Na het vijfje, het tientje en het briefje van twintig, heeft nu ook het bankbiljet van 50 euro een nieuw ontwerp.

De Europese Centrale Bank onthulde dinsdag het nieuwe biljet dat vanaf april 2017 in omloop zal zijn. De ECB kondigt het nieuwe ontwerp zo vroeg aan, zodat bedrijven de tijd krijgen om bijvoorbeeld betaalautomaten aan te passen.

Het biljet voor vijftig euro is het meestgebruikte eurobankbiljet. Er zijn er zo’n 8 miljard van in omloop, meer van dan alle briefjes voor vijf, tien en twintig euro samen. Dat komt neer op ongeveer 45 procent van het totale aantal biljetten.

Echtheidskenmerken

Het briefje van 50 euro wordt ook het vaakst vervalst, daarom heeft de ECB het moeilijker gemaakt om het biljet na te maken.

Net als het eerder vernieuwde twintigje, heeft het biljet een doorzichtig venster met daarin een hologram met het portret van de mythologische figuur Europa, de vrouw waar ons continent zijn naam aan ontleent.

Het nieuwe ontwerp bevat verder onder meer een 'smaragdgroen' cijfer en een aantal nieuwe echtheidskenmerken. Daarmee moet het makkelijker worden om het biljet te controleren op echtheid.

Na het nieuwe briefje van vijftig volgen ook nog nieuwe flappen van 100 en 200 euro. De ECB kondigde onlangs aan dat de uitgifte van biljetten van 500 euro in 2018 wordt gestaakt, onder meer omdat ze vooral bij criminelen geliefd zijn. Het biljet blijft wel een wettig betaalmiddel.