We zijn halverwege 2018: de Nederlandse economie draait als een tierelier, ondanks alle onzekerheden in de wereld rond een potentiële handelsoorlog met de Verenigde Staten, de Brexit en de slepende perikelen in de Europese Unie rond migratie.

Nederlanders zijn inmiddels ook iets positiever over hun verwachte financiële situatie in de komende twaalf maanden, zo blijkt uit de in juni gepubliceerde peiling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het consumentenvertrouwen.

Wat betreft de vermogensopbouw, springt vooral de huizenmarkt eruit: door de toenemende krapte in het aanbod van koopwoningen en de lage hypotheekrente, bevinden huizenprijzen zich gemiddeld op recordniveaus. Al geldt dat natuurlijk niet voor elke huizenbezitter.

Lees ook Staat de huizenprijs bij jou in de buurt ook op het hoogste punt ooit? Bekijk deze infographic

Business Insider maakt de balans op voor je portemonnee over de eerste helft van 2018. Dat doen we door te kijken naar 5 mogelijkheden om je geld te investeren. Wat is er gebeurd als je een ton in aandelen, een huis, de bitcoin, een spaarrekening of goud had gestopt?

Dat ziet er als volgt uit:


1. AEX: een ton wordt € 103.200

(klik voor uitvergroting)

De AEX-index van belangrijkste bedrijven op de Amsterdamse beurs levert over de eerste helft van 2018 een rendement inclusief dividend op van  3,2 procent. Op een ton is dat 3.200 euro. Best netjes.


2. Huis: een ton wordt € 104.000

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt op jaarbasis momenteel met percentages van meer dan 8 procent. Voor de veel gebruikte Prijsindex Bestaande Koopwoningen van het Kadaster en het CBS zijn cijfers tot en met mei beschikbaar.

Om het halfjaar rond te maken hebben we voor juni gerekend met een iets beperktere stijging dan in april en mei. Dan kom je per saldo uit op een stijging van de huizenprijs tussen januari en eind juni met 4 procent. Op een ton is dat 4.000 euro.

Spoiler: de eigen woning is hiermee de sterkste investering in dit rijtje.


3. De bitcoin: een ton wordt € 47.000

(klik voor uitvergroting)

Tja, wie op 31 december 2017 of 1 januari 2018 dacht: laat ik ook eens een gokje wagen met de bitcoin, heeft voorzichtig uitgedrukt niet het ideale moment gekozen.

Achteraf blijkt de start van 2018 min of meer de piek van de cryptozeepbel te zijn geweest. Een investering van een ton in de bitcoin zou per 30 juni dit jaar nog 47.000 euro waard zijn.


4. Sparen: een ton wordt € 100.200 of € 100.375

Sparen dan? Het beste dat je kunt zeggen is dat je optisch geen verlies lijdt. De hoogste variabele spaarrente lag het afgelopen halfjaar gemiddeld op 0,4 procent; voor spaargeld dat een jaar lang vast staat lag de toprente op gemiddeld 0,75 procent, zo blijkt uit gegevens van spaarinformatie.nl.

Dus halverwege het jaar krijg je er met een ton spaargeld op de bank zo'n 200 euro tot 375 euro bij. Dit is een bruto rendement. Als je de heffing van de fiscus in box 3 meerekent, plus het effect van de inflatie op de koopkracht van geld, dan is zogenoemde 'reële' spaarrente negatief.


5. Goud: een ton wordt € 98.000

(klik voor uitvergroting)

Goud wordt door sommige beleggers gezien als een vluchtheuvel in tijden van onzekerheid. Maar in euro's gerekend had je niet veel aan een paar goudstaven in je koelkast. De goudprijs zakte in de eerste helft van dit jaar met 2 procent.


LEES OOK Een adviesbureau dat de crash van de cryptomarkt dit jaar perfect voorspelde, ziet de bitcoin verder instorten tot $1.800