Tesla-topman Elon Musk heeft vrijdag een dak vol zonnepanelen in de Universal Studios in Los Angeles onthuld. In de presentatie toonde Musk meerdere designs van de zonnepanelen, die er uitzien als normale dakbedekking.

Musk noemde het “essentieel” dat het ‘zonnedak’ er mooi uitziet. “Bekijk dit schattige dak”, grapte hij. “Ik hoop dat dit de toekomst is die jullie wensen.”

De zonnedaken die Musk liet zien, waren geïnstalleerd op huizen in de backlot van Universal Studios. Hij liet verschillende soorten daken zien, van een traditioneel dak tot eentje belegd met glazen zonnepanelen.

Musk benadrukte dat het doel van zijn bedrijf is om de mensheid te laten leven zonder fossiele brandstoffen, en duurzamer te leven. “Er zijn drie punten die klimaatverandering kunnen keren, en die een positief effect op de wereld hebben: duurzame energie, batterijen en elektrische auto’s”, staat er op Tesla’s website te lezen. “Deze oplossingen bestaan al onafhankelijk, maar wanneer ze gecombineerd worden, zijn ze nog sterker.”

 

Tesla Solar Rood

Foto: Een dak bedekt met zonnepanelen van Tesla, op een traditioneel huis. Bron: Screenshot via Tesla

Musk benadrukte dan ook de integratie van de producten van Tesla, die ook de producten van zonne-energiebedrijf SolarCity zullen omvatten als Tesla en SolarCity zijn gefuseerd. Dat moet in november gebeuren. Musk’s ideaal is een huis met een Tesla in de garage, Tesla zonnepanelen op het dak, en een Tesla Energy Powerwall die alle energie opslaat.

Lees ook op Business Insider

Musk heeft gezegd dat Tesla en Panasonic de zonnepanelen zullen produceren in een fabriek in Buffalo, New York, als de fusie met SolarCity doorgaat. De eerste productie zal gericht zijn op panelen voor het zonnedak.

Musk liet ook de nieuwe versie van de thuisbatterij, Powerwall 2.0, zien. Die moet rond de 5.500 dollar (5.000 euro) kosten. De eerste versie van Tesla’s Powerwall kon 6,4 kWh opslaan en had een prijs van 3.500 dollar. De nieuwe batterij kan meer dan het dubbele aan energie opslaan, aldus Musk, namelijk 14 kWh energie. De batterij heeft dus een flinke upgrade gekregen.

Tesla heeft inmiddels 38.000 bestellingen van de Powerwall binnengekregen, wat wil zeggen dat ze de eerste zes maanden van 2016 uitverkocht waren. Tesla hebben 5 miljard dollar geïnvesteerd in een enorme batterijenfabriek, die de ‘Gigafabriek’ wordt genoemd, die vanaf 2017 op volle toeren moet draaien. De fabriek in Nevada moet 500.000 batterijen per jaar produceren.

Tesla Powerpacks

Foto: Musk presenteert de nieuwe Powerwall. Bron: Screenshot via Tesla

Musk schreef in een blogpost dat de twee producten zullen helpen om “een duidelijk plaatje te schetsen van hoe Tesla en SolarCity zonnepanelen en energieopslag net zo aantrekkelijk kunnen worden als elektrische auto’s – en dat helpt in onze missie om de wereld duurzamer te maken.”

De overname van SolarCity door Tesla is een gevoelig onderwerp. Tesla gaat de productie van Model 3, de ‘betaalbare’ Tesla-auto, opschroeven. Dat loopt flink in de kosten, en als het SolarCity overneemt komt daar nog eens drie miljard dollar aan schuld bij.

SolarCity heeft bovendien ook een slecht jaar achter de rug. Het heeft er flink wat cash doorheen gejaagd, en de aandelenkoers van het bedrijf is sinds het begin van het jaar 45 procent gedaald. SolarCity heeft daarom flink gesneden in de marketingkosten, en heeft banen geschrapt in het verkoop- en marketingteam.

Tesla Powerwall

Foto: Screenshot via Tesla