Het Britse supermodel Kate Moss viert haar 40-ste verjaardag. Dat klinkt oud voor een topmodel, maar de club van meest succesvolle modellen wordt gedomineerd door 30-plussers met een lange adem.

Jong, knap en vluchtig is de indruk die de modellenwereld doorgaans oproept. Maar bij de absolute toppers ligt dat anders. Donderdag vierde het Britse supermodel Kate Moss haar 40-ste verjaardag.

De Britse werd jong ontdekt – op 14-jarige leeftijd – maar heeft een opvallend uithoudingsvermogen getoond. Afgelopen jaar was ze nog te vinden in de top vijf van best verdienende modellen ter wereld, zoals die wordt bijgehouden door zakenblad Forbes.

Meest verdienende modellen: geen jonge twintigers

Die absolute top wordt gekenmerkt door een sterke mate van continuïteit. Zo is de Braziliaanse Giselle Bündchen al sinds 2004 het beste verdienende model ter wereld. Andere supermodellen met een sterke staying power zijn Adriana Lima en Miranda Kerr.

Z24 bekeek de ontwikkeling van de inkomsten en de gemiddelde leeftijd van de tien best verdienende modellen sinds 2007. Die is samengevat in de onderstaande grafiek.

Doordat een vrij vaste club supermodellen de top al jaren domineert is ook de gemiddelde leeftijd van de tien grootverdieners opgeschoven van gemiddeld 28 jaar in 2007 tot 30,5 jaar in 2013.

De jaarlijkse inkomsten per model vertonen geen duidelijk patroon en schommelden de afgelopen jaren tussen de acht en elf miljoen dollar.

Doutzen piekte relatief vroeg

Hoewel het wemelt van de jonge twintigers in de modellenwereld, onderscheiden de meest succesvolle modellen zich met een carrière die ook na de leeftijd van midden twintig nog lucratieve contracten met modemerken oplevert.

In die zin is Doutzen Kroes, die tot haar vijfentwintigste drie jaar lang aanwezig was in de top vijf van best verdienende modellen, een typische subtopper binnen de absolute top.

Lees ook:

Nederlandse miljonairs clusteren rond groot-Amsterdam

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl