Het aantal overvallen op bedrijven loopt gelukkig nog steeds terug. Maar in 2014 waren het er toch nog bijna 1.300. Gemiddeld bedraagt de buit niet meer dan een schamele 200 euro. De indirecte schade is echter vele malen groter.

Bedreigd personeel kan maanden last houden van angstaanvallen en depressies. Soms blijven ook klanten weg omdat ze zich niet meer veilig voelen. Verlies van omzet en productiviteit kan je als ondernemer duizenden euro’s kosten.

Genoeg redenen om de kans op een overval zo klein mogelijk te maken. Aan het woord Niek Brouwers. Brouwers heeft gewerkt bij de technische recherche en is nu Risicodeskundige bij Interpolis.

Niek Brouwers - Risicodeskundige bij Interpolis

Niek Brouwers – Risicodeskundige

Wat voor bedrijven lopen het grootste risico op een overval?

Het is niet zozeer een specifiek soort bedrijf dat veel risico loopt. Uiteraard gaat het altijd om bedrijven waarvan vermoed wordt dat er veel contant geld of waardevolle spullen zijn. Maar veel bepalender is de locatie.

Een bedrijf in een achterstandswijk in een straat met weinig verkeer en weinig sociale controle loopt veel risico. Aanzienlijk meer dan een winkel in een druk voetgangersgebied in het centrum.

Overvallers zijn merendeels jonge jongens tussen de 15 en 19 jaar. Ze kiezen hun werkterrein in hun eigen omgeving waar ze goed de weg weten. Ze denken eigenlijk maar aan een ding: snel pakken wat ze pakken kunnen en ook snel weer weg.

Hoe kan je overvallers afschrikken?

Overvallers kiezen liefst voor de makkelijkste weg. Dus maak het ze moeilijk en vergroot de pakkans. Plaats de kassa achterin de winkel en zodanig dat je er niet eenvoudig bij kan. Maak het lastig om ongezien binnen te komen. Zet een camera bij de ingang met een monitor die laat zien dat elke klant gezien wordt.

Kies dan wel een camera die ook bij weinig licht hoogwaardige beelden levert in kleur. Daar kan de politie tenminste wat mee. Houd de achterdeur en de personeelsingang altijd op slot. Wees extra alert tijdens opening en sluiting van de zaak. Doe dat liever niet alleen en houd altijd de omgeving in de gaten.

Stort kasgeld regelmatig af in een kluis met tijdvertraging. Geef de vertraging ook duidelijk aan op de kluis. Geen enkele overvaller heeft zin om een kwartier of langer te wachten.

Wat moet je doen bij een overval?

Doe vooral niets. Overvallers staan stijf van de stress en de adrenaline. Ze kunnen snel doordraaien als je ze tegenwerkt. Geld is maar geld. Daar moet je je leven niet voor in de waagschaal leggen. Volg het RAAK-principe: Rustig blijven, Accepteren, Afgeven en Kijken.

Geef de daders de gelegenheid om snel weg te komen. Dit verkleint aanzienlijk de kans dat er geweld gebruikt wordt. Let echter wel goed op. Een goed signalement vergroot de pakkans. En als de boeven gepakt worden, geeft dat in elk geval een beetje genoegdoening.

Nog een laatste tip?

Ik adviseer ondernemers om zich aan te sluiten op LiveView. Dankzij dit systeem kan de politie meteen meekijken naar beelden van beveiligingscamera’s als de particuliere alarmcentrale een melding krijgt.

De politie kan zo direct de situatie beoordelen en hiernaar handelen. Signalementen kunnen snel doorgegeven worden aan de patrouillewagens die op weg zijn naar het overvallen bedrijf.

Meer slimme tips om het overvallers moeilijk te maken

Wilt u voorkomen dat medewerkers slachtoffer worden van een overval? Download dan hier het whitepaper dat Interpolis hierover heeft opgesteld.

In een reeks bijdragen laat de afdeling risicobeheersing van Interpolis bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Business Insider Nederland.