Lego-sets bedenken is niet alleen maar leuk spelen met blokjes – er gaat een heel proces achter schuil.

Business Insider sprak in het Lego-hoofdkwartier in Denemarken met een ontwerper en producer van The Lego Ninjago Movie, de derde Lego-film die deze week zijn première in Nederland beleefde.

Werken aan een nieuwe Lego-film gaat 24 uur per dag door. Lego-ontwerpers in Denemarken overlegden voor de Ninjago-film constant met hun tegenhangers die aan de andere kant van de aardbol aan de nieuwe Lego-film werken.

“Wij zitten hier in Billund, terwijl het filmteam vanuit Sydney heeft gewerkt”, vertelt ontwerper Nicolaas Vás (23). “Dus elke ochtend kregen wij te zien wat ze in Australië gedaan hadden en aan het eind van onze dag stuurden we de voortgang vanuit Denemarken weer terug.”

Bijna vier jaar werkten Vás en zijn collega’s aan de film. Want behalve dat er uiteraard figuren uit de film in de schappen van speelgoedwinkels verschijnen, is de hele film ‘gemaakt’ van Lego. Net als de voorlopers The Lego Movie (2014) en The Lego Batman Movie (2017).

“In een animatiefilm ontwerp je elk dingetje zelf. En van alle dingen moet een computerversie worden gemaakt", schetst Simon Lucas (37), een van de uitvoerende producenten van The Lego Ninjago Movie en ook manager van de populaire Ninjago-wereld die Lego zelf ontwikkelde. De berg aan Lego-voertuigen, huizen en creaturen loopt in de miljoenen.

Kaartjesverkopen en opbrengst Lego-bouwdozen

De film draait om de stad Ninjago, die constant in angst leeft voor de volgende aanval van de kwade genius Garmadon. Zijn zoon Lloyd woont in de stad en de inwoners kijken hem om die reden met de nek aan.

Lloyd klust echter bij als een ninja die er keer op keer voor zorgt dat zijn vader er niet in slaagt om de stad écht in te nemen, samen met een team van ninja’s en een vechtmeester met de stem van Jackie Chan.

De Ninjago-film kreeg minder positieve reviews dan The Lego Movie, die zich ontpopte tot een onverwacht succes. Zowel producer Warner als Lego zullen met ingehouden adem kijken naar de ticketverkopen als de film deze week in de meeste landen te zien is.

Een paar reusachtige Lego-modellen sieren nu al de schappen van The Lego Store in Billund, het Deense dorp dat Lego’s hoofdkwartier vormt. Ook daarmee zal Lego uiteraard het nodige proberen te verdienen, naast de opbrengst van de film zelf.

Bouwdoos met 4.567 stenen voor €330

Ontwerper Vás dokterde het grootste bouwmodel uit, Ninjago City. Met maar liefst 4.567 stenen komt de toren binnen op de 5e plek van grootste Lego-dozen ooit. Het prijskaartje bedraagt een aanzienlijke 329,99 euro. En dan is er nog maar een fractie van de stad uit de film in verwerkt.

Nicolaas Vás (links) en Simon Lucas bij twee versies van de Ninjago City-set, waarvan de rechter uiteindelijk in de winkels ligt. Foto: Koen Verhelst

Nicolaas Vás (links) en Simon Lucas bij twee versies van de Ninjago City-set.

“Voor de film ‘bouwden’ we misschien wel duizenden gebouwen. Om die drukte en opstapeling te recreëren, wilden we de dichtheid echt opvoeren ten opzichte van de traditionele Ninjago-sets die vooral bedoeld zijn voor de jongere fans”, zegt Vás.

De bouwdoosvariant van de stad bevat onder meer een stripboekwinkel, hoedenzaak en een sushi-restaurant met een lopende band op het dakterras.

Waar begin je met zoiets? Zeker als je zoveel bronmateriaal hebt om je te laten inspireren. “Dat de stad in het water zou staan, besloot ik al vrij snel”, zegt Vás. “En dan moet er natuurlijk een sierlijke brug overheen. Verder zocht ik naar manieren om een transitie aan te geven, van de onderste verdiepingen in oudere sfeer tot de meer moderne en futuristische stijlen bovenaan.”

Croissantjes en bananen

Een goed voorbeeld van de wisselwerking tussen ontwerpen voor de filmset en de bouwdozen die in de verkoop gaan, is Destiny’s Bounty, het rijk gedecoreerde trainingsschip van het ninjateam.

Twee drakenkoppen steken vervaarlijk uit aan de voorkant van het schip, met gouden wenkbrauwen en snorharen.

“Voor de film maakten we de boot een slag groter”, legt Vás uit. “Dan is er meer plek voor de digitale filmploeg en alle choreografie. Toen we voor de retailversie een kleinere boot bouwden, hadden we een erg simpele draak in gedachten. Maar in Sydney vonden ze die te tam. Dus zo zijn we op zoek gegaan naar een schaalverkleining zónder dat het aan sfeer zou inboeten.”

De zogenoemde Destiny's Bounty, het ninjaschip uit de The Lego Ninjago Movie. Foto Lego Group

Grappig detail: in de film zijn de wenkbrauwen van de drakenkoppen op de boot eigenlijk croissantjes, terwijl ze in de bouwdoos bananen zijn. “Dat noemen we ‘nice part usage’, waarbij je dus een steentje anders gebruikt dan anders. Zo hopen we ook dat de kinderen creatiever omgaan met de onderdelen”, verklapt Vás.

Hij gebruikte voor de Ninjago-stad bijvoorbeeld koevoeten en autodeurtjes als dakbedekking. “Dan blijft het ook interessanter om te bouwen, met al die variaties”.

Vliegend schip

De Deense ontwerpers deden hun invloed ook gelden op de film - hier volgt een spoiler voor wie The Lego Ninjago Movie nog niet heeft gezien. “In een eerder Lego-model van de boot, besloten we om iets extra’s toe te voegen om het een wat meer fantasy-achtige lading mee te geven: de mogelijkheid om te vliegen.”

In het filmscript was dat aanvankelijk niet voorzien. “Tot een half jaar geleden zou hij niet vliegen. We hebben producent Warner uiteindelijk overtuigd om het script zo aan te passen dat dat wel zou gebeuren”, meldt co-producent Lucas trots.

Lucas en Vás hebben nog geen idee of er een volgende Ninjago-film komt. “We weten wel”, zegt  Lucas, “dat het thema nog lang zal blijven. Ik heb een hele lijst aan karakters die ik nog in een set wil stoppen.”

Bekijk hieronder een trailer van The Lego Ninjago Movie:

 

LEES OOK: Zo goed lijken de nieuwe Lego-Beatles op de échte Beatles

MIS OOK NIET: Op deze 20 plekken drink je de lekkerste koffie van Nederland