Na een dip tijdens de economische crisis geven ouders sinds begin dit jaar weer meer geld uit aan kinderfeestjes, zo liet evenementenwebsite Stirrr onlangs weten. Wel kiezen ze in hun drukke bestaan voor gemak: de organisatie moet niet te ingewikkeld zijn.

Kant-en-klare kinderfeestjes zitten volgens Stirr dan ook in de lift. Hierbij kun je denken aan een bezoek aan een attractiepark, maar ook aan een creatieve workshop, de aankoop van een knutselpakket of de huur of aanschaf van een partykist met verkleedkleren, uitnodigingen en spelletjessuggesties.

Arrangementjes

Hoeveel geld de gemiddelde ouder aan een kinderfeestje spendeert, is niet bekend. Het CBS houdt er geen statistieken over bij en bij het Nibud zul je tevergeefs aankloppen voor een richtbedrag.

Voor een kant-en-klaarfeestje moet je gemiddeld rekenen op circa tien tot vijftien euro per kind. Veel indoor speeltuinen, attractieparken en musea bieden voordelige arrangementjes aan voor circa 10 euro per kind, waarbij naast het entreegeld ook frisdrank, taart en een bord frites zijn inbegrepen.

Daar komen nog de kosten voor vervoer, uitnodigingen en eventueel een snoep- of cadeautasje voor de vriendjes en vriendinnetjes nog bij. Vaak kun je het arrangement uitbreiden met extraatjes, zoals extra snacks of een cadeautje voor de jarige.

Thuis of uit

Dat een thuisfeest per definitie voordeliger is, valt overigens nog te bezien. Als je alles zelf moet regelen ben je al gauw een vergelijkbaar bedrag kwijt. Bovendien kun je ook heel exclusieve thuisfeesten organiseren, met een springkussen, clowns en ingehuurde dj.

Uiteraard zijn er grote uitschieters naar boven en beneden mogelijk, want je kunt een kinderfeestje zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Aan een professionele kookworkshop door een chefkok zijn andere kosten verbonden dan wanneer je de kinderen thuis pizza's laat versieren. En als je zelf voor enkele tientjes een gymzaal afhuurt ben je voordeliger uit dan wanneer je een bezoek brengt aan een kartbaan of een skihal.

Wil je voordelig uit zijn, dan is een slaapfeestje, een bezoek aan het strand of een vossenjacht in het bos wellicht een optie.

Ook kun je overwegen de krachten te bundelen en met andere ouders gezamenlijk een feest organiseren, als het vriendje van jouw kind ongeveer dezelfde vriendenkring heeft. Daarnaast kun je uiteraard de kosten drukken door wat minder kinderen uit te nodigen.

Sweet 16

Opvallend is de grote invloed van tv-programma's op kinderfeestjes anno 2011. Stirrr signaleert een toenemende interesse in Sweet 16-feesten, in navolging van het populaire MTV-programma My Super Sweet 16, waarin tieners op spectaculaire wijze hun zestiende verjaardag vieren.

Ook partyplanner Tim Laan uit Hilversum ziet de populariteit van dergelijke feesten groeien, al zijn deze party's volgens hem wel vaak een stuk eenvoudiger dan die in het tv-programma.

Verder laten veel kinderen zich inspireren door de vele kookprogramma's op tv en programma's als Project Catwalk en Holland's Next Topmodel. Stirrr signaleert veel aandacht voor kookworkshops en feestjes met het thema 'model voor één dag' waarbij meisjes als een model voor de camera poseren. "Kinderen kijken gigantisch veel tv en spiegelen zich daaraan. Daarnaast is sprake van een beroemdheidscultus. Kinderen willen hun eigen fifteen minutes of fame", geeft Stirrr-oprichter Jaap Spreeuwenberg als verklaring.

Partyplanner

Wie niet veel tijd kan of wil besteden aan de organisatie van het feest, kan een partyplanner inhuren. Er bestaan zelfs bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in kinderfeestjes.

Een voordeel van een planner is dat je erop mag rekenen dat het feest tot in de puntjes wordt verzorgd en dat niets aan het toeval wordt overgelaten. Daarnaast krijgt een professional met een goed netwerk vaak meer voor elkaar dan jij als particulier.

Wil je in een helikopter of op een olifant op je eigen feestje arriveren? Een goede planner draait daar zijn hand niet voor om. "Ik heb ooit voor klanten een optreden van een mini-Elvis geregeld", zegt partyplanner Tim Laan. "Dit werd verzorgd door een acteur met dwerggroei die een Elvisact had ingestudeerd en een pak droeg dat ik speciaal voor de gelegenheid had laten maken. Ook heb ik ooit voor een groot kinderfeest een circustent inclusief artiesten en dieren geregeld."

Hij wijst er wel op dat dit uitzonderingen zijn. "Nederlanders zijn niet zo over the top." En al die luxe extra's maken een feest volgens hem niet per definitie bruisender. "De sfeer moet je toch zelf maken. Een tuinfeest is vaak net zo leuk."

All-in prijs

Uiteraard hangt aan de diensten van een partyplanner wel een prijskaartje. De tarieven van planners lopen flink uiteen. Bij sommige planners kun je terecht vanaf 300 tot 400 euro. Maar er zijn ook collega's die een ondergrens van drie- tot vierduizend euro hanteren. Omdat een professionele organisator doorgaans makkelijker prijsafspraken met leveranciers kan maken, pakken de uiteindelijke kosten vaak wat lager uit.

Sommige planners werken met een all-in prijs; anderen met een uurtarief. Het nadeel van een uurtarief is dat vooraf niet precies bekend is hoe hoog de rekening uitpakt. Spreek je een vaste prijs af, laat dan zwart op wit vastleggen wat je voor die prijs krijgt geleverd, om misverstanden te voorkomen.

Ook zonder partyplanner kan veel zorg uit handen worden genomen. De website van Stirrr biedt gratis
ondersteuning met een checklist, planningstools, reminders en een overzicht van aanbieders.

Inspiratie kun je opdoen of op websites als kinderfeestjes.nlwegmetdekids.nluitmetkinderen.nl
of birthdaypartyideas (Engelstalig). Daarnaast zijn in de bibliotheek allerlei leuke boeken te huur vol tips over de organisatie van kinderfeestjes.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl