Door de sterke koersdalingen op aandelenmarkten is de angst voor een nieuwe recessie toegenomen. Hoe wapen je je tegen een nieuwe beurscrash?

In de afgelopen maanden stonden de aandelenbeurzen wereldwijd flink onder druk, waarbij onder meer tegenvallende economische cijfers en dalende olieprijzen als oorzaak worden genoemd.

De Amsterdamse AEX-Index leverde in een half jaar tijd al bijna 13 procent aan beurswaarde in. Hoe moet je als belegger omgaan met dergelijke koersdalingen?

Columnist Dan Caplinger van beursblog The Motley Fool geeft op Business Insider aan dat beleggers diverse dingen kunnen doen om beter voorbereid te zijn op een volgende beurscrash. Vijf tips.

1)Perspectief

In tijden van crisis is het van belang zaken in perspectief te blijven zien. De koersborden kleurden in de afgelopen maanden dan wel rood, maar vergeleken met de kredietcrisis van 2008 vallen de verliezen voor aandelenbeleggers nog reuze mee.

De Amsterdamse AEX-Index noteert met een actuele stand van iets boven de 400 punten rond het niveau van begin 2014 en duidelijk hoger nog dan in 2012 en 2013.

2)Notities

Om succesvol te belegggen is het volgens beursblogger Caplinger van belang de eigen keuzes goed te analyseren. Beleggers mogen graag over hun successen praten, terwijl zij de verliezen het liefst zo snel mogelijk willen vergeten.

Geen goede instelling, aldus Caplinger. Immers: van fouten leer je. Hij stelt voor om je keuzes op crisismomenten goed te noteren en terug te kijken hoe dat heeft uitgepakt. Notities maken dus.

3)Kooplijstje

Een beurscrash biedt veel koopkansen, maar als beleggers daar lukraak de juiste koopjes tussenuit moeten vissen, kan dat tot verkeerde of overhaaste beslissingen leiden, aldus Caplinger.

Stel daarom van te voren een kooplijstje op met aandelen die interessant zijn, maar nog een te hoge waardering hebben. Dat maakt het gemakkelijker om het kaf van het koren te scheiden, als aandelen hard dalen.

Vaak leveren aandelen die hard zijn afgestraft veel op na een correctie, zo wordt in dit verband op de site Slim Beleggen getipt.

4)Spaargeld

Wie vermogen wil opbouwen voor de lange termijn, heeft een hoger rendement nodig dan wat spaarrentes bieden. Dan kom je al snel uit bij beleggingen in onder meer aandelen.

Toch is het altijd slim om wat spaargeld achter de hand te hebben. Worden de verliezen op aandelen te groot, dan is er altijd nog een buffer beschikbaar.

5)Balans

Vele beleggers stellen volgens Caplinger een beleggingsportefeuille samen om er vervolgens niet meer naar te kijken. Dit komt de juiste verdeling van beleggingen over verschillende categorieën, zoals aandelen en obligaties, niet ten goede.

Zorg dus dat je portfolio regelmatig wordt bijgewerkt, zodat de verdeling tussen aandelen en obligaties blijft aansluiten op het risicoprofiel dat je voor ogen hebt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl