• De waarde van sporttechnologiebedrijven groeit explosief: van 11 miljard dollar in 2019 naar 31 miljard dollar in 2023, met een voorspelling om 50 miljard dollar te bereiken in 2030.
  • In 2023 werden al meer dan 300 transacties ter waarde van 10 miljard dollar geregistreerd in de sporttechsector.
  • Experts zoals Teun de Nooijer en Alexander Janssen van Dutch Sport Tech Fund benadrukken het potentieel van sporttechnologie om vitaliteit en prestaties te bevorderen, met een toenemende toegankelijkheid van technologieën voor zowel professionele als amateur sporters.

De afgelopen jaren groeide de waarde van sporttechbedrijven flink en de voorspelling is dat deze groei voorlopig doorzet. De wereldwijde waarde van sporttechnologiebedrijven groeide van zo’n 11 miljard dollar in 2019 naar de huidige waarde van 31 miljard dollar. In 2030 vertegenwoordigt deze markt een waarde van zo’n 50 miljard dollar.

Teun de Nooijer, CCO van Dutch Sport Tech Fund: “Er is een enorme groei van de sport, vitaliteit en sporttechsector mogelijk, dat wijzen de cijfers ook uit.”

Enorm veel kapitaal opgehaald

Drake Star, een global investment bank, ontdekte dat de markt voor startups en scale-ups in sporttech bijzonder liquide is. In het derde kwartaal van 2023 vonden er al meer dan 300 fusies, overnames en investeringen plaats. Die 300 transacties vertegenwoordigden een waarde van meer dan 10 miljard dollar.

Het is goed om erbij stil te staan dat dit slechts één kwartaal betreft. Er is dus veel activiteit in deze markt. In heel 2023 haalden investeringsfondsen zo’n 7 miljard dollar op om te investeren in sporttechnologiebedrijven; alleen al het Amerikaanse RedBird haalde 2,3 miljard aan kapitaal op. Tot oktober vorig jaar vonden er zo’n 900 transacties plaats, waarmee zo’n 31 miljard gemoeid was.

Drake Star noemt de markt dan ook bijzonder actief en verwacht dat er de komende tijd nog veel transacties zullen plaatsvinden, aangezien investeerders hun geld aan het werk willen zetten. AI, fan-engagement, ticketing en locatiebeheer zijn gebieden waar waarschijnlijk veel interesse voor zal blijven.

Groeipotentieel voor markt sport(-tech) en vitaliteit

Teun de Nooijer, CCO van Dutch Sport Tech Fund, deelt zijn visie op de (toekomst van) sporttechnologie. De Nooijer is tevens partner bij Executive Search bureau McDermott + Bull Europe. Hij speelde meer dan 450 internationale wedstrijden voor het Nederlands Elftal en werd Wereld-, Europees- en Olympisch kampioen. Hij wordt beschouwd als één van de beste hockeyers aller tijden. Na zijn carrière als speler heeft De Nooijer zich als hockeycoach toegelegd op het creëren van winnende teams.

De Nooijer benadrukt het groeipotentieel van sport, sporttechnologie en vitaliteit. “Het gaat daarbij niet alleen om topsport. Beweging is ook ‘lekker in je vel zitten’, goed presteren, een kwestie van vitaliteit. Ik zet me daar graag voor in, zodat nog meer mensen duurzaam kunnen presteren. Er is een enorme groei van deze sectoren mogelijk, dat wijzen de cijfers ook uit. Daarom zie ik veel potentie in het investeren in sporttechnologie.”

De Nooijer ziet een rol weggelegd voor Dutch Sport Tech Fund om de toekomst van sporttechnologie mede vorm te geven. “Het is de missie van het Dutch Sport Tech Fund om een positieve bijdrage te leveren aan sport en vitaliteit door te investeren in duurzame sport-, technologie- en databedrijven. Die missie onderschrijf ik absoluut. Als ex-sporter werk ik nauw samen met jonge ondernemers en organisaties die zich richten op innovatie binnen de sporttechnologie. Ik zie hoe deze startups en scale-ups bijdragen aan ontwikkeling, sport en vitaliteit en hoe hun groei versnelt door met hen samen te werken. Als Dutch Sport Tech Fund mogen we zeer ambitieus zijn en kunnen we deze sectoren een dienst bewijzen.”

De groeicijfers van Dutch Sport Tech Fund spreken boekdelen. Het fonds heeft de afgelopen drie jaar een rendement van ruim 30 procent per jaar gehaald. De totale portefeuille vertegenwoordigt nu een waarde van circa 17.500.000 euro. Dutch  Sport Tech Fund heeft zo’n 14 partijen in haar portfolio, en hier zitten een aantal zeer goede investeringen bij. Het rendement komt uiteindelijk uit een aantal van de meest succesvolle deelnemingen waar Dutch Sport Tech Fund aandeelhouder van is.

De toekomst van de sporttechnologiemarkt

Alexander Janssen, CEO van Dutch Sport Tech Fund deelt eveneens zijn blik op de toekomst: “Sport wordt alleen maar belangrijker. Het speelt in op behoeften die steeds urgenter worden, zoals (mentale) gezondheid en verbinding. Er is veel aandacht voor tegenstellingen in de maatschappij – tussen generaties en verschillende doelgroepen.

Het ultieme bindmiddel voor deze groepen is sport. Sport brengt mensen op een speelse manier bij elkaar. Technologie is daar een vanzelfsprekend onderdeel van. Dankzij technologie wordt het mogelijk om meer mensen te bereiken, verbinden en bedienen. Dat zie je bijvoorbeeld terug bij onze deelnemingen, die zich richten op een gemeenschap van Urban sportersfietsersgolfers of tennissers. Ze zorgen er met hun technologie voor dat mensen elkaar weten te vinden. Daar dragen we graag aan bij met ons fonds.”

“Daarbij staan we aan het begin van de democratisering van sport-technologie”, vervolgt hij. “Technologie die voorheen alleen voor professionele sporters bereikbaar was, zie je nu overal terug. Neem de sporthorloges, die zag je voorheen alleen bij de elite en nu op welhaast elk sportveld. We gaan de komende jaren een democratisering van meer van dit soort sporttechnologie meemaken. En daar profiteert het sportklimaat weer van, omdat het meer spelers in staat stelt om zich verder en sneller te ontwikkelen.”

Go-to-market strategy

Dutch Sport Tech Fund speelt in op deze ontwikkelingen en richt zich op startups die in staat zijn om snel marktaandeel te veroveren en hard te groeien. Daar is soms baanbrekende technologie voor nodig.

“Onze opdracht is ervoor te zorgen dat onze aandeelhouders een mooi rendement maken. We hebben een investeringshorizon van 5 + 2 jaar, wat de vergezichten minder relevant maakt. We selecteren op een goede benadering van de markt – een zogenoemde go-to-market strategy. Mijn oproep voor startups & scaleups die op zoek zijn naar financiering is dan ook: vertel investeerders niet alleen over de technologie die je ontwikkelt, maar ook (en vooral) over hoe je marktaandeel denkt te veroveren”, aldus Janssen.

Topsporters en -managers

Topsporters en -managers sluiten zich ook aan bij Dutch Sport Tech Fund. Wat hen aantrekt aan het fonds? DSTF werkt aan de toekomst van (top)sport, waarmee het fonds ook bijdraagt aan de legacy van topsporters. Topsporters dragen met hun werk voor Dutch Sport Tech Fund bij aan een klimaat waarin de fakkel wordt doorgegeven aan volgende generaties.

Janssen licht dit toe: “Topmanagers en ondernemers merken vaak dat dezelfde waarden centraal staan in de topsport en het bedrijfsleven: samenwerken, excelleren en het behalen van doelen. In Dutch Sport Tech Fund komt het beste van beide werelden samen en werken gelijkgezinden samen om iets moois neer te zetten. We zijn er trots op dat onze missie zowel topsporters als topmanagers aantrekt. Onze deelnemingen profiteren namelijk weer van hun netwerk en knowhow, zowel op sportief als zakelijk vlak.”

Investeren in Dutch Sport Tech Fund kan nu vanaf 100.000 euro. Interesse? Vraag dan de brochure van Dutch Sport Tech Fund aan.