Meer dan 70 jaar stond hij aan het roer van meubelgigant IKEA, één van ’s werelds bekendste merken, de 91-jarige Zweedse zakentycoon Ingvar Kamprad.  Zondag werd zijn overlijden bekendgemaakt.

Met een netto vermogen van bijna 39 miljard euro was Kamprad één van de rijkste selfmade miljardairs ter wereld.

Volgens Malcolm Gladwell, wiens boeken wereldwijd door miljoenen gelezen worden, dankt Kamprad zijn succes aan zijn onaangename persoonlijkheid en zijn onverschilligheid ten aanzien van wat men van hem dacht.

Klein begonnen, groot geëindigd: Kamprad verkocht als kind fakkels aan zijn buren, en groeide uit tot baas van een miljardenbedrijf. Lees hier zijn opmerkelijke levensverhaal.


Kamprad wordt in 1926 in het zuiden van Zweden geboren. Al op 5-jarige leeftijd verkoopt hij lucifers, als 10-jarige fietst hij door de buurt om kerstversieringen, vis en pennen aan de man te brengen.

Foto: Kamprads geboorteplaats, Småland, Zweden.

Bron: Business Insider, Sweden.se


Onder invloed van zijn grootmoeder, die een groot bewonderaar is van Adolf Hitler, raakt Kamprad als  tiener betrokken bij een nazistische jeugdbeweging. Later noemt hij dit de "grootste vergissing uit mijn leven", hij schrijft zelfs een excuusbrief aan zijn werknemers om zich hiervoor te verontschuldigen.

Foto: Denis Balibouse/Reuters

Bron: Telegraph, Fortune


Als 17-jarige krijgt Kamprad een bonus voor zijn goede schoolresultaten - ondanks het feit dat hij dyslectisch is. Met dat geld richt hij in 1943 IKEA op. Pas na 5 jaar verkoopt IKEA meubels, tot die tijd verkoopt het bedrijf kleine huishoudelijke artikelen zoals fotolijstjes.

Foto: De eerste IKEA-winkel in Kamprads geboortestad. Wikimedia Commons

Bron: Business Insider


IKEA is een acroniem van zijn voor- en achternaam, plus de initialen van de familieboerderij waar hij geboren werd (Elmtaryd) en het meest nabije dorp (Agunnaryd).

Foto: Ingvar Kamprad (rechts) schudt de hand van IKEA's eerste winkelmanager, Hans Ax. Wikimedia Commons

Bron: Wealth-X, Business Insider


In 1956 introduceert Kamprad iets wat een revolutie zal blijken in de meubelmarkt, het zogeheten "flatpacking", waarmee de klant een bouwdoos koopt en zelf het meubilair in elkaar zet.

Foto: YouTube/Ikea

Bron: Business Insider


Malcolm Gladwell omschrijft Kamprad als 'een zeldzaam ras'. Kamprad combineert namelijk nauwkeurigheid, openheid en onvriendelijkheid, een combinatie van karaktertrekken die van hem de onversaagde vernieuwer maken die hij in het begin van zijn carrière is.

Foto: Screenshot/YouTube

Bron: Business Insider


In lijn met zijn karakter verplaatst hij in 1973 IKEA's hoofdkantoor van Zweden naar de Deense hoofdstad Kopenhagen. Daar is het fiscale klimaat namelijk gunstiger. Het maakt Kamprad niet populair, wat hem natuurlijk koud laat. Ook verhuist hij met zijn gezin naar Zwitserland uit protest tegen de steeds hogere belastingen. Het hoofdkantoor staat nu in Nederland, Kamprad zal zijn laatste jaren in Zweden slijten.

Foto: Kopenhagen, Denmark. Bucchi Francesco/Shutterstock

Bron: Business Insider


Kamprad ontwerpt een complexe bedrijfsstructuur voor IKEA: een goededoelentak, een retailtak en een franchisetak. IKEA, dat in Nederland staat ingeschreven, is eigendom van Stichting INGKA Foundation, dat tegelijkertijd ook de goededoelentak van de onderneming is. Fondsen van de Stichting INGKA Foundation kunnen maar op twee manieren besteed worden: herinvestering in de IKEA Groep en haar franchisers, of donatie aan een goed doel.

Foto: IKEA

Bron: IKEA.com


Kamprad is vader van een geadopteerde dochter en drie biologische zoons. Zijn zoons Peter, Jonas en Mathias, hebben ongelooflijk veel invloed binnen IKEA. Zij zijn verantwoordelijk voor de ondernemingsvisie en de langetermijnstrategie. In 2013, wanneer Kamprad een stapje terug doet, wordt zijn jongste zoon Mathias voorzitter van Inter IKEA holding SA, de onderneming die Inter IKEA group controleert en die wereldwijd de franchisers runt.

Foto: REUTERS/ARC/Jean Bernard Sieber

Bron: Quartz


De afgelopen 5 jaar is er uitvoerig gespeculeerd over de hoogte van het vermogen van Kamprad en zijn familie. Kamprads juristen stellen dat, omdat geld van de Stichting INGKA Foundation maar op twee manieren gebruikt kan worden, deze gelden niet tot Kamprads privé-vermogen gerekend kunnen worden. Toch becijfert Wealth-X Kamprads nettovermogen op 38,6 miljard euro.

Foto: Juni 2007, Ingvar Kamprad ontvangt de Global Economy Prize 2007 van het Duitse Kiel Institute for the World Economy. Heribert Proepper/AP

Bron: Business Insider, Wealth-Xë


Een beursgang ziet Kamprad niet zitten. Daarover zegt hij: "De aandelenmarkt is geen optie voor IKEA. Alleen een langetermijnperspectief garandeert onze groeiplannen en ik wil IKEA niet afhankelijk maken van financiële instellingen."

Foto: Getty Images

Bron: Business Insider


Het verhaal van IKEA wordt in twee boeken verteld. In 1976 doet Kamprad het concept en de ideoologie van zijn bedrijf uit de doeken in "Een testament van een meubelverkoper", een publicatie die sindsdien geldt als het IKEA-manifest. Eind jaren '90 werkt Kamprad samen met een Zweedse journalist aan "Leading by design: the story of IKEA," het verhaal over hoe Kamprad eenvoud behield in zowel IKEA als in zijn leven.

Foto: Amazon screenshot/Wikimedia Commons

Bron: Amazon, IKEA.com


Kamprad stond bekend om zijn spaarzaamheid. Hij vloog economy ,verbleef in goedkope hotels en reed 20 jaar in dezelfde Volvo.

Foto: Wikipedia

Bron: Wealth-X


Vandaag de dag telt IKEA 370 winkels in 47 landen. Volgens Wealth-X heeft Kamprad nooit geld geleend of aandelen uitgegeven tot het moment dat hij IKEA aan zijn stichtingen overdeed.

De wereld van IKEA. Blauw: huidige marktlocaties. Geel: toekomstige locaties. Wikimedia Commons

Bron: IKEA.com, Wealth-X


IKEA Food Services is jaarlijks goed voor 800 miljoen euro. Elke IKEA heeft een restaurant dat zowel Zweeds voedsel serveert als snacks en gerechten van het land waar de winkel staat. Zweedse favorieten als gehaktballetjes en wafeldesserts zijn zowel in-store als online verkrijgbaar.

Foto: REUTERS/Toby Melville

Bron: IKEA.com, Reuters


Nadat hij 40 jaar in Zwitserland heeft gewoond, waar zijn vrouw in 2011 overlijdt, verhuist Kamprad in 2013 terug naar Zweden om dichter bij vrienden en familie te zijn.

Foto: Småland, Sweden, de provincie waar Kamprad opgroeide. Flickr/Alexander Cahlenstein

Bron: Telegraph


Tot aan zijn dood blijft Kamprad de lakens uitdelen binnen IKEA. In 2014 zegt hij dat "ik nog zo veel werk te doen heb en geen tijd heb om te sterven."

Foto: Getty Images/Chris Jackson

Bron: Telegraph