarin het Franse Total een belang heeft, stelde de winstverwachting neerwaarts bij door er een verliesverwachting van te maken. Er verdwijnen 1200 banen, zo’n 15 procent van het werknemersbestand.

SunPower gaat dit jaar nog steeds een kleine 3 miljard dollar omzetten, maar de winstmarge op die omzet gaat wel omlaag. De brutomarge komt op hooguit 11,5 procent, terwijl in mei nog gesproken werd van 13 tot 15 procent.

Het aandeel verloor 30 procent na dit rampbericht, dat geen enkele analist had voorzien. Merrill Lynch noemde SunPower onlangs nog haar favoriet in de sector en voorspelde een verdubbeling van de koers. Dat gebeurde dus niet. Als Merrill Lynch aan het koersdoel vasthoudt, kan SunPower nu verdrievoudigen. Dat zal niet snel meer gebeuren bij dit sentiment, maar op de lange termijn kan het nog best.

Hele sector meegesleurd

Wat (ook voor ondergetekende) nog erger was dan de rampspoed bij SunPower, was dat de hele sector werd meegesleurd. Marktleider First Solar (Nasdaq-ticker FSLR), mijn favoriet voor de verre toekomst, was zelfs even 10 procent lager te koop en raakte de laagste koers in drie jaar.

Op de korte termijn is er inderdaad een probleem, want de bedrijven moeten drastische maatregelen nemen om het hoofd te bieden aan de dalende vraag. Het aanbod is te groot, en dat zorgt voor prijsdruk en lagere winsten.

De tweede kwartaalcijfers van First Solar vielen ook tegen, omdat het bedrijf een eenmalige last nam om de productie van zonnepanelen met silicium af te bouwen. Maar als je daar doorheen kijkt, waren de resultaten juist veel beter dan verwacht. De verwachting voor de bruto winstmarge werd zelfs verhoogd. Goed nieuws, maar beleggers zien nu even alleen maar wolken.

Dunnefilmtechniek

Op de lange duur geeft het feit dat First Solar zich helemaal gaat richten op de ‘thin film’-technologie met cadmium telluride (CdTe) het bedrijf mogelijk een doorslaggevend kostenvoordeel ten opzichte van de rest van de sector, waar de panelen worden gemaakt met silicium, wat zwaardere panelen oplevert waarvoor meer grondstoffen nodig zijn.

First Solar gebruikte de dunnere en goedkopere (maar ook wat minder efficiënte) panelen vooral voor grootschalige projecten, maar gaat deze techniek nu dus ook in de panelen voor daken van particulieren inzetten.

Mooi koopmoment

Dat First Solar nu al de stekker uit die siliciumpanelen trekt, is een teken dat het bedrijf veel vertrouwen heeft in haar dunnefilmtechniek, waarvan de efficiëntie die van silicium begint te benaderen.

Ik beschouw deze dip dan ook als een mooi koopmoment in First Solar. Als er dit jaar inderdaad 4,50 dollar wordt verdiend betaal je minder dan 9 keer de winst. Maar wees gewaarschuwd: het aandeel is bovengemiddeld riskant, beleg er een beperkt deel van de portefeuille in.

Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van de jaarboeken ‘Beleggen kun je zelf’. Onder pseudoniem Jakob Bergen schreef hij de thriller ‘Bloedbank’. Hij bezit aandelen First Solar.