De achttien eredivisieclubs hebben de financiële resultaten vorig seizoen niet verder zien verslechteren, maar leden bij elkaar opgeteld wel opnieuw verlies. Om hun begrotingen rond te krijgen, blijven voetbalclubs sterk afhankelijk van transferinkomsten.

Dat blijkt uit een financieel verslag over het seizoen 2013/2014 dat de KNVB donderdag naar buiten heeft gebracht.

De totale omzet van de clubs op het hoogste niveau van het betaald voetbal in Nederland bleef met 441,5 miljoen nagenoeg stabiel. Datzelfde geldt voor de totale bedrijfslasten, die uitkwamen op in totaal 472,5 miljoen euro.

Dat resulteerde in een bedrijfsresultaat, waarin transfervergoedingen nog niet zijn meegerekend, van 31 miljoen euro negatief.

Grote onderlinge verschillen

Directeur Jacco Swart van eredivisie CV noemde het “opvallend” dat de clubs in het huidige economische klimaat het bedrijfsresultaat op peil hebben gehouden. Na verrekening van het transferresultaat van 41,5 miljoen euro en andere eenmalige posten, resteerde een nettoverlies van circa 900.000 euro. Dat is kleiner dan in het voorgaande seizoen.

Hoewel de clubs zonder de transferinkomsten nog altijd tientallen miljoenen euro's per jaar zouden verliezen, meent Swart dat de eredivisie "als bedrijfstak op de goede weg is richting een gezonde financiële positie". Wel wees hij op de grote onderlinge verschillen. "Voor diverse clubs zijn het nog steeds financieel uitdagende tijden", waarschuwde hij.

Nettoverlies hoger in eerste divisie

Bij de teams in de eerste divisie is het nadelige saldo van de reguliere kosten en baten, van 7,5 miljoen euro, kleiner dan in de eredivisie. Maar zij kunnen ook veel minder inkomsten bijschrijven uit de verkoop van spelers: 3,5 miljoen euro.

Daardoor is het totale nettoverlies in de op een na hoogste klasse met 3,7 miljoen euro toch hoger dan op het hoogste niveau.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl